Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, βρίσκεται πολύ κοντά στο να “ξεκλειδώσει” τη δεύτερη δόση του μπόνους που προβλέπει το γενναιόδωρο πακέτο αποδοχών του μετά την “αστρονομική” άνοδο που έχει καταγράψει η μετοχή της εταιρείας του. Μόλις τα καταφέρει θα “εισπράξει” επιπλέον 2,1 δισ. δολάρια μέσω των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών αξίας 1,69 δισ. δολαρίων που θα αποκτήσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Τραμπ μετέφερε εκατομμύρια από δωρεές στις επιχειρήσεις του

Η μέση κεφαλαιοποίηση της Tesla στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών ξεπέρασε τα 150 δισ. δολάρια την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, που είναι ένας από τους στόχους που πρέπει να επιτύχει ο Μασκ προκειμένου να εξασφαλίσει τη δεύτερη αυτή δόση του μπόνους του.

Υπενθυμίζεται ότι ο 49χρονος επιχειρηματίας εξασφάλισε την πρώτη δόση του πακέτου αποδοχών του τον Μάιο, αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων έπιασε τον στόχο για μέση κεφαλαιοποίηση ύψους 100 δισ. δολαρίων, τόσο σε διάστημα έξι μηνών όσο και σε διάστημα 30 ημερών.

Για τη δεύτερη δόση, όμως, ο Μασκ πρέπει επίσης να επιτύχει επίσης τον στόχο εσόδων ή κερδοφορίας που προβλέπει οι όροι του πακέτου αποδοχών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τέλη Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα (20/7), η τιμή της μετοχής της Tesla είχε καταγράψει κέρδη 60%.

Ο δε Μασκ τη Δευτέρα “σκαρφάλωσε” στην πέμπτη θέση της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes, με την καθαρή περιουσία του να φτάνει τα 74 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της Tesla, που πλέον είναι η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, σημείωσε “άλμα” σχεδόν 10%, στα 1.643 δολάρια, “γράφοντας” συνολικά κέρδη της τάξης του 300% από την αρχή του έτους.

Επόμενος στόχος: η τρίτη δόση του πακέτου αποδοχών. Για να επιτευχθεί, η μέση κεφαλαιοποίηση της Tesla σε διάστημα έξι μηνών θα πρέπει να ξεπεράσει τα 200 δισ. δολάρια και τα έσοδά της να υπερβούν τα 30 δισ. δολάρια.

Το πακέτο αποδοχών του Μασκ, ύψους 55 δισ. δολαρίων, αποτελεί την πιο γενναιόδωρη αμοιβή που έχει συμφωνηθεί ποτέ μεταξύ ενός διευθύνοντος συμβούλου και του διοικητικού συμβουλίου μιας εισηγμένης εταιρείας, καθώς προβλέπει ότι ο Μασκ επιτυγχάνοντας μια σειρά από στόχος θα λάβει δικαιώματα αγοράς περισσότερων από 20 εκατομμυρίων μετοχών.

Παρότι η πανδημία του κορονοϊού ήγειρε αρχικά αμφιβολίες για το πόσο γρήγορα ο επικεφαλής της Tesla θα μπορούσε να επιτύχει τους συγκεκριμένους στόχους, η άνευ προηγουμένου εκτίναξη της μετοχής της εταιρείας καταδεικνύει ότι δεν ήταν αρκετή για να “καθυστερήσει” τον Μασκ.

Εν τω μεταξύ, η αυτοκινητοβιομηχανία, που πλέον έχει μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από τη συνολική κεφαλαιοποίηση των Ford, Ferrari, General Motors και BMW, φαίνεται ότι είναι έτοιμη να παράγει πλήρως αυτόνομα οχήματα “βασικής λειτουργικότητας” έως το τέλος του έτους, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μασκ στις αρχές του μήνα.

Πηγή: Forbes/Της Isabel Togoh