Στην Τουρκία τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης συντηρούν το θέμα των S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, ενώ παράλληλα επιχειρούν να δημιουργήσουν πολεμικό κλίμα με επικίνδυνες προεκτάσεις. Με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο κυκλοφόρησε χθες η Γενί Σαφάκ στην Τουρκία. Η γνωστή φιλοκυβερνητική εφημερίδα γράφει ότι η Ελλάδα θέλει πόλεμο με τη γειτονική χώρα. 

Η Γενί Σαφάκ κυκλοφόρησε με το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο, αναφερόμενη στο ζήτημα των S-300 που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί τον τουρκικό Τύπο. Η εφημερίδα, επικαλείται, μάλιστα, δύο σενάρια: ή ότι η Ελλάδα θέλει πόλεμο ή θέλει να αναγκάσει την Τουρκία να μετακινήσει τους S-400 στα παράλια του Αιγαίου και να φέρει σύγκρουση της Δύσης με την Τουρκία.

Επίσης, η Ακσάμ γράφει ότι «τα ελληνικά ραντάρ των S-300 έχουν έναν εχθρό: τα τουρκικά F-16», επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις ότι η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει τους πυραύλους.

Από την άλλη, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στην αποδυνάμωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι οι προεκλογικές του συγκεντρώσεις του δεν έχουν κόσμο και ότι χρησιμοποιούνται κόλπα ώστε να δείχνουν το πλήθος μεγαλύτερο.

Στο ίδιο πνεύμα, Τούρκος αναλυτής ζητά την… κατάρριψη ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους στο Αιγαίο ως απάντηση στις υποτιθέμενες «παρενοχλήσεις» τουρκικών αεροσκαφών από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300 που διαθέτει η Ελλάδα.

Μιλώντας στο δίκτυο Ulusal, ο Ιχσάν Σεφά υποστήριξε προκλητικά πως η Τουρκία θα πρέπει να τοποθετήσει τους S-400 στα Μικρασιατικά Παράλια, να τους ενεργοποιήσει και εάν απαιτηθεί να προχωρήσουν στην κατάρριψη ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους, προκειμένου να «συνετιστεί» η Ελλάδα με το τουρκικό «χαστούκι».

Ο ίδιος επεσήμανε πως επειδή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πολεμήσουν την Τουρκία, για αυτό βάζουν την Ελλάδα μπροστά.

Στο παιχνίδι πρόκλησης έντασης με την Ελλάδα συμμετέχει το σύνολο της τουρκικής κυβέρνησης, με πρώτο και καλύτερο τον Πρόεδρο Ερντογάν. Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή ο Ερντογάν ανέφερε: «Με την καρδιά του γεμάτη πίστη, αυτό το έθνος έριξε τους απίστους Έλληνες στη θάλασσα της Σμύρνης», είπε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως «το γεγονός ότι ενώ ο εχθρός υποχωρούσε, έκαιγε όλες τις πόλεις μας, είναι απόδειξη του πόσο ποταποί είναι στον χαρακτήρα τους. Όπως ακριβώς και σήμερα». 

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως «ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την ιστορία, για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του». Και επισημαίνει: «Η Ελλάδα αντίθετα, στη μακραίωνη πορεία της, γράφει ιστορία. Ιστορία για την οποία είμαστε υπερήφανοι, αφού η Ελλάδα διαπρέπει με τον πολιτισμό της και τα επιτεύγματά της. Η Ελλάδα, όποτε χρειάζεται, γνωρίζει άριστα να υπερασπίζεται με σθένος και αποτελεσματικότητα τα δίκαιά της».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε πως «η Ελλάδα πάντοτε συνυπογράφει κάθε προσπάθεια που κατατείνει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα». Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιάρτο ότι θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για τη βοήθεια στην πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, «αλλά υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Η Τουρκία είναι το μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει ούτε μία από τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία», υπενθύμισε. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί την τουρκική οικονομία ως διέξοδο από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αν επιτρέψεις διεξόδους στην πολιτική των κυρώσεων, τότε αυτές δεν θα λειτουργήσουν ή θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσουν».

Μητσοτάκης: Υποκινούν πολιτική αστάθεια Ρωσία – Τουρκία 

Τη θέση ότι η ηγεσία της Ρωσίας και της Τουρκίας απεργάζονται συνθήκες πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση, η οποία προοιωνίζεται έναν «εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «μια πρωτοφανή απειλή για ολόκληρη τη Δύση». «Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και μια απειλή στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. Είναι το κόστος που αναλαμβάνει το μέτωπο της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και της δημοκρατίας», υποστήριξε ο ίδιος.