Η κάλπη θα δώσει την απάντηση στις δημοσκοπήσεις δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα πως ο Συναγερμός με τον Αβέρωφ Νεοφύτου υποψήφιο θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Υποδεικνύει πως το κόμμα του πολλές φορές διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και αυτό θα πράξει και τώρα και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται όλοι πολύ σκληρά.

Τονίζει πως οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη σταθερότητα και τη σιγουριά του έμπειρου Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΔΗΣΥ, και των δοκιμασμένων επιλογών του ΑΚΕΛ ή της κοινοπραξίας συμφερόντων, όπως αναφέρει, που στηρίζει τον κ. Χριστοδουλίδη. Αναφέρεται χωρίς περιστροφές και στην επομένη του ΔΗΣΥ και τις εσωκομματικές διεργασίες που θα ακολουθήσουν, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή προέχει η μάχη των προεδρικών εκλογών.

– Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των προεδρικών εκλογών; 

– Το κυρίαρχο διακύβευμα στη δική μου αντίληψη είναι αν θα συνεχίσουμε την πορεία της χώρας και τις ζωές των πολιτών σε μια κατεύθυνση σιγουριάς, ασφάλειας, σταθερότητας με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, προκοπής και εξέλιξης, ή αν θα πειραματιστούμε ρισκάροντας όλα αυτά. Ξέρετε, τον τόπο τον κυβέρνησαν όλοι. Μεσσίες δεν υπάρχουν, ούτε μαγικά ραβδιά. Εμείς, είμαστε περήφανοι να λέμε, πως όποτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν ή είναι στο τιμόνι της χώρας φέραμε καλύτερες μέρες στον τόπο και στους πολίτες. Και αυτή τη δεκαετία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τη δεκαετία του ‘90 με τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη. Δεν είναι ούτε σχήμα λόγου ούτε σύνθημα. Είναι πραγματικότητα που αναγνωρίζεται από την κοινωνία. Και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε.

Με τιμονιέρη τον πρόεδρό μας, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ένα δοκιμασμένο και ικανό πολιτικό. Είναι μια συγκυρία που δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος επιλογές. Ούτε η Αριστερά με το ΑΚΕΛ πρωταγωνιστή μπορεί, ούτε όλοι αυτοί που συνωστίζονται άγαρμπα πίσω από τον κ. Χριστοδουλίδη μπορούν. Θα είναι και τα δύο επικίνδυνα πειράματα. Δεν κινδυνολογώ, ποτέ μου δεν το έκανα. Το πείραμα το δοκιμάσαμε και απέτυχε. Τη δεκαετία 2003 – 2013. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τη θωράκιση της σιγουριάς του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αυτό είναι το διακύβευμα αυτή τη στιγμή. Και είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε. Πως η κοινή λογική των συμπολιτών μας θα υπερνικήσει και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αβέρωφ Νεοφύτου και στον Δημοκρατικό Συναγερμό για να οδηγήσει με ασφάλεια τον τόπο στις δύσκολες, παγκοσμίως, συνθήκες που έχουμε μπροστά μας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

– Γιατί η επιλογή να είναι Αβέρωφ Νεοφύτου; Τι έχει να προσφέρει στον τόπο μετά από μια διακυβέρνηση 10 ετών της παράταξής του; 

– Γιατί είναι παρασάγγας ο καλύτερος υποψήφιος από όλους τους ανθυποψηφίους του. Γιατί έχει τις γνώσεις, την εμπειρία, την πολιτική τόλμη, τη πολιτική δεινότητα να κουμαντάρει τη χώρα. Γιατί είναι ο υπεύθυνος ηγέτης που σήμερα χρειαζόμαστε. Γιατί ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο ικανότερος και καταλληλότερος. Επιπλέον η διακυβέρνηση Αβέρωφ Νεοφύτου θα έχει τη σφραγίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Έχει πίσω της μια ολόκληρη παράταξη με ξεκάθαρες θέσεις, καταγεγραμμένες αρχές και παράδοση. Με τον Αβέρωφ και τον Δημοκρατικό Συναγερμό ξέρεις τι να περιμένεις. Πολιτική με αποτελέσματα, χωρίς εκπλήξεις. Με ρωτάτε τι έχει να προσφέρει στον τόπο η παράταξή μας μετά από δέκα χρόνια. Η ερώτησή σας θα είχε λογική αν η πολιτική δεν ήταν δυναμική διαδικασία. Αν οι κυβερνήσεις είχαν μια λίστα με συγκεκριμένους στόχους και δεν υπήρχαν προσθήκες σε αυτές ή απρόοπτα που θα πρέπει να διαχειρισθούν. Η πολιτική όμως, όπως άλλωστε και η ζωή δεν είναι στάσιμη. Ως εκ τούτου ναι, έχουμε πολλά να προσφέρουμε στον τόπο. Κυρίως τη νηνεμία, τη σιγουριά όπως οι πολίτες μας γνωρίζουν. Στην αντίπερα όχθη, οι επιλογές προτάσσουν ακριβώς αυτό που δεν χρειαζόμαστε. Μια φλυαρία που προσπαθεί να κρύψει την έλλειψη σχεδίου και κοινής γραμμής στην κοινοπραξία συμφερόντων που συστάθηκε γύρω από τον κ. Χριστοδουλίδη από τη μια και πολιτικών που δοκιμάσθηκαν και έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης από την άλλη. Ξέρετε, η πολιτική είναι σοβαρή διεργασία. Αφορά το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα θέματα. Εμείς έχουμε τη συνολική πρόταση που οδηγεί στο αύριο με γερά πόδια, αλλά πάνω απ’ όλα, έχουμε την εμπειρία. Η κυπριακή κοινωνία ωφελήθηκε όποτε ο ΔΗΣΥ κρατούσε το τιμόνι της χώρας. Το κάναμε ξανά, θα το κάνουμε και αυτή τη φορά. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

