To Top
11:16 Πέμπτη
27 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη αρχηγών για Κυπριακό - Ενεργειακά
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη αρχηγών για Κυπριακό - Ενεργειακά
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουλίου 2018, 3:49 μμ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις δύο της Δευτέρας η σύνοδος του Συμβουλίου Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα της Ενέργειας.
 

Στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προχώρησε σε δηλώσεις πριν από την ολοκλήρωση της σύσκεψης, καθώς αποχώρησε πριν την ολοκλήρωση, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού. 

Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, ενημερώθηκε το Συμβούλιο για το Κυπριακό και την τελευταία συνάντηση του Προέδρου με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Όπως εξήγησε, ο ΔΗΣΥ στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου. «Αναζήτηση μίας λύσης με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και το πλαίσιο Γκουτέρες».

Τόνισε ακόμη πως η κ. Λουτ δεν έχει δει ακόμη καμία από τις εγγυήτριες δυνάμεις. «Όποιος προτρέξει να εξάγει συμπέρασμα, διακινδυνεύει να πέσει πολύ έξω».

Τέλος, εξήγησε πως η Κύπρος είναι μία και μέσα από το διάλογο πρέπει να γίνει η προσπάθεια για την επανένωση. «Όπως δεν υπάρχει Κύπρος Β’, έτσι δεν υπάρχει και σχέδιο Β’».

ΓΓ ΑΚΕΛ : Υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο για συνέχιση των συνομιλιών 

Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη συνέχιση των συνομιλιών «και αυτό πρέπει να καθοδηγεί όλες τις προσπάθειες οι οποίες εξελίσσονται από τη δική μας πλευρά» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί των όσων ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη στιγμή, είπε, που δεν ολοκλήρωσε ακόμη τις επαφές της η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
«Επειδή η αποστολή της κ. Λουτ είναι σε εξέλιξη δεν πρόκειται να αναφερθώ στο τι μας έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Είπε ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ ήταν πολύ συγκεκριμένος στο τι ζητούσε από τον κάθε εμπλεκόμενο και ήταν τρία πράγματα. Σε  ότι αφορά την ουσία, είχε την απαίτηση να αποδεχθούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, στη βάση του άτυπου εγγράφου για τον μηχανισμό της εφαρμογής της λύσης καθώς επίσης και στη βάση των συγκλήσεων οι οποίες είχαν επιτευχθεί μέχρι σήμερα».
 
Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι «σε ότι αφορά τη διαδικασία, ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουμε σε δύο τραπέζια στο ένα θα συζητιούνται τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων με μια συγκεκριμένη σύνθεση και στο άλλο θα συζητιούνται τα θέματα της εσωτερικής πτυχής με μια διαφορετική σύνθεση».
 
Πρόσθεσε ότι «επιπλέον, ο κ. Γκουτέρες, ζητούσε πέραν από αυτά, να πεισθεί ότι υπάρχει πολιτική βούληση, αυτή τη φορά όχι μόνο για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά αυτές να έχουν θετική κατάληξη».
 
«Η άποψή μας ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να πείσει ότι είναι έτοιμος να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο όπως το έχει διαγράψει σε επανειλημμένες εκθέσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ» είπε ο κ. Κυπριανού.
 
Ανέφερε πως «δεν αποτελεί επιλογή κατά την άποψή μας η διαφοροποίηση του επιδιωκόμενου στόχου και δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή, διότι εάν θα τεθεί θέμα αλλαγής του στόχου λύσης του Κυπριακού, αυτό δεν θα είναι προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου κράτους αλλά προς την κατεύθυνση της λύσης δύο κρατών και μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την Κύπρο».
 
 «Και επιμένω ότι η διχοτόμηση  δεν θα είναι το τέλος του δρόμου θα είναι η αφετηρία πολλών περιπετειών για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι «ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να τεθεί προς συζήτηση ένας τέτοιος στόχος».
 
Από εκεί και πέρα, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ,  «επαναλαμβάνω ότι εμείς θα αναμένουμε ποια θα είναι η κατάληξη της αποστολής την οποία έχει αναλάβει η κ. Λουτ και όταν και εφόσον ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαβουλεύσεις και ο ΓΓ του ΟΗΕ πάρει τις αποφάσεις του, εμείς θα τοποθετηθούμε για όλα όσα έχουμε ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
«Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο και αυτό πρέπει να καθοδηγεί όλες τις προσπάθειες οι οποίες εξελίσσονται από τη δική μας πλευρά», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
 
Για τα ζητήματα ενέργειας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας για τα θέματα τα οποία είναι ενώπιον της Κυβέρνησης και εμείς ζητήσαμε να γίνει σε περισσότερο βάθος ενημέρωση».
 
Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί να στείλουμε το κάθε πολιτικό κόμμα τα άτομα του που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στο Υπουργείο Ενέργειας για να ενημερωθούν ολοκληρωμένα».
 
Κατέστησε, ωστόσο σαφές, ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Κυβέρνηση και δεν είναι τα πολιτικά κόμματα που θα αποφασίσουν για τα ζητήματα τα οποία είναι όντως σημαντικά και είναι ενώπιον της Κυβέρνησης».

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, τονίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί και να υπάρξουν πιθανότητες όχι μόνο επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και επιτυχίας τους, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε αρχικά πως δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία και επομένως για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγνοεί τον παράγοντα αυτό.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως δυστυχώς, αν κάποιος ακούσει τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, δεν μπορεί να εκφράσει την όποια αισιοδοξία ότι θα επαναρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις και αν αυτές επαναρχίσουν ότι θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα.
 
«Ως ΔΗΚΟ μεταφέραμε για ακόμα μια φορά τη δική μας θέση ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως Πλαίσιο συζήτησης του Κυπριακού, αλλά και από τακτικής άποψης δεν μπορεί η δική μας πλευρά να ξεκινά με τη θέση ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, θα ζητήσει ανταλλάγματα για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε και όταν μιλάμε για ανταλλάγματα, μιλάμε για περαιτέρω υποχωρήσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας, του στρατού, των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων», είπε.
 
Σημείωσε πως για αυτό το λόγο πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι τούρκικοι σχεδιασμοί, να ασκηθούν πιέσεις πάνω στην Τουρκία με στόχο όχι μόνο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά να έχουν προοπτική επιτυχίας.

Να διεκδικήσουμε σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με εμπλοκή των 'πέντε' του ΣΑ, είπε ο Μ. Σιζόπουλος 

Η θέση της ΕΔΕΚ είναι σαφής και καθαρή ότι από την πλευρά μας θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με την εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος,  που είναι και η ουσία του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Σε δηλώσεις του, μετά τη σύνοδο του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «η διερεύνηση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών τόσο των προθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, όσο και ενδεχόμενης αλλαγής της διαδικασίας, μας δίνει τη δυνατότητα ως Κυπριακή Δημοκρατία να προτείνουμε μια διαφορετική διαδικασία από αυτή που έχει ακολουθηθεί εδώ και 42  χρόνια και η οποία μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν έχει φέρει τη λύση ένα βήμα πιο κοντά, αλλά αντίθετα έχει κατοχυρώσει στην Τουρκία πολιτικό παράγωγο και πρόσθετες ενδεχομένως διεκδικήσεις».

«Η θέση της ΕΔΕΚ είναι σαφής και καθαρή. Ότι από την πλευράς μας θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με την εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος που είναι και η ουσία του κυπριακού, δηλαδή το θέμα της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και του εποικισμού», είπε.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, το πλαίσιο των συνομιλιών πρέπει να αποσκοπεί στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, στον επαναπατρισμό των εποίκων, στην επιστροφή των προσφύγων Ε/Κ και Τ/Κ υπό συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους και τέλος στην κατάργηση όχι μόνο της συνθήκης εγγύησης αλλά και της συνθήκης συμμαχίας, προσθέτοντας πως για το κόμμα του αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πάρα πού καθοριστικό.

Ανέφερε ακόμα πως «την ίδια στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις προκλητικές τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κυρίως να προωθήσουν την κατοχύρωση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο, του καταστατικού χάρτη των ΗΕ και οι πρόνοιες λύσεις του κυπριακού να διαλαμβάνουν ακριβώς τις πρόνοιες που υπάρχουν τόσο στη διεθνή όσο και στην ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την κατοχύρωση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Σωστή μελέτη της κατάστασης για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, προτείνει ο Γ. Λιλλήκας 

Την ανάγκη μελέτης των σεναρίων που έχουμε ενώπιον μας στο Κυπριακό, από εμπειρογνώμονες, διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στη λήψη των σωστών αποφάσεων και πρωτοβουλιών, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίστηκε σωστά τη συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε αρχικά την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις καθώς τα διεθνή δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί είναι βασικές πτυχές που επηρεάζουν την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού.
 
Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ελλοχεύουν κίνδυνοι και από την παράταση του αδιεξόδου, αλλά και ενδεχομένως μεγαλύτεροι κίνδυνοι στην περίπτωση επανάληψης μιας νέας διάσκεψης, η οποία δεν έχει καμία προοπτική επιτυχίας στη λογική ενός δίκαιου συμβιβασμού ή μιας δίκαιης λύσης.
 
Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, η Τουρκία και στις δύο περιπτώσεις ξεκινά με κέρδη και δεν έχει δώσει κανένα δείγμα γραφής ότι είναι έτοιμη να συμβιβαστεί στις βασικές πτυχές που αφορούν τα ζητήματα ασφάλειας. Η επιμονή της, είπε, θα μας φέρει ξανά στο δίλημμα είτε να δεχθούμε λύση τουρκικών προδιαγραφών, είτε να τις απορρίψουμε και να οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο.
 
«Ο κ. Λιλλήκας εισηγήθηκε ενώπιον της σύσκεψης όπως η Κυβέρνηση αναθέσει σε εμπειρογνώμονες, διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς την ετοιμασία ολοκληρωμένων μελετών για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια έτσι ώστε η πολιτική ηγεσία να έχει σχέδια δράσεις για πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.
 
«Δεν εξαρτάται πλέον μόνο από εμάς η περαιτέρω πορεία του Κυπριακού και πολύ φοβάμαι ότι δεν εξαρτάται πλέον ούτε και από τη συναίνεση μας. Ελπίζω να συνειδητοποιήσουμε όλοι την κρισιμότητα των στιγμών και ελπίζω αυτή τη φορά συλλογικά, με αίσθημα υψηλής ευθύνης και αφού μελετήσουμε όλα τα σενάρια, ενωμένοι να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που μπορούν να προστατεύσουν την πατρίδα μας», είπε.
 
Ο κ. Λιλλήκας απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίστηκε σωστά τη συνάντηση με την κ. Λουτ και ανέδειξε τις ευθύνες της Τουρκίας για το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντάνα και τις υποχωρήσεις, που κατά την δική του άποψη ξεπερνούσαν τις γραμμές ασφάλειας για τον κυπριακό ελληνισμό, στις οποίες προέβη στο Κρανς Μοντάνα προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να συμβιβαστεί στα ζητήματα κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης των στρατευμάτων.

Η Αλληλεγγύη διαφωνεί με επανέναρξη συνομιλιών με αφετηρία το Κρανς Μοντανά, λέει ο Π.Παλλήκαρος 
 
«Σωστά αντιμετώπισε (ο Πρόεδρος) την κ. Λουτ, θεωρώ ότι ήταν σωστή η προσέγγιση και για όποιον έχει καλή διάθεση και αντικειμενικότητα είναι εύκολο να διαπιστώσει ποιος ευθύνεται και για τα αδιέξοδα αλλά και ποιος ευθύνεται για την μη ύπαρξη προοπτικής αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεων», είπε.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέθεσε τη διαφωνία του στο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος, Πόλυς Παλλήκαρος.
 
«Για εμάς επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, οδηγεί σε μια μη βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», είπε ο κ. Παλλήκαρος.
 
Πρόσθεσε ότι «θα στηρίξουμε, ωστόσο, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη θέση του να μην δεχθεί χρονοδιαγράμματα στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή».
 
Για τα θέματα Ενέργειας ο κ. Παλλήκαρος είπε ότι «έχουμε τύχει ενημέρωσης από τον Υπουργό Ενέργειας για διάφορα ζητήματα σε σχέση με την ΑΟΖ και τα ενεργειακά».
 
Ανέφερε ότι «η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να συναντηθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα μαζί με τους τεχνοκράτες τους, με τον Υπουργό Ενέργειας, για μια πιο λεπτομερή ενημέρωση»

Περδίκης: Η ενημέρωση του Προέδρου για τη συνάντηση του με την κ. Λουτ 'μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει' 

Η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τη συνάντηση του με την κ. Λουτ "μόνο απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει σε οποιοδήποτε ελπίζει ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο κυπριακό", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.

