Σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου βρίσκονται οι υποψήφιοι οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη της προεκλογικής για τις προεδρικές εκλογές. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του ΤΕΠΑΚ για το θέμα της στέγασης των φοιτητών, με αφορμή την πρόταση που είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο επίσης της περιοδείας του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επισκέφθηκε χθες το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Ο υποψήφιος δήλωσε πως έτσι θέλει την Κύπρο του «Αύριο», όπου η εξειδίκευση είναι στους ειδικούς και το Καραϊσκάκειο είναι ένα εξειδικευμένο κέντρο. «Το δεύτερον, το κράτος με το να αγοράζει υπηρεσίες και να στηρίζει τέτοια εξειδικευμένα ιδρύματα, επιτελεί και τον ρόλο του αλλά δίδει και τις πιο ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη, με πολύ χαμηλότερο κόστος. Και αυτό είναι ένα μοντέλο που πρέπει να το εφαρμόσουμε ευρύτερα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «κερδίζουμε το στοίχημα του ”Αύριο” για όλα τα θέματα μέσα από την έρευνα, τη σωστή καταγραφή των δεδομένων και τη σωστή ανάλυση. Αν κάτι ως θέμα εθνικής προτεραιότητας θα έθετα, είναι ότι αυτές οι βάσεις δεδομένων και άλλων ινστιτούτων εξειδικευμένων του τόπου μας αλλά και κρατικών υπηρεσιών, πρέπει να έχουμε στόχο για μια κοινή βάση δεδομένων. Αυτό θα πολλαπλασιάσει τη γνώση αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών και της ανάλυσης των δεδομένων».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε γραπτή δήλωση του, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση του για την ομόφωνη, όπως αναφέρει, απόφαση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου μέσα από την οποία γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για στήριξη προπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών. 

«Στα πλαίσια αυτά συγκαταλέγεται η αύξηση στο επίδομα ενοικίου αλλά και, σε συνεργασία με τον ΠΑΣΥΞΕ, η διασφάλιση αριθμού κλινών σε ξενοδοχεία της Λεμεσού στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Μια λύση που τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντησή μου τόσο με το Συμβούλιο και τις Πρυτανικές Αρχές του ΤΕΠΑΚ όσο και με τον ΠΑΣΥΞΕ. Αντιμετωπίζεται έτσι στην πράξη, με λογική και ορθολογισμό αλλά και με πρακτικές, εφαρμόσιμες και δίκαιες λύσεις, το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών μας στην πόλη της Λεμεσού», αναφέρει. 

Στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη ετοιμάζονται για τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση σε μία βδομάδα από σήμερα κατά την οποία ο υποψήφιος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης του. Χθες, στο πλαίσιο της περιοδείας του συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στην Άμυνα και συγκεκριμένα στην καινοτομία, τον εκσυγχρονισμό και την έξυπνη Άμυνα, καθώς και ζητήματα που άπτονται του ηθικού των αξιωματικών και στελεχών της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.) Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον ΣΑΚΣ για τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται ο Σύνδεσμος, προσπαθώντας να βελτιώσει την άμυνα και τη μαχητική ικανότητα του στρατεύματος. Σημείωσε ότι συζητήθηκαν και «κάποια επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους αξιωματικούς και πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν, για να βελτιώσουν το ηθικό των ανθρώπων στους οποίους έχουμε αναθέσει την άμυνα του τόπου μας».

Τόνισε, εξάλλου, ότι «έχει τεράστια σημασία να βλέπουμε και την ανθρώπινη διάσταση, γιατί οι άνθρωποι που σταδιοδρομούν στην Εθνική Φρουρά και στον Κυπριακό Στρατό, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο που να έχουν ποιότητα ζωής και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνουν εκ μέρους όλων μας».

Η αμυντική ικανότητα της Κύπρου και η δύναμη αποτροπής που πρέπει να έχει το στράτευμα, ήταν επίσης μέρος της θεματολογίας της συζήτησης, όπως είπε ο κ. Μαυρογιάννης, σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκε «μεγάλη σύμπνοια κα σύμπλευση», μεταξύ των δύο πλευρών.

ΠΕΟ: Ομόφωνα στήριξη σε Μαυρογιάννη

Τη στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη αποφάσισε ομόφωνα το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιτελείου του υποψηφίου, η απόφαση βασίστηκε στους κοινούς πολιτικούς στόχους που μοιράζονται η ΠΕΟ και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, γύρω από τα ζητήματα οικονομίας, στο Κυπριακό, τα εργασιακά και την κοινωνική ευημερία.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση, η γγ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι οι προτάσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη δίνουν απάντηση στην απαίτηση της κοινωνίας και των εργαζομένων για προοδευτική αλλαγή.