 

– Τι απαντάτε στα αποτελέσματα των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων; Φαίνεται ότι υπάρχει μια δυσκολία συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει το επόμενο διάστημα;

– Οι δημοσκοπήσεις κάνουν εκτιμήσεις εκλογικού αποτελέσματος, δεν είναι εκλογές. Τις μελετούμε, τις σεβόμαστε. Πολλές φορές τις διαψεύδουμε στην κάλπη. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και αυτή τη φορά. Για αυτό και δουλεύουμε, και θα δουλεύουμε μέχρι τη μέρα των εκλογών. Με την πεποίθηση, πως αυτό που πρεσβεύουμε, αυτό που υποστηρίζουμε είναι το καλύτερο για τον τόπο. Η δυσκολία στη συσπείρωση των ψηφοφόρων μας δεν είναι κάτι καινούργιο.

Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε πάντα. Και το θεωρούμε λογικό, έχουμε να κάνουμε με απαιτητικούς και  προβληματιζόμενους, με σκεπτόμενους πολίτες. Έχουμε όμως την προοπτική και τον στόχο της συσπείρωσης. Υπάρχει χρόνος για να γίνει αυτό. Εκατόν μέρες είναι πολύς πολιτικός χρόνος. Άλλωστε στην πλειονότητά τους οι πολίτες δεν ασχολούνται ακόμη με τις εκλογές. Είτε μας αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η πραγματικότητα. Στους Συναγερμικούς αρέσει το συρτάκι. Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές αυξάνουμε ρυθμό, ανεβάζουμε ταχύτητες. Είμαστε πεπεισμένοι πως αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά. 

– Τι απαντάτε στα αποτελέσματα των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων; Φαίνεται ότι υπάρχει μια δυσκολία συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει το επόμενο διάστημα;

– Οι δημοσκοπήσεις κάνουν εκτιμήσεις εκλογικού αποτελέσματος, δεν είναι εκλογές. Τις μελετούμε, τις σεβόμαστε. Πολλές φορές τις διαψεύδουμε στην κάλπη. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και αυτή τη φορά. Για αυτό και δουλεύουμε, και θα δουλεύουμε μέχρι τη μέρα των εκλογών. Με την πεποίθηση, πως αυτό που πρεσβεύουμε, αυτό που υποστηρίζουμε είναι το καλύτερο για τον τόπο. Η δυσκολία στη συσπείρωση των ψηφοφόρων μας δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε πάντα. Και το θεωρούμε λογικό, έχουμε να κάνουμε με απαιτητικούς και  προβληματιζόμενους, με σκεπτόμενους πολίτες. Έχουμε όμως την προοπτική και τον στόχο της συσπείρωσης. Υπάρχει χρόνος για να γίνει αυτό. Εκατόν μέρες είναι πολύς πολιτικός χρόνος. Άλλωστε στην πλειονότητά τους οι πολίτες δεν ασχολούνται ακόμη με τις εκλογές. Είτε μας αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η πραγματικότητα. Στους Συναγερμικούς αρέσει το συρτάκι. Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές αυξάνουμε ρυθμό, ανεβάζουμε ταχύτητες. Είμαστε πεπεισμένοι πως αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά. 

– Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες διαρροές προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη μπορεί να αντιμετωπιστεί; 