«Δεν μου έχει μεταφέρει οποιοδήποτε αισιόδοξο μήνυμα η κ. Λουτ. Ήταν άλλωστε διερευνητικές οι επαφές της και τα ερωτήματα της. Αλλά έχει θέσει ερωτήματα κατευθυντήρια, δηλαδή ερωτήματα που δείχνουν ως προς το ποια κατεύθυνση κινείται ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Περδίκης, μετά τη σύνοδο του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης «να θυμηθούμε ότι στον Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος είχε αποδεχτεί υπό όρους το πλαίσιο Γκουτέρες, με την προϋπόθεση ότι θα δεχόταν και η Τουρκία την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

«Όταν έρχεται ο ΓΓ», ανέφερε, «και ζητά κατά την εκτίμηση τη δική μου την επόμενη κίνηση από τον Πρόεδρο Αναστσιάδη, ούτως ώστε να γίνουν οι διαπραγματεύσεις καρποφόρες στην αντίληψη του κοινού ανθρώπου επόμενη κίνηση δεν υπάρχει από την αποδοχή των όρων της Τουρκίας σε ότι αφορά τις εγγυήσεις».

Συνέχισε λέγοντας πως «η κ. Λουτ διερεύνησε τις προθέσεις των πλευρών και είπε χαρακτηριστικά ότι η ίδια έχει πεισθεί ότι θέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», για να προσθέσει ωστόσο πως η κ. Λουτ είπε πως αυτό δεν είναι αρκετό.

Ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι «πρέπει οι διαπραγματεύσεις να είναι καρποφόρες και συνεπώς κάποιος θα πρέπει να κάνει το βήμα της υποχώρησης.

Είπε πως το Κίνημά του θεωρεί έχουν γίνει όλες οι υποχωρήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να μάθουμε τί είπε σήμερα ο Τσαβούσογλου στην κ. Λουτ.

«Είναι έτοιμη η Τουρκία να εγκαταλείψει τη θέση της, τις εγγυήσεις και την παρουσία στρατευμάτων; Η δική μου η εκτίμηση είναι ότι δεν είναι έτοιμη. Συνεπώς είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Ποιο θα είναι το τίμημα αυτού του αδιεξόδου θα πρέπει να το συζητήσουμε ψύχραιμα και χωρίς πανικό και χωρίς να βάζει η ε/κ ηγεσία τον κυπριακό λαό μέσα στη μέγγενη. Να μην εγκλωβιζόμαστε σε διλήμματα ασφυκτικά και σε καταστροφικές, αυτοκτονικές επιλογές. Ψυχραιμία. Να λείπουν δηλώσεις που θυμίζουν ελληνική τραγωδία. Να λείπουν δηλώσεις που θυμίζουν ακραία σενάρια. Περισσότερη ψυχραιμία στη διαχείριση της κατάστασης συστήνουμε εμείς και στρατηγικό σχεδιασμό», ανέφερε.   
 
Για το δεύτερο μέρος της σημερινής συνεδρία και τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Καλυψώ, όπως και η εμπλοκή και άλλων εταιρειών ισχυρών στη διαχείριση του Φυσικού Αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, οχυρώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία, την εξασφαλίζουν δυναμικά και της δίνουν περισσότερα όπλα στην διαπραγμάτευση απέναντι στην Τουρκία.
 
«Και τονίζω απέναντι στην Τουρκία, όχι απέναντί στους Τ/Κ, τους οποίους θέλουμε συμμέτοχους και συνεργάτες μέσα από τη λύση του κυπριακού και μετά τη λύση του κυπριακού και στη διαχείριση του φυσικού πλούτου», είπε.

Να εξεταστούν λύσεις πέραν της ΔΔΟ, προτείνει ο Χ. Χρίστου 

Την άποψη ότι θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά άλλες λύσεις πέραν από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.
 
Στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο του συμβουλίου αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Χρίστου είπε πως η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία δεν άφησε τόσα χρόνια περιθώρια για να λυθεί το Κυπριακό, συνεχίζεται και θα δούμε μια Τουρκία τα επόμενα χρόνια η οποία θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη δική της στάση.
 
Ο κ. Χρίστου αφού εξέφρασε την άποψη ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζει σοβαρά άλλες λύσεις πέραν από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σημείωσε πως για 44 χρόνια συζητούμε στην ίδια βάση και στην ίδια λογική χωρίς να οδηγηθούμε πουθενά.
 
"Επειδή το πιο πιθανό σενάριο είναι να συναντήσουμε νέα αδιέξοδα, είναι επιβεβλημένο πλέον να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και εμείς από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει τη δική μας πρόταση που αφορά στην επανατοποθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη σωστή του βάση. Το Κυπριακό είναι για εμάς πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και η επίλυση αυτού του προβλήματος θα διέλθει μόνο μέσα από ένα σύγχρονο ενιαίο κράτος», είπε.
 
Όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Χρίστου είπε πως ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις τελευταίες εξελίξεις και η θέση του ΕΛΑΜ είναι πως πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...