Μόνο που δεν τον επικηρύξαμε τον άνθρωπο. Μόνο που δεν κυκλοφόρησε φωτογραφία του να ξέρουμε αν τον συναπαντήσαμε στην υπεραγορά να στέκει στο ταμείο πίσω μας ή να κάθεται απέναντί μας στην καφετέρια. Να ξέρουμε να πάμε να εξεταστούμε. Γιατί τώρα που το σκεφτόμαστε, η πίεσή μας ανεβαίνει κι ίσως, ποιος ξέρει, να είναι σύμπτωμα του κορωνοϊού (ή και του παρανοϊού). Με το που μάθαμε πως εκ των πρώτων ασθενών ήταν γιατρός, βγάλαμε τα σπαθιά από τα θηκάρια. Ετοιμοπόλεμοι όπως πάντα σε τέτοιες καταστάσεις. Και φυσικά πιο σοφοί και πιο υπεύθυνοι.

Πόσοι όμως ταξίδεψαν αυτές τις τελευταίες βδομάδες στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στην Ολλανδία, ακόμα και στην Ιταλία που μετρά ήδη 350 νεκρούς; Πόσοι έκαναν κάτι διαφορετικό από τον γιατρό; Οι πλείστοι, νιώθοντας καλά και ερχόμενοι από μια χώρα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν θεωρείτο υψηλού κινδύνου, επέστρεψαν στις δουλειές και στις καθημερινές δραστηριότητές τους ερχόμενοι σε επαφή με δεκάδες άλλους. Εξάλλου τον ιό τον αναμέναμε να ‘ρθει οδικώς από τα κατεχόμενα. Δεν περιμέναμε να έρθει τόσο κυριλέ, αεροπορικώς, από το Λονδίνο. Για αυτό και δεν υπήρχε καμιά οδηγία προς τους γιατρούς να κάτσουν σπίτι τους, να αποφύγουν τα ταξίδια ή αν είναι ανάγκη να ταξιδέψουν, ας μην επιστρέψουν άρον – άρον στη δουλειά τους. Ας πάρουν άδεια 14 μέρες και ας μην έχουν έγνοια για τους ασθενείς τους. Ναι μεν δεν γίνονται εγχειρήσεις καρδίας μέσω skype για να δουλεύουν από το σπίτι όπως ο υπουργός Εμπορίου, αλλά θα τους φροντίσουν άλλοι τους ασθενείς. Εξάλλου, δύο χρόνια ανέμεναν σε λίστες αναμονής, τι θα πάθουν αν περιμένουν ακόμα λίγες βδομάδες;

Ο γιατρός λοιπόν ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς. Πάει και η εντυπωσιακή εξαγγελία για διάθεση της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος για τους υπό περιορισμό, πάνε όλα. Πάνε μαζί και τα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς, γιατί μιλάμε πια για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν είναι οποιοσδήποτε ασθενής. 

Με το άκουσμα της είδησης λοιπόν άρχισε ο λιθοβολισμός και ταυτόχρονα ο πανικός. Ο οποίος σε τέτοιες στιγμές δεν κάνει καλό. Πριν δύο χρόνια στο Τορίνο της Ιταλίας εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν όταν ένα πυροτέχνημα προκάλεσε πανικό κατά την προβολή του τελικού του Champions League σε γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί σε κεντρική πλατεία. Ο κορωνοϊός δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά πολλά πυροτεχνήματα εκρήγνυνται γύρω από αυτόν. Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Ας μην ποδοπατηθούμε ή σκοτωθούμε μεταξύ μας στα οδοφράγματα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

[email protected]