Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022, στον οποίο το συνολικό ύψος των πρόσθετων πιστώσεων που απαιτείται ανέρχεται στα €171,8 εκ., περίπου. Παράλληλα επικράτησε ένταση για το θέμα της ονομασίας των βοηθών των ανεξάρτητων αξιωματούχων αλλά και το κονδύλι για το ίδρυμα Γεωργίου Γρίβα Διγενή.

Οι πρόσθετες αυτές δαπάνες αφορούν την παράταση εφαρμογής σειράς μέτρων κατά του κορωνοϊού τους πρώτους μήνες του 2022 και έκτακτες δαπάνες συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία. Ακόμα, αφορούν κάλυψη πρόσθετων αναγκών για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης, πρόληψης πυρκαγιών, για κοινωνικές παροχές, παροχές υγείας, αθλητισμού καθώς και άλλων αιτημάτων. Προέκυψε επίσης ανάγκη για τροποποίηση του άρθρου 16 του Νόμου του Προϋπολογισμού καθώς και η δημιουργία / κατάργηση / μετονομασία θέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρέχουν για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο

Οι σημαντικότερες δαπάνες που αναφέρονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό αφορούν: Ειδικές Ανεξάρτητες Υπηρεσίες  – €6,4 εκ., Αμυντική Θωράκιση – €52,8 εκ., Αγορά Ύδατος – €36 εκ. και ΟΕΔΑ – €2 εκ., Επίδομα Συνταξιούχων με Θητεία Κατά την Τουρκική Εισβολή – €2,6 εκ. και Κοινωνική Σύνταξη €2,98 εκ. περίπου.

Ο Ολομέλεια ενέκρινε προφορικά τροπολογία του ΑΚΕΛ με 29 ψήφους υπέρ και 18 κατά για σταύρωμα κονδυλίου που αφορά το ίδρυμα Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Η Ολομέλεια απέρριψε οριακά τροπολογία του ΔΗΚΟ για διαγραφή των αναφορών σε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Βοηθό Γενικό Ελεγκτή και Βοηθό Γενικό Λογιστή, δεδομένου ότι για το θέμα της μετονομασίας των πιο πάνω θέσεων αξιωματούχων εκκρεμεί σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπερ ψήφισαν 23, εναντίον 24 ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Απορρίφθηκε επίσης τροπολογία του ΑΚΕΛ για δέσμευση του κονδυλίου που αφορά στην παραχώρηση πιστώσεων στην υπό ίδρυση κρατική επιχείρηση Partnership Cyprus (PCy), για την εξασφάλιση μετοχικού κεφαλαίου. Υπέρ ψήφισαν 21 βουλευτές και εναντίον 28.

Εγκρίθηκε επίσης τροπολογία του ΑΚΕΛ για δέσμευση του κονδυλίου ύψους €5.800.000 που αφορά στην παραχώρηση πιστώσεων για σκοπούς αποπληρωμής του δανείου των λιμενεργατών έναντι των μειώσεων των τελών χρέωσης στο Λιμάνι Λεμεσού. Υπερ ψήφισαν 31 βουλευτές και εναντίον 18.

ΚΥΠΕ