Η ΕΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
 
Στοχευµένες ενέργειες για στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων µεσούσης της κρίσης

 
Στην ΕΥ έχουµε ορίσει ως αποστολή µας την οικοδόµηση ενός κόσµου που λειτουργεί καλύτερα, δηλαδή ενός κόσµου όπου υπάρχει βιώσιµη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισµούς. Πιστεύουµε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη να συµβάλουν στη βελτίωση της κοινωνίας και αυτό το σκοπό υπηρετούµε καθηµερινά.
 
Ιδιαίτερα σε περιόδους πρωτοφανούς κρίσης, όπως αυτή που βιώνουµε τώρα, στεκόµαστε δίπλα στους πελάτες, τους συνεργάτες µας και την πολιτεία, προσφέροντας τις γνώσεις και την εµπειρία µας. Ταυτόχρονα ενώνουµε δυνάµεις και δηµιουργούµε συµµαχίες ώστε να ωθήσουµε την οικονοµία και την κοινωνία προς την ανάπτυξη και την ευηµερία, σήµερα αλλά και για την επαύριον της πανδηµίας COVID-19.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η EY συνεργάστηκε µε την SAP και τη Qualtrics για να δηµιουργήσουν ένα πακέτο ολοκληρωµένων λύσεων και υπηρεσιών προκειµένου να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να αλληλοεπιδράσουν µε τους πολίτες και τους εργαζόµενους στον τοµέα της υγείας µέσω ψηφιακών καναλιών. Αυτό το πακέτο επιτρέπει τη συλλογή δεδοµένων σε πραγµατικό χρόνο από τα τηλεφωνικά κέντρα, η ανάλυση των οποίων θα καταστήσει πιο αποτελεσµατική τη διαχείριση κρίσεων. Ορισµένες από αυτές τις λύσεις έχουν προταθεί στο δηµόσιο τοµέα, συµπεριλαµβανοµένων των οργανισµών υγείας, των εκπαιδευτικών ιδρυµάτων, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε βάση pro bono. Να σηµειώσω ότι τα ελληνικά είναι µια από τις οκτώ γλώσσες στις οποίες υποστηρίζονται αυτές οι υπηρεσίες.
 
Παράλληλα, µε την έναρξη των µέτρων για την αντιµετώπιση του COVID-19 και µε την οικονοµία να βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, οργανώσαµε µια σειρά από webcasts µε στόχο να βοηθήσουµε τις κυπριακές επιχειρήσεις να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και να τους δώσουµε εργαλεία για να µπορέσουν να προσαρµόσουν τις εργασίες τους στην καινούρια κατάσταση. Τρεις από αυτές τις διαδικτυακές εκποµπές ασχολήθηκαν µε την επεξήγηση των διαδοχικών µέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την τόνωση της οικονοµίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων. Ένα ακόµη webcast επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην κατανόηση των σηµαντικών προκλήσεων που αντιµετωπίζει το κυπριακό τραπεζικό σύστηµα και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ως αποτέλεσµα της κρίσης και απευθύνθηκε σε ανώτατα και ανώτερα στελέχη του χρηµατοπιστωτικού τοµέα. Το πιο πρόσφατο webcast, ασχολήθηκε µε την ανάγκη επιτάχυνσης του Επιχειρηµατικού Μετασχηµατισµού των επιχειρήσεων, προκειµένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στο νέο περιβάλλον που διαµορφώνεται. Σε αυτό συµµετείχαν στελέχη από περισσότερες από 100 επιχειρήσεις που έχουν βάση των εργασιών τους στην Κύπρο.
 
Επιπρόσθετα, από το ξεκίνηµα της κρίσης κρατήσαµε τακτική επαφή µε τους πελάτες µας, αποστέλλοντας λεπτοµερείς αναφορές υπό τη µορφή newsletters, µε όλες τις εξελίξεις που αφορούν στις επιχειρήσεις τους και µε επεξηγήσεις των µέτρων που λαµβάνει η πολιτεία για την αντιµετώπιση του COVID-19. Έχουµε εκδώσει µέχρι σήµερα τουλάχιστον 20 τέτοιες αναφορές που καλύπτουν φορολογικά, ασφαλιστικά, εργασιακά, νοµικά και άλλα θέµατα. Η ταχύτητα των εξελίξεων και το πλήθος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών είναι τέτοια που είναι δύσκολο να τα παρακολουθήσει κανείς χωρίς την βοήθεια των ειδικών.
 