Της απόφασης προηγήθηκε η ομιλία του Ανδρέα Μαυρογιάννη, κατά την οποία διαβεβαίωσε ότι «η δική μας διακυβέρνηση θα έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα για το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί κατανοούμε, συνειδητοποιούμε και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να εργαστούμε για την προστασία των πολλών».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ηλιάδης: Δεν ναυάγησε η συνεργασία των τεσσάρων

Συνεχίζει με το πρόγραμμα o Χριστοδουλίδης

Μετά την Παιδεία και Υγεία πήρε σειρά ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να συνεχίζει τη δημοσιοποίηση των προτάσεων διακυβέρνησης του ανά τομέα, όπως είχε εξαγγείλει. Μέχρι το τέλος του μήνα με αρχές του επόμενου ο υποψήφιος αναμένεται ότι θα ανακοινώσει ολόκληρο το πρόγραμμα διακυβέρνησης του, όπως αυτό ετοιμάστηκε κατόπιν διαλόγου με τους πολίτες. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχίζει την περιοδεία του σε όλες τις πόλεις αλλά και στις κοινότητες, μεταφέροντας τις προστάσεις του προς τους πολίτες στο πλαίσιο μία ανοικτής διαδικασίας, όπως ο ίδιος ανέφερε. Κατά τη διάρκεια δηλαδή, της παρουσίασης των προτάσεων, μπορούν και γίνονται εισηγήσεις από πολίτες οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν στο πρόγραμμα του υποψηφίου.

Σε ανακοίνωση του επιτελείου του, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν την Ολοκλήρωση και Ενίσχυση του Ψηφιακού Οικοσυστήματος, τη Δημιουργία Πλήρους Ψηφιακού Κράτους, την Ανάπτυξη Σύγχρονης Ψηφιακής Οικονομίας και την Κοινωνική Πτυχή.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις 38 προτάσεις του περιλαμβάνονται:

•    Διαμόρφωση  ψηφιακής στρατηγικής της χώρας μέσω της δημιουργίας Συμβουλευτικού Οργάνου με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,

•    Ανάπτυξη ψηφιακής κουλτούρας και ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους τους πολίτες,

•    Μείωση του ψηφιακού χάσματος παρέχοντας στήριξη σε ομάδες πληθυσμού, όπως μεταξύ άλλων φοιτητές, πολύτεκνους, στη βάση οικονομικών κριτηρίων για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, σύνδεση με το διαδίκτυο, παρακολούθηση μαθημάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων,

•    Προώθηση πρωτοβουλιών για δημιουργία έξυπνων πόλεων και χωριών που να συνάδουν με τον στόχο της πράσινης μετάβασης, 

•    Προώθηση Φιλικής και Έξυπνης Κυβέρνησης με τη δημιουργία πλήρως ψηφιακού κράτους που θα προσφέρει ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες,  

•    Διαμόρφωση πολιτοκεντρικού σχεδιασμού ψηφιακών υπηρεσιών, οδηγώντας το κράτος στην εποχή της ψηφιακής πλατφόρμας,

•    Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας παροχή υπηρεσιών σε ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων και του κράτους, 

•    Ενίσχυση της διαφάνειας μέσα στο πλαίσιο του ψηφιακού κράτους και, σε συνάρτηση με τον φορολογικό μετασχηματισμό, στόχευση στη συρρίκνωση της παραοικονομίας και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,

•    Ενίσχυση της εξωστρέφειας, προσελκύοντας ξένες εταιρείες και προώθηση της διασύνδεσης με ξένα οικοσυστήματα επιταχύνοντας την αισθητή μείωση του λειτουργικού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας,

•    Αξιοποίηση της τεχνολογίας για ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου προκειμένου η κυβέρνηση να συμβουλεύεται τους πολίτες για τη διαμόρφωση των πολιτικών της μέσω συμβουλευτικών μη δεσμευτικών δημοψηφισμάτων,

•    Διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εργασίας με οφέλη για τις ευάλωτες ομάδες, τους εργαζόμενους γονείς και τους κατοίκους που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αναλυτικά οι προτάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό υπό τον τίτλο «Κράτος ως Καταλύτης στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του www.christodoulides2023.com.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος πραγματοποίησε χθες πανεπαρχιακή συγκέντρωση για την επαρχία Πάφου στη γενέτειρά του, τη Γεροσκήπου, ενώ σήμερα έχει προγραμματισμένη ημερίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αύριο θα πραγματοποιηθεί η πανεπαρχιακή συγκέντρωση της Λευκωσίας.

Συνεχίζεται η προσπάθεια των τεσσάρων

Συνεχίζεται η προσπάθεια των τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων, Αχιλλέα Δημητριάδη, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Μάριου Ηλιάδη και Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, για επίτευξη μεταξύ τους συνεργασίας και συμπόρευσης στις προεδρικές εκλογές. Οι τέσσερις τους θα έχουν αυτή την εβδομάδα νέα συνάντηση κατά την οποία θα συζητήσουν τους τρόπους κατάληξης σε συμφωνία. Κύριο ζητούμενο της προσπάθειας, η συμφωνία στο άτομο που τελικά θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας με τους άλλους τρεις να αποσύρονται και να τον στηρίζουν. 