– Βεβαίως και μπορεί να αντιμετωπιστεί, και αντιμετωπίζεται ήδη. Σιγά – σιγά ο κόσμος, οι πολίτες, όχι μόνο οι συναγερμικοί αλλά και ψηφοφόροι πέραν της παράταξής μας, αντιλαμβάνονται πως το περίεργο κράμα που συνωστίστηκε πίσω από την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, όχι μόνο δεν θα μπορεί να μας κυβερνήσει αλλά θα δυσκολεύονται να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αν αποπειραθεί κάποιος να τους καθίσει γύρω από ένα τραπέζι θα δυσκολευτεί στη διαρρύθμιση των καρεκλών. Οι συναγερμικοί, και όχι μόνο, κατανοούν πως ο στόχος όλων αυτών είναι να διαμοιράσουν τις καρέκλες και την εξουσία. Αυτό είναι που τους ενώνει. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Θα λειτουργήσουν στην περίοδο αυτή και τα αντανακλαστικά των πολιτών. Οι διαρροές θα μειωθούν. Όσο και αν προσπαθήσουν να μη λένε πολλά, μένουν εκτεθειμένοι. Τι κοινό έχουν ο Νικόλας με τον Κάρογιαν; Ο Βότσης μαζί τους; Ο  Σιζόπουλος με τον Παπαδάκη και τον Γιώργο Βαρνάβα; Η κ. Θεοχάρους με όλους αυτούς; Πού τέμνονται οι θέσεις τους; Στο Κυπριακό; Στο ΓεΣΥ; Κρύφτηκαν όλοι πίσω από τη δημοφιλία, πίσω από το κύμα. Τα βρήκαν προεκλογικά, προσωρινά. Τους ενώνει και ο κρυφός, κοινός πόθος να πλήξουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Για αυτό ακριβώς και οι διαρροές που με ρωτάτε θα μειωθούν. Γιατί οι πολίτες, Συναγερμικοί και μη, θέλουν το καλύτερο για τον τόπο τους και όχι το καλύτερο για τους δέκα που συνέταξαν την κοινοπραξία των συμφερόντων τους. 

Θα πετύχουμε τον στόχο μας και θα κερδίσουμε τις εκλογές

– Σε περίπτωση εκλογής Νίκου Χριστοδουλίδη, θα ανταποκρινόσασταν στο κάλεσμά του για συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ή θα επιλέξετε το ρόλο της αντιπολίτευσης; Είναι ένα ερώτημα που αιωρείται… 

– Εμείς κατεβαίνουμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να την κερδίσουμε. Εμείς δεν κατεβαίνουμε, ούτε για την τιμή των όπλων, ούτε για να χάσουμε. Και δεν πρόκειται κανένας συναγερμικός, που πιστεύει στη νίκη να σας απαντήσει ένα τέτοιο ερώτημα. Ακούω αυτά που λέει ο κ. Χριστοδουλίδης για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής ή εθνικής ενότητας. Για να τα κάνει, να τα εισηγηθεί θα πρέπει πρώτα να κερδίσει. Και το λέω με πολλή ταπεινότητα, οι εκλογές έχουν δρόμο. Από εκεί και πέρα θέλω να πω το εξής. Ο Συναγερμός όπου και αν τάχθηκε να υπηρετήσει τον τόπο, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση λειτούργησε και λειτουργεί με μεγάλη υπευθυνότητα. Ανεύθυνα δε λειτουργήσαμε ποτέ. Πάνω απ΄ όλα ο τόπος, οι πολίτες, το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολλών. 

– Το στοίχημα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε αυτές τις Προεδρικές Εκλογές ποιο είναι; Τι θα σημαίνει μια εκλογική ήττα για την επόμενη μέρα της παράταξής σας; 

– Θα το επαναλάβω. Η νίκη είναι το στοίχημα, να κερδίσουμε είναι ο στόχος. Και θα τα καταφέρουμε. Με ρωτάτε για την επόμενη μέρα στην παράταξη. Αν όλα πάνε καλά και ο Αβέρωφ κερδίσει τις εκλογές, έχουμε τακτικό εκλογικό συνέδριο και τα μέλη θα αποφασίσουν για τη νέα ηγεσία. Στο αντίθετο σενάριο, , η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει ενωμένους και έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα. Ως φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, είμαι σίγουρος πως όλοι μας, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα λειτουργήσουμε με τη μέγιστη υπευθυνότητα. Για το καλό της χώρας, της παράταξης και στο τέλος της μέρας το καλό το δικό μας. 

Μπροστά μας έχουμε μόνο τις Προεδρικές

– Μετά τις Εκλογές ακολουθεί κομματικό συνέδριο. Θα σας ενδιέφερε η Προεδρία του Κόμματος;

– Θέλω να πω κάτι, καθαρά και δυνατά. Όποιος συνάδελφος στον Δημοκρατικό Συναγερμό ασχολείται σήμερα με την επόμενη μέρα του κόμματος κάνει ζημιά στην υποψηφιότητα του προέδρου μας, κάνει ζημιά στην παράταξή μας, αλλά κάνει ζημιά και στον ίδιο του τον εαυτό. Τώρα μπροστά μας έχουμε μια και μόνο μάχη, τη μάχη των Προεδρικών. Και  πρέπει να την κερδίσουμε. Έτσι προσεγγίζω το θέμα. Το ερώτημα σας θα με απασχολήσει όταν οι Προεδρικές Εκλογές είναι πίσω μας. Τότε θα με ξαναρωτήσετε και λάβετε μια εξίσου καθαρή και έντιμη απάντηση.