Ώρα αποφάσεων για το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές, χωρίς όμως να βγει άσπρος καπνός από την πρώτη συνεδρία συλλογικού οργάνου του κόμματος της Αριστεράς. Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, το οποίο συνήλθε χθες, δεν ολοκλήρωσε τη συνεδρία του, η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα το πρωί. Όπως πληροφορούμαστε, η χθεσινή συνεδρία, η οποία ήταν μακράς διάρκειας, δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση σε σχέση με τα δύο ονόματα που είχε ενώπιόν της, ως πιθανά για στήριξη στις προεδρικές εκλογές. Κάτι το οποίο θα γίνει σήμερα, με τη συζήτηση να μπαίνει πλέον στα βαθιά, καθώς το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ θα πρέπει να ετοιμάσει την εισήγηση του προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα συνέλθει το Σάββατο με ενδεχόμενο συνέχισης της και την Κυριακή.  

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη χθεσινή συνεδρία, ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου προέβη σε λεπτομερή ανάλυση προς τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, των θέσεων τόσο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, όσο και του Αχιλλέα Δημητριάδη, όπως αυτές καταγράφηκαν από τις προσωπικές συνεντεύξεις που έτυχαν οι δύο τους από τα μέλη της Γραμματείας του κόμματος, τις προηγούμενες μέρες. Ως γνωστό, η Γραμματεία του κόμματος, είχε συνάντηση με τον Αχιλλέα Δημητριάδη το περασμένο Σάββατο και με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη την περασμένη Δευτέρα. Οι δύο τους, ρωτήθηκαν επί όλων των θεμάτων, όπως είναι το Κυπριακό, τα θέματα της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πολιτικής, αλλά και τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης παρέδωσε στα μέλη της Γραμματείας αντίγραφο του προγράμματος του και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απάντησε αναλυτικά σε όλα όσα ρωτήθηκε από τα μέλη της Γραμματείας. Και οι δύο τους δήλωσαν έτοιμοι να μπουν στη μάχη των προεδρικών εκλογών. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης έχει ήδη εξαγγείλει την υποψηφιότητα του και η οποία όπως δήλωσε και δημόσια αυτή θα παραμένει μέχρι τέλους, ανεξαρτήτως κομματικής ή όχι στήριξης. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της προσπάθειας για Αλλαγή εάν αυτό αποτελεί μέρος μίας συλλογικής δυναμικής, σημειώνοντας ότι η στήριξη του ΑΚΕΛ ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, προσδίδει αξιοπιστία σε μία υποψηφιότητα. 

Όλα αυτά τέθηκαν ενώπιον των μελών του Πολιτικού Γραφείου και δόθηκαν όπου και ήταν εφικτό διευκρινίσεις επί διαφόρων ζητημάτων. Ταυτόχρονα, όπως πληροφορούσαμε, έγινε συζήτηση και για το πλαίσιο της πολιτικής πρότασης, όπως αυτή θα διατυπωθεί, εκφράζοντας τον στόχο του κόμματος της Αριστεράς για μία ουσιαστική και προοδευτική αλλαγή που θα βάλει τέλος στη δεκαετή διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Παρά το γεγονός ότι έγιναν κάποιες τοποθετήσεις σε σχέση με τα δύο ονόματα, εντούτοις η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε, με τα μέλη του συλλογικού οργάνου του ΑΚΕΛ να συμφωνούν ότι θα ήταν καλύτερα η συζήτηση να συνεχιστεί σήμερα, οπόταν και θα τεθεί ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου και η εισήγηση της Γραμματείας για τοποθέτηση από μέρους τους. Όπως πληροφορούμαστε, πέραν της κόπωσης των μελών του κομματικού οργάνου, λόγω της πολύωρης συνεδρίας, φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση όπως, η όποια κατάληξη υπάρξει να είναι όσο το δυνατό χρονικά πιο κοντά στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής. Και αυτό διότι, όπως πληροφορούμαστε, στην Εζεκία Παπαϊωάννου θέλουν να αποφύγουν τις συζητήσεις και τα διάφορα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, που ενδεχομένως να προκληθούν από σκόπιμες ή μη διαρροές που θα προκύψουν. Ως εκ τούτου, η σημερινή μέρα χρονικά θα είναι πιο κοντά με τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας θα διαμορφώσουν και την τελική πρόταση προς τις κομματικές ομάδες βάσης στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκινά από τη Δευτέρα.

«Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συνήλθε με θέμα τις Προεδρικές Εκλογές, το προγραμματικό πλαίσιο και τη διαμόρφωση της πρότασης για την υποψηφιότητα που θα κατατεθεί στην Κ.Ε. η οποία θα συνέλθει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 7-8 Μαΐου»,  ήταν η λακωνική δήλωση που ακολούθησε της συνεδρίας.

Ο όλος χειρισμός του θέματος, δείχνει ότι γίνεται προσπάθεια διαχείρισης του θέματος με τρόπο που να περιορίσει όσο το δυνατό τυχόν αντιδράσεις. Από την άλλη βέβαια, δείχνει και ότι η απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη για την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς. Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών επιμένουν ότι τόσο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης όσο και ο Αχιλλέας Δημητριάδης έχουν ο καθένας τους υποστηριχτές τους και συγκεντρώνουν ο καθένας τις πιθανότητες του να είναι αυτός ο εκλεκτός. Αυτό το οποίο διαπιστώθηκε και από την πρώτη χθεσινή συζήτηση και ενημέρωση των θέσεων τους, είναι ότι υπάρχει πεποίθηση ότι η κάθε περίπτωση έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της, όσον αφορά τη μάχη των προεδρικών εκλογών και τα δεδομένα που υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η γενικότερη πεποίθηση που υπάρχει από τα στελέχη του κόμματος είναι ότι πρόκειται περί δύο πολύ αξιόλογων και ικανών ατόμων που μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. 

Με βάση τη διαδικασία του ΑΚΕΛ, μετά τη σημερινή συνεδρία θα γίνει εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, είτε με το ένα εκ των δύο ονομάτων ή και των δύο. Ακολούθως η Κεντρική Επιτροπή θα διαμορφώσει την τελική της πρόταση προς τις κομματικές ομάδες βάσης. Ο διάλογος με τη βάση του κόμματος θα ολοκληρωθεί εντός τριών εβδομάδων και ακολούθως θα γίνει καταγραφή συμπερασμάτων από τις επαρχιακές επιτροπές πριν την επόμενη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής. Η τελευταία θα καθορίσει και την τελική πρόταση προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση για τον υποψήφιο που θα στηρίξει το κόμμα του.