Δύο υποθέσεις πολιτογραφήσεων διαβιβάστηκαν πρόσφατα από την Αστυνομία στη Νομική Υπηρεσία με εισήγηση όπως οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. 

Πρόκειται για υποθέσεις που αναφέρονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο και αφορούν περιπτώσεις παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας με βάση το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων για προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών. Οι έρευνες για τις δυο αυτές υποθέσεις διενεργήθηκαν από το ειδικό κλιμάκιο που συστάθηκε στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων στο Αρχηγείο Αστυνομίας και αφορά σε δυο διαφορετικά δικηγορικά γραφεία που φέρονται ως πάροχοι υπηρεσιών. 

Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για επτά υποθέσεις πολιτογραφήσεων και ήδη τέσσερις έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Πρόσφατα, Δικαστήριο στη Λάρνακα αθώωσε και απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους για την εμπλοκή τους στην πολιτογράφηση Ιρανού υπηκόου ο οποίος εμφανίστηκε με άλλο όνομα. Για την υπόθεση αυτή, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ζήτησε ενημερωτικό σημείωμα ώστε να μελετήσει το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης κατά της αθώωσης όλων των κατηγορουμένων (φυσικών προσώπων και νομικών).

Οι δύο νέοι φάκελοι διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία πρόσφατα και αναμένεται αφού μελετηθούν να συγκληθεί σύσκεψη υπό τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να συζητηθούν και να δοθούν οδηγίες. Ο Εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει να γίνουν επιπρόσθετες έρευνες, ή να διατάξει να ετοιμαστούν κατηγορητήρια ώστε οι φάκελοι να καταχωρηθούν στα Δικαστήρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΣ: Δεν ζητήθηκε με σωστό τρόπο ο φάκελος

Στα σκαριά βρίσκονται πολλές υποθέσεις πολιτογραφήσεων με μεγάλα δικηγορικά γραφεία ή πάροχοι να ελέγχονται, ωστόσο, οι έρευνες είναι πολύπλοκες, πολλές φορές αναζητείται μαρτυρία στο εξωτερικό και έτσι απαιτείται πολύς χρόνος μέχρι την αποπεράτωσή τους. 

Πρόσφατα, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε δηλώσει μετά από σύσκεψη για τις υποθέσεις αυτές ότι μόλις συμπληρώνεται μια υπόθεση και τύχει αξιολόγησης, λαμβάνονται αποφάσεις από την υπηρεσία χωρίς χρονοτριβή. Το θέμα, είπε, είναι να ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο γιατί αυτές οι υποθέσεις είναι πολύπλοκες, πολλές φορές. «Πάντως γίνεται μια συνεχής αξιολόγηση», ανέφερε. 

Σημειώνεται ότι τόσο από το πόρισμα Καλογήρου όσο και από το πόρισμα Νικολάτου έχουν ανοιχθεί φάκελοι για περίπου 130 υποθέσεις πολιτογραφήσεων, ενώ πρόσφατα και ο Γενικός Ελεγκτής παρέλαβε φακέλους υποθέσεων πολιτογραφήσεων και δεν αποκλείεται να ζητήσει τη διερεύνησή τους, ειδικά για εκείνες που ενώ υποσχέθηκαν επένδυση όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος, τελικά η επένδυση δεν έγινε ενώ η υπηκοότητα δόθηκε.