Σε δύο άξονες επικεντρώνεται η προεκλογική των υποψηφίων και των επιτελείων τους, η οποία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Η μεγάλη διάρκεια αυτής της προσπάθειας αρχίζει να φέρνει κούραση, αλλά την ίδια ώρα, η κρίσιμη περίοδος της προεκλογικής δεν επιτρέπει εφησυχασμό σε κανένα. Η εβδομάδα αυτή αναλώθηκε κυρίως σε κοινές συζητήσεις των υποψηφίων, οι οποίοι βρέθηκαν σε δύο κοινά πάνελ παραθέτοντας τις θέσεις τους. Παράλληλα, καταγράφηκαν και για τους τρεις από μία τουλάχιστον τηλεοπτική παρέμβαση, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διάφορες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν χθες ομιλητής σε συγκέντρωση στελεχών στη Λευκωσία, ενώ είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες η εκδήλωση συζήτησης για θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος ήταν χθες καλεσμένος στη μεσημβρινή εκπομπή του «Σίγμα», κατά την οποία έστειλε μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις, λέγοντας πως αυτές τις εκλογές θα της κερδίσει, αλλά την ίδια ώρα διαμήνυσε πως ο,τι και να συμβεί δεν πρόκειται φύγει από την πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για τη νέα ψηφιακή δημοκρατία συζήτησαν οι 3 υποψήφιοι

Σημείωσε ακόμα ότι σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν τρεις υποψήφιοι. Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ανεξάρτητος υποψήφιος που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο κατά δική του επιλογή ανεξάρτητος και απέναντι από το κόμμα του Νίκος Χριστοδουλίδης. Η επιλογή να είναι απέναντι από το κόμμα του, ήταν και ο λόγος, όπως είπε, που ο Νικόλας Παπαδόπουλος τεκμηρίωσε γιατί τον στηρίζει. «Γιατί υπέβαλε απέναντι από τον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ», σημείωσε και πρόσθεσε: «Άρα είναι υποψήφιος του Νικόλα, του Σιζόπουλου, της Θεοχάρους».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, παρουσίασε την Τετάρτη, τον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό του για την οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη και την ενέργεια.  Η παρουσίαση έγινε στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ATTIKON», στην Πάφο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου του, εισηγητές της εκδήλωσης με θέμα «Οικονομία και Πράσινη Ανάπτυξη, Φυσικό Αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», που διοργανώθηκε από το Εκλογικό Επιτελείο, ήταν ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας δρ. Χαράλαμπος Έλληνας, ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Νεοκλής Συλικιώτης και ο πρώην πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Γιώργος Σιαμμάς.

Κατά την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου και επαγγελματιών στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, έγινε αναφορά στα δέκα χρόνια απραξίας της απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία άφησε το φυσικό μας αέριο στον βυθό της θάλασσας, αποτυγχάνοντας επίσης να εισαγάγει ικανοποιητικό αριθμό ΑΠΕ. Το μεγάλο κόστος που έχει επιφέρει η προχειρότητα και ο ανεπαρκής σχεδιασμός, καλούνται να το επωμιστούν οι πολίτες, πληρώνοντας «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν ως αντίκτυπο την αύξηση πληθώρας αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και της μείωσης της ποιότητας της υγείας. 

Όπως αναφέρεται, στην τοποθέτησή του ο δρ. Χαράλαμπος Έλληνας, επικεντρώθηκε στα θέματα ενέργειας τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

Τόνισε ότι, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανατρέψει ριζικά και μόνιμα τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα, μετατοπίζοντας τις υφιστάμενες ενεργειακές ροές. Επεσήμανε επίσης πως στόχος της ΕΕ είναι να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο το αργότερο μέχρι το 2030. Αυτό, σημείωσε, ανοίγει εκ νέου ευκαιρίες εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικεντρωθούμε ως Κύπρος στον υποστηρικτικό ρόλο του ΦΑ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Από την πλευρά του, ο Νεοκλής Συλικιώτης υπογράμμισε πως ο Αντρέας Μαυρογιάννης είναι ο μόνος υποψήφιος που καταθέτει ολοκληρωμένες θέσεις, οι οποίες δίνουν λύση στα ενεργειακά μας προβλήματα.

Ο Γιώργος Σιαμμάς στη δική του παρέμβαση, αναφέρθηκε σε μία σειρά από εισηγήσεις για μεσο – μακροπρόθεσμη διαχείριση του θέματος των τιμών ηλεκτρισμού προς όφελος των καταναλωτών.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην ένταξη ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής της ΑΗΚ, που αποτελεί τον μόνο τρόπο μείωσης της χονδρικής τιμής της.

ΕΛΑΜ: Πρόταση νόμου για εκλογικό κατάλογο

Την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ούτως ώστε να μην απαιτείται η προσωπική συνέντευξη για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, ατόμου ο οποίος είναι άνω των 25 ετών, προτείνει με πρόταση που κατέθεσε χθες στη Βουλή το ΕΛΑΜ. Η νομοθεσία προβλέπει ότι για άτομα άνω των 25 ετών, πριν γίνει εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο θα πρέπει να γίνει προσωπική συνέντευξη για τους λόγους που δεν είναι εγγεγραμμένοι και να αποδείξουν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να σημειωθεί βέβαια, ότι όπως αναφέρθηκε κατά την προχθεσινή παρουσίαση της πλατφόρμας ηλεκτρονικής αίτησης για άτομα 18-25, σε μεταγενέστερο στάδιο θα μπορεί να γίνεται το ίδιο και για άτομα άνω των 25 με απόδειξη μόνιμης διαμονής στην Κύπρο αλλά χωρίς προσωπική συνέντευξη.