Σε µια ακόµη πιο στοχοθετηµένη προσπάθεια υποστήριξης της τοπικής οικονοµίας, προχωρήσαµε στη διεξαγωγή µιας σειράς ερευνών για τις αρχικές επιπτώσεις της πανδηµίας σε συγκεκριµένους τοµείς της Κυπριακής οικονοµίας. Μέχρι στιγµής, έχουµε παρουσιάσει τρεις σχετικές µελέτες –  pulse reports – για τους κυριότερους τοµείς της κυπριακής οικονοµίας: τον Τραπεζικό, του Τουρισµού και των Ακινήτων. Βασικά στελέχη από τους αντίστοιχους κλάδους κλήθηκαν να µοιραστούν µαζί µας τις απόψεις και τις προσδοκίες τους σχετικά µε τον αντίκτυπο του COVID-19 σε διάφορες πτυχές των αντίστοιχων τοµέων. Στόχος αυτών των ερευνών είναι να διατυπώσουν τον πραγµατικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στις κυπριακές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται και πάλι αντιµέτωπες µε µια τεράστια πρόκληση. Τις µελέτες µπορεί κανείς να τις βρει ελεύθερα στην ιστοσελίδα µας.
 
Επίσης, ως µέρος της συνεχιζόµενης δέσµευσης της EY για υποστήριξη νεοφυών και µικρών επιχειρήσεων, προσφέραµε στις κυπριακές startup επιχειρήσεις, δωρεάν πρόσβαση στο διαδικτυακό µας εργαλείο EY Finance Navigator για περίοδο τριών µηνών. Στόχος µας είναι να βοηθήσουµε τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Κύπρο να αξιολογήσουν τον οικονοµικό αντίκτυπο του COVID-19 στις εταιρείες τους, καθώς εξαιτίας του µεγέθους τους και των περιορισµένων πόρων που διαθέτουν, πιθανόν να αντιµετωπίζουν αυξηµένες προκλήσεις ως προς τη ρευστότητα, τα λειτουργικά έξοδα, τη χρηµατοδότησή τους, αλλά και τον αντίκτυπο των µέτρων στήριξης στην χρηµατοοικονοµική τους θέση.
 
Στην ΕΥ, πιστεύουµε ότι η τεχνολογία µπορεί να προσφέρει λύσεις και στα πιο δύσκολα ερωτήµατα της εποχής µας. Στο πλαίσιο αυτό, και στην προσπάθεια να αναπτύξουµε καινοτόµες λύσεις στα προβλήµατα που έχει δηµιουργήσει η πανδηµία του κορωνοϊού, στηρίξαµε ενεργά το πρώτο πανευρωπαϊκό Hackathon #EUvsVirus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα διαγωνισµό µε περισσότερους από 20,900 συµµετέχοντες που προσέφεραν τον χρόνο, το ταλέντο και τις ιδέες τους για να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση σε τοµείς όπως η υγεία, η επιχειρησιακή συνέχεια, η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, η κοινωνική και πολιτική συνοχή και άλλα. Η ΕΥ συµµετείχε µε περισσότερα από 300 άτοµα από 30 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.
 
Η πανδηµία του κορωνοϊού αποτελεί µια πρωτοφανή πρόκληση για την οποία κανείς µας δεν ήταν απόλυτα προετοιµασµένος. Είναι γεγονός ότι η πανδηµία έχει επιφέρει αλλαγές στην καθηµερινότητα και δηµιουργεί καινούρια δεδοµένα στον τρόπο ζωής. Πρωτοφανείς προκλήσεις χρειάζονται νέες προσεγγίσεις. Χρειαζόµαστε καινοτόµες λύσεις και νέες πρακτικές για να προχωρήσουµε δυναµικά στην καινούρια κανονικότητα της επόµενης µέρας. Η EY αξιοποιεί όλους τους πόρους της και στοχεύει να είναι µέρος της λύσης.