Η πόλωση του πολιτικού σκηνικού και η αναβίωση διχαστικού κλίματος άλλων εποχών, όπως εξελίχθηκε η όλη δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών γύρω από το όνομα του Γεώργιου Γρίβα, προσέφεραν πεδίο δράσης για τραμπουκισμούς από ακραία στοιχεία χθες έξω από τη Βουλή. Αποκορύφωμα της χουλιγκανικής δράσης ορισμένων μετεχόντων στη χθεσινή διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή κατά του ψηφίσματος που χαρακτηρίζει τον Γρίβα ως ανάξιο κάθε τιμής, ήταν η επίθεση κατά των γραφείων της ΕΔΕΚ με πέτρες και ρίψη φωτοβολίδας με σκοπό τον εμπρησμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ πριν την εκδήλωση διαμαρτυρίας η οποία ανακοινώθηκε και οργανώθηκε από προχθές από το ίδρυμα μνήμης Γεώργιου Γρίβα, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών της ΕΟΚΑ είχαν εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά διαχώριζαν τη θέση τους, παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν τη Δευτέρα και με την οποία ουσιαστικά καλούσαν σε ενότητα.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν γύρω στα 300 άτομα και κρατούσαν λάβαρα με τη φωτογραφία του Γρίβα και ελληνικές σημαίες, μαζεύτηκαν αργά το απόγευμα έξω από τη Βουλή, με αφορμή τη συνεδρία για την έγκριση των προϋπολογισμών. Ανάμεσα στους διαδηλωτές έξω από τη Βουλή βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ενώ το «παρών» του έδωσε για λίγα λεπτά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του Γεώργιου Γρίβα, όπως το «ζει, ζει και μας καθοδηγεί, Γεώργιος Γρίβας Διγενής» και «Δόξα και τιμή στον Γρίβα Διγενή». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, στην τοποθέτηση του ενώπιον του Σώματος ανέφερε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν και «ΕΟΚΑ Β’ ξανακτύπα».

Σε κάποια στιγμή, άναψαν και φωτοβολίδες ενώ έβριζαν εν χορώ τους βουλευτές, με τη βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου να στοχοποιείται από τους διαδηλωτές. Σε κάποια φάση ρίχθηκαν και πέτρες κατά του κτηρίου της Βουλής. 

Ακολούθως, ομάδα διαδηλωτών αποχωρώντας από τον χώρο της Βουλής πήγε έξω από τα γραφεία της ΕΔΕΚ, τα οποία έγιναν στόχος. Έριξαν πέτρες σπάζοντας τζάμια και στη συνέχεια έριξαν φωτοβολίδα για να κάψουν τα γραφεία. Παρευρισκόμενοι που ήταν εκείνη τη στιγμή στα γραφεία έσπευσαν με πυροσβεστήρες και έσβησαν τη φωτιά. 

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε προκληθεί αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ με αφορμή τις δηλώσεις του Χρίστου Χρίστου στον τηλεοπτικό σταθμό ΩΜΕΓΑ το προηγούμενο βράδυ, κατά τις οποίες υποστήριξε ότι η ΕΔΕΚ και ο Βάσος Λυσσαρίδης ψήφισαν το 1974 υπέρ της ανακήρυξης του Γρίβα από τη Βουλή ως άξιου τέκνου της πατρίδας. Η αναφορά έφερε την απάντηση της ΕΔΕΚ, χαρακτηρίζοντας ως ανιστόρητο τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ και υποδεικνύοντας ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης δεν είχε παραστεί στη συνεδρία ακριβώς για αυτό τον λόγο.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας χθες, εγκρίθηκε και η τροπολογία που κατατέθηκε από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, με την οποία συντάχθηκε και το ΑΚΕΛ, η οποία αφορούσε το σταύρωμα κονδυλίων που αφορούν τιμές προς τον Γεώργιο Γρίβα. Αρχικά το ΑΚΕΛ είχε ετοιμάσει τροπολογία για αποκοπή ολόκληρου του κονδυλίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει ψήφισμα για την ημέρα τιμής της αντίστασης στο οποίο περιλαμβανόταν αναφορά προς τον Γρίβα, ως ανάξιο οποιασδήποτε τιμής. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με τις ψήφους και του ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ με το όλο θέμα να γίνεται σημείο έντονης αντιπαράθεσης στην προεκλογική και ανταλλαγής ανακοινώσεων με πρωταγωνιστές τα επιτελεία των τριών κύριων υποψηφίων. Τα έκτροπα καταδίκασαν η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και όλα τα κόμματα χθες.