Σε µέρες που η έντυπη µορφή υποχωρεί, η ναυαρχίδα του Συγκροτήµατός µας σχεδόν προκλητικά χαράσσει αισιόδοξο στίγµα, καθώς:

Αν είναι κάτι που χαρακτήριζε πάντα την εφηµερίδα µας στα 67 δύσκολα αλλά γόνιµα χρόνια της ιστορίας της, είναι η συνεχής ανανέωση και βελτίωση.

Μόνιµη η ανησυχία όλων µας στον ∆ηµοσιογραφικό Οργανισµό Ο Φιλελεύθερος για εκσυγχρονισµό και εµπλουτισµό, µε στόχο την ολοένα αρτιότερη προσφορά προς τον αναγνώστη και τη διαχρονικά καθοριστική συνεισφορά του «Φ» στην ενηµέρωση και στον δηµόσιο διάλογο.

Χωρίς η ανανέωση αυτή να γίνεται εις βάρος της αναγνωρισµένης εγκυρότητάς της, η ιστορική εφηµερίδα της Κύπρου πέτυχε άλµατα στην πορεία της. Οι συντελεστές της, όσοι ενυπόγραφα προβάλλονται, αλλά και όσοι δηµιουργούν πίσω από τις σελίδες της στη συνεχή προσπάθεια εξέλιξης, είναι ευγνώµονες για την αναγνώριση και την εκτίµηση που απολαµβάνει Ο Φιλελεύθερος όλα αυτά τα χρόνια από το αναγνωστικό κοινό, το οποίο για δεκαετίες µάς κατατάσσει στην πρώτη θέση κυκλοφορίας κι αναγνωσιµότητας, µε πολύ µεγάλη διαφορά από όσους έπονται.

Οι όποιες αλλαγές εµφανίζονται στον Φιλελεύθερο έχουν πάντα στόχο την ανταπόκρισή µας σε όσα αναζητεί ο πιστός µας αναγνώστης και αναµένει δικαίως  – και δικαιωµατικά – από την εφηµερίδα του. Εγκυρότητα, σφαιρική ενηµέρωση, µαχητική αρθρογραφία, άρτια ανάλυση, καλύτερη οργάνωση της ύλης καθώς και εµπλουτισµός του περιεχοµένου, πάντοτε µε την καθιερωµένη σοβαρότητα και χωρίς να θέτουµε σε κίνδυνο τη συνέχεια της παράδοσης, την οποία ως σκυτάλη παρέλαβαν οι τωρινοί άνθρωποι του «Φ» από εκείνους που έκτισαν µια ιστορία δηµοσιογραφίας µοναδική στον ελληνικό χώρο.

Αφουγκραζόµενοι, πάντα, τα σηµεία των καιρών, µε τις αλλαγές που επιφέρουν στις προτιµήσεις και συνήθειες του αναγνωστικού κοινού, το οποίο εν πολλοίς έχει µετονοµαστεί σε ‘χρήστη’, µεταποιούµε από αύριο σχήµα: Το εύχρηστο µέγεθος ταµπλόιντ, που καθιερώσαµε εδώ και πολύ καιρό σε τµήµατα της εφηµερίδας µας, θα επεκταθεί στον κύριο κορµό της, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αλλοίωση στη µορφή και το περιεχόµενο, ενώ παραµένει πιστό στη δοµή του καθηµερινού και του Κυριακάτικου φύλλου. Όποιες βελτιώσεις έγιναν, µας προσέφεραν την ευκαιρία για εµπλουτισµό, που για µας είναι συνεχώς το ζητούµενο.

Αύριο ξεκινούµε µαζί µια νέα ιστορική πορεία: Η παραδοσιακή µεγάλη εφηµερίδα της Κύπρου µεταποιείται στην παραδοσιακή ταµπλόιντ εφηµερίδα της Κύπρου.

Αυτό επιβάλλουν οι καιροί, οι νέες απαιτήσεις των αναγνωστών, αλλά και η απόφασή µας να αυξήσουµε ακόµα περισσότερο σελίδες και περιεχόµενο. Η άποψη των πολλών εξειδικευµένων συντακτών µας γίνεται από αύριο εµφανέστερη, καθώς εµβολιάζει όλα τα µεγάλα θέµατα και τις συχνές µας αποκαλύψεις, ενώ βαρύτητα δίνεται στο παρασκήνιο και σε όσα πραγµατοποιούνται και διαµείβονται πίσω από τις κουρτίνες.

Εκσυγχρονισµός στην παρουσίαση, ευκολία στη χρήση και την ανάγνωση, εµπλουτισµός στο περιεχόµενο, είναι το τρίπτυχο των αλλαγών που ξεκινούν αύριο στη µεγάλη Κυριακάτικη µας έκδοση, µαζί µε το πολυσέλιδο – επίσης ταµπλόιντ – ΒΗΜΑ και πληθώρα περιοδικών και εκδόσεων υψηλής ποιότητας.

Έγκυρη ενηµέρωση από εφηµερίδες, ποιοτική ψυχαγωγία µε τα περιοδικά και συνεχής επιµόρφωση χάριν στις εκλεκτές εκδόσεις βιβλιοθήκης του «Φ» και του «Βήµατος». Συντηρώντας απαραβίαστα την ανεξάρτητη άποψη, χωρίς δεσµεύσεις και πολιτικές ή άλλες εξαρτήσεις Ο Φιλελεύθερος οδεύει στην 8η του δεκαετία, παραµένοντας «στην Υπηρεσία του Κυπριακού Λαού» όπως υπόσχεται καθηµερινά στην πρώτη του σελίδα, µε το ‘µότο’ κάτω από τον τίτλο του.

Κλείνοντας µε νότα αισιοδοξίας και τον τόσο αναγκαίο στις δύσκολές µας µέρες αστεϊσµό, δηλώνουµε ανερυθρίαστα ότι ‘µεγαλώσαµε, αλλά µικροδείχνουµε!’.

 

Νίκος Χρ. Παττίχης