Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε συνέντευξή του στο αθηναϊκό Βήμα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό και τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντάνα. 

«Την τελευταία μέρα», είπε, υπήρξε ένα μεγάλο παιχνίδι. Κάποιοι πίστεψαν ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να δεχθεί την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Αλλά δεν το είδαμε. Υποτίθεται ότι υπάρχει και ένα τέτοιο άτυπο έγγραφο της Τουρκία που λέει αυτό το πράγμα. Εγώ δεν έχω δει κάτι τέτοιο. Και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας δέχθηκε την κατάργηση των εγγυήσεων». 

Εντούτοις, υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση δεν έπρεπε να διακοπεί. Τόσο λόγω της μεγάλης σύγκλισης που είχε επέλθει όσο και λόγω της ιστορικότητας της στιγμής. «Δεν είμαι βέβαιος ότι όλοι μας έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια», ανέφερε σχετικά και με τις μελλοντικές συνομιλίες. 

Για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εκτιμά ότι «την ευθύνη την έχουμε όλοι. Μηδενός εξαιρουμένου» και προσθέτει: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά, εν τέλει, ήταν η μόνη που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέσεις που ανταποκρίνονταν πλήρως στα έξι σημεία που ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Αποδεχθήκαμε εγγράφως τα έξι σημεία». 

Μια συζήτηση που εντάθηκε μετά και την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου, είναι για το κατά πόσον μια πιθανή εισδοχή στο ΝΑΤΟ θα διευκόλυνε την επίλυση του Κυπριακού. «Δεν θα εισφέρει», λέει ο Α. Μαυρογιάννης. «Αυτή η συζήτηση είναι συζήτηση περί όνου σκιάς», προσθέτει. Και προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλείται την Ελλάδα. «Το ΝΑΤΟ είναι ένας συνασπισμός με συγκεκριμένους στόχους βάσει του άρθρου 5 όπου η επίθεση εις βάρος ενός είναι επίθεση εναντίον όλων. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα μας βοηθήσει εμάς. Πώς βοηθάει την Ελλάδα ότι είναι μέσα στο ΝΑΤΟ; Χάθηκε ο κίνδυνος από την Τουρκία; Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας γιατί χρειαζόταν αφού είναι οι δύο στο ΝΑΤΟ», διερωτάται. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στήριξη Νταλάρα σε Μαυρογιάννη – Ανεπτυξε το όραμά του στην Αθήνα 

Συνεχίζοντας ο Α. Μαυρογιάννης ανέφερε πως «το ΝΑΤΟ έχει συγκεκριμένους στόχους που ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί σοβαρά ότι το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού; Ειλικρινά όχι». 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του στο Βήμα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στην Κύπρο και τις κομματικές παρεμβάσεις. Σημείωσε ότι η περίπτωση της Ελλάδας σε σχέση με την Κύπρο είναι διαφορετική καθώς «δεν είναι μια συνηθισμένη ξένη ευρωπαϊκή χώρα». «Η Ελλάδα είναι Ελλάδα. Η Ελλάδα στην Κύπρο πρέπει να είναι παράγοντας που ενώνει. Έχουμε ένα μεγάλο εθνικό πρόβλημα. Ο βραχίονας που μας βοηθάει είναι η Ελλάδα. Ο κάθε Κύπριος θέλει να βλέπει την Ελλάδα ως κάτι υπερκομματικό, εθνικό, κάτι που ενώνει». 

Τέλος, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε πως δεν είναι «κληρονόμος της κυβέρνησης Χριστόφια» αλλά και καμιάς διακυβέρνησης και των πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων του παρελθόντος. 

ΑΚΕΛ: Πρωτοβουλίες για συνέχιση από το 2017

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από το παράνομο άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου προειδοποιεί ότι το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ ετοιμάζει νέες ενέργειες και τετελεσμένα. Όλα αυτά, σημειώνει το ΑΚΕΛ, εντάσσονται στον σχεδιασμό τους για ανατροπή της βάσης λύσης του Κυπριακού και προώθησης της «λύσης» δύο κρατών, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη διχοτόμηση της πατρίδας και του λαού μας. 

Το ΑΚΕΛ απευθύνει κάλεσμα ενότητας και συμπόρευσης με στόχο την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου «που θα συνοδευτεί με ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, τον μόνο δηλαδή δρόμο που μπορεί στην πράξη να αναχαιτίσει την οριστική διχοτόμηση».

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Η ώρα του Πρωθυπουργού 

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα έχουν αυτή την εβδομάδα συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η αρχή θα γίνει σήμερα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και θα ακολουθήσει την Πέμπτη η συνάντηση του Α. Μαυρογιάννη. 

Ανακοίνωση του επιτελείου Χριστοδουλίδη αναφέρει ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα έχει σειρά σημαντικών επαφών. Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 σήμερα, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς επίσης τον δήμαρχο Αθηνών κ. Κώστα Μπακογιάννη. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει επίσης, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με οργανώσεις Κυπρίων Ελλάδας, καθώς και με την Πανελλήνια Επιτροπή Αγνοουμένων, ενώ θα παραστεί και θα μιλήσει σε συγκέντρωση Κυπρίων που διαμένουν στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα παραχωρήσει επίσης συνεντεύξεις σε Ελλαδικά ΜΜΕ. 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε πραγματοποιήσει έναν πρώτο κύκλο επαφών στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, θα επιστρέψει αργότερα αυτή την εβδομάδα όπου την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.