Χθες, ο ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων, ο Μάριος Ηλιάδης, με ανακοίνωση του αναφέρει πως η προσπάθεια που καταβάλλουν ούτε οδηγείται προς ναυάγιο, αλλά ούτε και αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς την επιλογή του κοινού υποψηφίου, γιατί απλούστατα, όπως αναφέρει, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν τους έχει ακόμη απασχολήσει.

«Εκείνο στο οποίο και οι τέσσερις συμμετέχοντες στην προσπάθεια είμαστε συγκεντρωμένοι αυτή τη στιγμή, είναι πως το εγχείρημα μας να τύχει ευρύτερης στήριξης και από κόμματα τα οποία δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις, και από ευρύτερα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας, αλλά και από προσωπικότητες, που αγωνιούν για την πορεία και προοπτικές του τόπου», αναφέρει και προσθέτει πως «ως ένας από τους τέσσερις ανεξάρτητους υποψήφιους που πίστεψε βαθιά στην αναγκαιότητα μίας τέτοιας κοινής πορείας, είχα από την αρχή επισημάνει ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο και ο στόχος της όλης προσπάθειας μας. H σύμπηξη δηλαδή ενός ευρύτερου μετώπου, όσων προσδοκούν οι επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές, να φέρουν τη μεγάλη αλλαγή στον τόπο και να βάλουν τις βάσεις για την Κύπρο που ο λαός ονειρεύεται και διαβεβαιώ ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια, αυτό ακριβώς επιδιώκουν και σε αυτό επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή».

Ο Μάριος Ηλιάδης σημειώνει ακόμα ότι κατανοούν όλοι ότι ο χρόνος πιέζει, όμως είναι διατεθειμένοι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια, ούτως ώστε να καταλήξουν στις ορθότερες και ωφελιμότερες για τον τόπο και τον λαό μας αποφάσεις.

«Όπως προκύπτει και από την κοινή δήλωση που εκδώσαμε οι τέσσερις μετά την τελευταία συνάντησή μας, μόλις την περασμένη Τετάρτη, η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε εκείνες τις καταληκτικές αποφάσεις που θα δίνουν στους ψηφοφόρους μία ενωτική νικηφόρα επιλογή, η οποία να οδηγήσει στην εκλογή ενός νέου Προέδρου και στον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συλλογικής ευθύνης και αποδοχής», καταλήγει.

Κολοκασίδης: «Δεν ισχύει το «κάλλιον αργά»

Έπρεπε να διανύσει εννιάμισι χρόνια στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αντιληφθεί και να καταγγείλει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως η Τουρκία «αρνείται να εφαρμόσει πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό πρόβλημα», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης. Έπρεπε, συνεχίζει, «να συμμετάσχει σε πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων για να αντιληφθεί και να καταγγείλει ότι ”η Τουρκία έχει ιδρύσει μια παράνομη οντότητα στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία βρίσκεται υπό τον απόλυτο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό της έλεγχο”».

Δυστυχώς, αναφέρει, «στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ισχύει η ρήση «κάλλιον αργά παρά ποτέ» διότι η Τουρκία δεν άλλαξε ποτέ τον στόχο της για κυριαρχία στον βορρά και συγκυριαρχία στον νότο, είτε μέσω της ρατσιστικής ΔΔΟ, είτε μέσω της λύσης δύο κρατών που τώρα ευαγγελίζεται. Και ότι τόσο η Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, όσο και το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν αποτελούν πρόοδο, αλλά έμμεση νομιμοποίηση της κατοχής και της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο», σημειώνει, προσθέτοντας πώς «ούτε αποτελούν πρόοδο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ ως ”εποικοδομητικές προτάσεις”, γράφοντας τον επίλογο στην ομιλία του». 

Νέο Κύμα: Να παραμείνει άθικτος ο Ακάμας

Είναι σημαντικό να παραμείνει άθικτος ο Ακάμας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το «Νέο Κύμα», προσθέτοντας ότι «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα πρέπει να είναι επικεντρωμένα και να παρέχουν πρώτα απ΄ όλα προστασία στο φυσικό περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα σε ολόκληρη τη χερσόνησο».

Η πολιτική να «αναπτύξουμε την κάθε περιοχή με οποιοδήποτε κόστος» είναι απαρχαιωμένη, μη βιώσιμη και ζημιογόνα για τον τόπο. Κάποιες περιοχές, όπως είναι ο Ακάμας, είναι σημαντικό να παραμείνουν άθικτες και μόνο αν κριθεί απαραίτητη η ανάπτυξή τους, τότε να αναπτυχθούν και μάλιστα σε ενδεδειγμένες περιοχές, έπειτα από μελέτες των ειδικών, υπογραμμίζεται.

Η επίσημη ανακήρυξη του Ακάμα σε προστατευόμενη περιοχή και ο σεβασμός στη διαφύλαξη και τήρηση των προνοιών του σχεδίου Natura 2000 κινείται με πολύ αργό ρυθμό και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, προστίθεται.