Ο Άγιος Αντρέας στη Λευκωσία είναι μια ιδιαίτερη περιοχή με μονοκατοικίες, με κήπους και αυλάδες, όπου ακόμα μπορείς να ξυπνήσεις το πρωί ακούγοντας τα πουλιά να κελαηδούν, το καλοκαίρι να ακούσεις τα τζιτζίκια, να μυρίσεις τις εποχές, να ακούσεις τον ήχο του αέρα να περνά μέσα από τα δέντρα. Αν είναι καλός ο Χειμώνας, όπως φέτος, μπορείς να ακούσεις και το νερό να κυλά στον Πεδιαίο. Κι όλα αυτά 20 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. 
Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ορατά και εκτιμητέα για τους ανθρώπους που επέλεξαν να ζήσουν στην περιοχή. Όχι όμως για έναν άνθρωπο που οδηγεί μία μπουλντόζα και φτάνει στην περιοχή για να βγάλει το μεροκάματο, με εντολή να καθαρίσει τα πάντα για να γίνει πεζοδρόμιο και να μπει καινούρια άσφαλτος αφού γίνουν διάφορες υποδομές. Ο άνθρωπος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Καθάρισε τα πάντα. Εκ των υστέρων διαφάνηκε πως υπερέβη εαυτόν, αλλά πόση είναι η δική του ευθύνη και πόση των δημοτικών Αρχών που ανέθεσαν σε μια ιδιωτική εταιρεία το έργο «βελτίωσης» της περιοχής, μιας περιοχής ειδικού χαρακτήρα, χωρίς να φροντίσουν να έχουν μια κάποια επίβλεψη; Είχαν δώσει φυσικά οδηγίες να μην κοπούν τα δέντρα της περιοχής. Και η αλήθεια είναι πως δεν κόπηκαν. Κόπηκαν όμως οι ρίζες τους, σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι πλέον ανεπιθύμητα από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα φύτεψαν και ζούσαν μαζί τους για δεκαετίες. Γιατί αυτό που προέχει πια είναι η ασφάλεια των ιδίων και της περιουσίας τους. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως με κάποια μποφόρ ο τεράστιος πεύκος δεν θα βρεθεί στο έδαφος πλακώνοντας ό,τι τύχει να είναι στην περίμετρο του; Η ευθύνη καταλήγει στο Τμήμα Δασών, το οποίο καλείται αφού ήδη έχει γίνει η ζημιά, να κάνει τη νεκροψία. Και η πιο ασφαλής λύση -φυσικά- είναι να κοπούν τα δέντρα. Θα μπορούσε ίσως να γίνει μία προσπάθεια στήριξης τους, μια προσπάθεια διάσωσης τους. Το πιο εύκολο όμως και το πιο ασφαλές είναι η αποκοπή τους. Για αυτό και το Τμήμα Δασών, μετά από επιτόπια επιθεώρηση της κατάστασης έδωσε οδηγίες όπως κοπούν τα δέντρα. Ίσως μάλιστα υλοτομηθούν και δοθούν δώρο στους ίδιους τους κατοίκους για τα τζάκια τους. Προς αποκατάσταση της ζημιάς. 
Στο διαδίκτυο γίνεται συλλογή υπογραφών για διάσωση των δέντρων του Αγίου Αντρέα. Σε μια βδομάδα μαζεύτηκαν πέραν των 1.000 υπογραφών, είναι όμως αργά. Σειρά παίρνει η επόμενη περιοχή.   

[email protected]