Το θέμα της ετήσιας κρατικής χορηγίας των κομμάτων ανοίγει ξανά ενόψει της προεκλογικής συζήτησης αλλά και της προσφυγής του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Κολοκασίδη στο Δικαστήριο. Ο Γιώργος Κολοκασίδης καταγγέλλει το γεγονός ότι ως ανεξάρτητος υποψήφιος δεν δικαιούται κρατικής χρηματοδότησης για την προεκλογική του εκστρατεία. Ζήτημα το οποίο ήγειρε και στο προχθεσινό debate. Χθες ήταν οι τελικές αγορεύσεις στο Επαρχιακό Δικαστήριο όπου έγινε η προσφυγή, με το Δικαστήριο να επιφυλάσσει την απόφασή του.

Ως γνωστό, η κρατική χορηγία για τις ανάγκες της προεκλογικής που χορηγείτο στα κόμματα σε χρονιές εκλογών, έχει ενσωματωθεί μετά από κοινή πρόταση νόμου των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγων, στην κρατική χορηγία που δίνεται κάθε χρόνο στα κόμματα. Το ζήτημα που ηγέρθηκε στο πλαίσιο του debate είχε να κάνει και με το κατά πόσο τα κόμματα που στηρίζουν ανεξάρτητους υποψήφιους χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για την προεκλογική εκστρατεία τους και ως εκ τούτου αυτό δημιουργεί ζήτημα δυσμενούς διάκρισης για υποψήφιους που δεν στηρίζονται από κόμματα.

Επιπλέον, τέθηκε θέμα για τους Οικολόγους που δεν στηρίζουν κανένα υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Γενικός Ελεγκτής. Η όλη συζήτηση προκάλεσε χθες δεύτερο ημίχρονο συζητήσεων, με τον Γιώργο Κολοκασίδη να σημειώνει σε γραπτή δήλωση του ότι «η αλήθεια για το «πάρτι» με τις κομματικές χορηγίες είναι απλή:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μετά την τροποποίηση νόμου από τη Βουλή το 2021, η έκτακτη χορηγία ύψους €2,5 εκατομμυρίων που λάμβαναν τα κόμματα για σκοπούς εκλογών ενσωματώθηκε στην ετήσια κρατική χρηματοδότηση τους. Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα έλαβαν χορηγία και για τις Προεδρικές Εκλογές.

 

  •  Βάσει της νομοθεσίας, τα κόμματα οφείλουν να δώσουν το ποσό που προορίζεται για τις προεδρικές εκλογές στον υποψήφιο που υποστηρίζουν για τους σκοπούς της προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτό το ποσό συνυπολογίζεται στο επιτρεπόμενο μέγιστο ποσό της προεκλογικής δαπάνης του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
  • Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, χωρίς καμιά αιτιολόγηση και χωρίς κανένα κριτήριο, δικαιούνται… τίποτα».
  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο πλαίσιο του debate ότι δεν έλαβε καμία χρηματοδότηση από τα κόμματα που τον στηρίζουν, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να τον καλεί να πει ότι θα πρέπει τότε τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα του, να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος. Το ΔΗΚΟ απάντησε χθες σημειώνοντας ότι:
  • Το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως και όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, δεν έλαβε οποιαδήποτε  έκτακτη ή πρόσθετη κρατική χορηγία σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές.
  • Από το 2021, που ήταν οι βουλευτικές εκλογές και για τα έτη μέχρι το 2026, που είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα όπως και όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα λαμβάνουν την ίδια ετήσια χορηγία, κάθε χρονιά, ανεξαρτήτως του αν γίνονται εκλογές κάποια χρονιά ή όχι.

Οικολόγοι: Απαντούν στις αιχμές

Για αιχμές που αφέθηκαν, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω σκοπιμοτήτων στο debate κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων, σημειώνοντας πώς «δεν λαμβάνουμε ξεχωριστό ποσό για τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς τα έξοδα των διάφορων εκλογών (βουλευτικές, δημοτικές, προεδρικές) ενσωματώνονται στην Κρατική Χορηγία, μετά από απόφαση της Βουλής το 2021. Στην πράξη αυτό συνέβαινε από το 2018 με πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου». Προστίθεται ακόμα ότι «όπως διευκρίνισε και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με δύο δημόσιες παρεμβάσεις του, κατά τη διάρκεια του χθεσινού debate, δεν προκύπτει θέμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος ή επιστροφής οποιουδήποτε ποσού, γιατί η κρατική χορηγία στα πολιτικά κόμματα δεν ξεχωρίζει σε εκλογική και τακτική, όπως διατείνονται κάποιοι προεδρικοί υποψήφιοι».

Στη δημοσιότητα τα έσοδα- έξοδα της προεκλογικής

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες τα έσοδα και έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας ο υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης,. Μία κίνηση η οποία ήρθε ουσιαστικά στον απόηχο των όσων λέχθηκαν στο πλαίσιο του debate. Αυτό το οποίο φαίνεται είναι ότι το ΑΚΕΛ ως υποστηριχτής της υποψηφιότητας του, είναι και ο κύριος χρηματοδότης της προεκλογικής του εκστρατείας

«Στο πλαίσιο της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της χρηστής διοίκησης και του νέου ήθους που επιθυμούμε να φέρουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, δίνουμε στη δημοσιότητα την Κατάσταση Εσόδων-Εξόδων του Επιτελείου μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου, σημειώνοντας ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν.

Η Κατάσταση Εσόδων-Εξόδων αφορά το σύνολο των ποσών που έχουν εισπραχθεί, καθώς και το σύνολο των ποσών που έχουν δαπανηθεί μέχρι τις 11/1/2023, από το Εκλογικό Επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

Παρατίθεται επίσης ο εξής πίνακας εσόδων – εξόδων μέχρι 11/01/2023, σύμφωνα με τον οποίο το σύνολο των εσόδων ήταν €778.940 εκ των οποίων οι €510.000 ήταν εισφορές από το ΑΚΕΛ και €268.940 από άλλες εισφορές. Το σύνολο των εξόδων ήταν 758.446 και αφορούσαν: Έξοδα Οργάνωσης και Επικοινωνίας €531.901, Διοικητικά και Άλλα Έξοδα €132.422 και ενοίκια €94.123.