Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το Κυπριακό εμφανίζεται, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, στο προσκήνιο κυρίως λόγω κάποιων δηλώσεων ή φραστικών εξάρσεων, κυρίως από τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά όχι λόγω κάποιων ουσιαστικών εξελίξεων. Η τουρκική πλευρά δείχνει πως θέλει η όποια κινητικότητα να είναι ελεγχόμενη και ο όποιος διάλογος διεξάγεται να είναι επί τεχνικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας του Κυπριακού. 

Για την τουρκική πλευρά ο στόχος είναι ξεκάθαρος: δεν θα αρχίσουν συνομιλίες εάν προηγουμένως δεν γίνει αποδεκτή η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και το ίσο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Απαίτηση που δεν παραπέμπει σε επανέναρξη συνομιλιών, αλλά στη δημιουργία κλίματος που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις. 

Σ’ αυτή τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη προσέγγιση της τουρκικής πλευράς η ελληνοκυπριακή πλευρά προχώρησε με διάφορες κινήσεις και με τελευταίο παράδειγμα την πρόταση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, τα ΜΟΕ που παρουσίασε η Λευκωσία και προωθήθηκαν προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν στάθηκαν μέχρι στιγμής ικανά για να ξεκλειδώσουν την όλη διαδικασία. 

Παράλληλα, εκτός από τη θετική αντίδραση μερίδας της τουρκοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας, κυρίως της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα, δεν φαίνεται οι προτάσεις να στάθηκαν αρκετές προκειμένου να υπάρξει σημαντική πίεση από τον διεθνή παράγοντα. Η αντίδραση του διεθνούς παράγοντα στα ΜΟΕ της Λευκωσίας ήταν κυρίως υπό τη μορφή ευμενών σχολίων. Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν πως για να μπορέσει η διαδικασία στο Κυπριακό να εκκινήσει εκ νέου θα χρειαστεί ο διεθνής παράγοντας να κάνει κάτι πέραν των θετικών σχολιασμών. 

Η προσοχή όλων στρέφεται στη Νέα Υόρκη, όπου τον ερχόμενο μήνα θα βρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό. Εκεί θα βρίσκεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αλλά και ο Ερσίν Τατάρ όπου θα συναντήσουν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι και φέτος να υπάρξει κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Μια συνάντηση που θα μπορούσε να δώσει και την ανάληψη ρόλου απεσταλμένου για το Κυπριακό. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άγκυρα: Η «πολυζήτητη νύμφη» δεν θα…νυμφευτεί κανένα!

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται ότι θα επαναρχίσουν οι διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, Μενέλαου Μενελάου από ελληνοκυπριακής πλευράς και Εργκούν Ολγκιούν από τουρκοκυπριακής. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και με τη συμμετοχή του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ενώ η τελευταία είχε πραγματοποιηθεί την προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Στα κατεχόμενα ο Εργκούν Ολγκιούν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι διαδικτυακές συναντήσεις θα εστιάζουν αποκλειστικά «στο έργο των τεχνικών επιτροπών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δύο λαών» κατά την έκφρασή του. Ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν 12 τεχνικές επιτροπές και ανέφερε ότι στις διαδικτυακές συνεδριάσεις θα συζητηθούν οι εργασίες των επιτροπών, οι οποίες αφορούν την καθημερινή ζωή και των δύο πλευρών.

Στις δηλώσεις του ο Ολγκιούν φρόντισε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις Πόστασι, να υποδείξει και ότι φράσεις όπως «προσπάθειες για την έναρξη συνομιλιών» σε δημοσιεύματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις, μιας και οι επαφές δεν αφορούν την ίδια τη διαδικασία των συνομιλιών.

Η τουρκική πλευρά θέλει σε κάθε περίπτωση να βγει εκτός ατζέντας και η όποια αναφορά για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Προσέγγιση που καθιστά δύσκολη την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για να ρίξουν στο παιχνίδι κάποιον αξιωματούχο που θα μπορεί να σπρώξει την όλη προσπάθεια. Μια προσπάθεια που ούτως ή άλλως δεν θα στοχεύει σε αποτέλεσμα, αφού όλα αυτά έχουν αφεθεί για μετά τις εκλογικές διαδικασίες σε Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία.

Νέο μήνυμα Μενέντεζ 

«Από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας έως την καθυστέρηση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά ότι η Τουρκία θα αλλάξει πορεία και θα σταθεί στο ύψος των ευθυνών της απέναντι στη Συμμαχία, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Μέχρι τότε, δεν μπορώ να υποστηρίξω την πώληση ή τη μεταφορά αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία», αναφέρει ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». 

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς πρόσθετου ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, κάτι που θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που επιβάλλει ο CAATSA (Νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων)» σημειώνει. Σε ό,τι αφορά τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά τονίζει ότι: «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και τις εισβολές της στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τελεία και παύλα».