«Να έχουν όλοι υπόψη πως λειτουργούμε φέτος μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται επομένως κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας. Οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι προσαρμοσμένες σε τοπικό επίπεδο. Δεν είναι όλα τα σχολεία τα ίδια και δεν έχουν όλα την ίδια πυκνότητα μαθητών. Είναι λίγα τα σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών και σε πολλά μπορεί να εξασφαλισθούν οι πρόνοιες υγειονομικής προστασίας χωρίς προσαρμογές». Αυτό είναι ένα μόνο από τα σημεία που έθιξε χθες ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε με θέμα την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εστιάζοντας στις συνθήκες που επικρατούν και απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το υπουργείο του τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά το βαθμό ετοιμότητας του και τους σχεδιασμούς του.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα είναι να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, να πάνε όλα τα παιδιά στο σχολείο και αυτό να το εξασφαλίσουμε παρά το ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», εξηγώντας πως εάν τα παιδιά δεν φοιτήσουν κανονικά, δημιουργούνται κενά, διαταράσσεται η σχολική πορεία και η μόρφωσή τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αναφορικά με τα πρωτόκολλα και τα όσα θα ισχύσουν στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι υπάρχουν κανόνες αποστάσεων για την ατομική και συλλογική προστασία. Αυτοί οι κανόνες διαφοροποιούνται εκεί όπου θα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά η προστατευτική μάσκα, όπως στη Μέση Εκπαίδευση και εκεί όπου, όπως στη Δημοτική και την Προδημοτική Εκπαίδευση, η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δείγματα θρανίων που θα χρησιμοποιηθούν τη νέα σχολική χρονιά (μονοθέσια και συνενωμένα τριθέσια ή πενταθέσια), υπήρχαν χθες στο υπουργείο Παιδείας. 

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες που διατυπώνονται για το κατά πόσο η συνένωση των θρανίων να είναι έτοιμη μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου καθώς υπάρχουν πληροφορίες για Σχολικές Εφορείες που δεν βρήκαν το κατάλληλο υλικό στην αγορά, ο κ. Προδρόμου εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας επίσης πως πρόκειται απλώς για συμπιεσμένο ξύλο το οποίο υπάρχει στην αγορά.

Σχετικά με το θέμα ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια πρόσθετης επίπλωσης για τις αίθουσες διδασκαλίας και πρόκειται για παραγγελία και κατασκευή ενός αριθμού μονοθέσιων θρανίων, «τα οποία  δεν είναι αξιοθέατο, αλλά είναι μια πρακτική λύση», όπως χαρακτηριστικά είπε. Η πρώτη οδηγία που δίνεται στα δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι να αξιοποιηθούν όλες εκείνες οι αίθουσες, πέραν των αιθουσών διδασκαλίας, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερο εμβαδόν, ώστε να αποσυμφορηθούν οι αίθουσες διδασκαλίας.

«Θα χρησιμοποιηθούν ορθολογικά όλοι οι διαθέσιμοι χώροι. Ακολούθως και αναλόγως των δεδομένων σε κάθε σχολείο, οι Σχολικές Εφορείες έχουν πάρει οδηγίες για να διαρρυθμίσουν αίθουσες και θρανία, ούτως ώστε να τηρηθεί το πρωτόκολλο. Γι’ αυτό τον σκοπό υπάρχει ένας συνδυασμός διαφορετικών πρακτικών λύσεων», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Στη Μέση Εκπαίδευση, με τη χρήση προστατευτικής μάσκας και τη διαθεσιμότητα σημαντικού αριθμού πρόσθετων αιθουσών, τα πράγματα θα είναι απλούστερα, κατά τον Υπουργό, που σημείωσε ότι κι εκεί θα χρησιμοποιηθούν για τη διδασκαλία οι διαθέσιμες αίθουσες μεγαλύτερου εμβαδού. «Τα βιβλία είναι έτοιμα στα σχολεία και η στελέχωση έχει γίνει φέτος ενωρίτερα από κάθε άλλη φορά», δήλωσε. 

Όσον αφορά στις οδηγίες που δόθηκαν, στην πρώτη περίοδο, από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά, στη βάση των όσων προέβλεπαν τα Αναλυτικά Προγράμματα για το δεύτερο μισό του δεύτερου τετραμήνου κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. 

Η ψηφιακή εκπαίδευση

Μιλώντας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ψηφιακή εκπαίδευση. «Ανά πάσα στιγμή κι αν τυχόν προκύψουν δυσμενείς υγειονομικές εξελίξεις, υπάρχει σχεδιασμός για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και παιδαγωγική στήριξη», ανέφερε, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα στρατηγικό σχέδιο για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό των σχολείων μας, με αναβάθμιση της σύνδεσης των σχολείων στο Διαδίκτυο και των εσωτερικών ασύρματων δικτύων, με συνολικές πάγιες δαπάνες περίπου €300.000 και πρόσθετη ετήσια δαπάνη περίπου €100.000. 

«Αυτό μας ενώνει με τους εκπαιδευτικούς»

Αναφερόμενος στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ο υπουργός ανέφερε ότι σε όλες τις προετοιμασίες που γίνονται από το υπουργείο Παιδείας, υπάρχει και η συνεργασία τους.

«Οι εκπαιδευτικοί απέδειξαν και τον περασμένο Μάιο την ευσυνειδησία, το φιλότιμο και την αγάπη τους για την εκπαίδευση. Μαζί με δεκάδες χιλιάδες γονέων που νοιάζονται, φυσικά, για τα παιδιά τους, τόσο για την υγεία όσο και για τη μόρφωσή τους και θέλουν να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Αυτός ο στόχος μας ενώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλες περιπτώσεις. «Υπάρχουν, βέβαια, και μερικοί άλλοι που επιδίδονται συστηματικά σε σχόλια και υποδείξεις. Παρακολουθώ ανακοινώσεις, συζητήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Υπάρχουν αυτοί που είτε υπάρχει θέμα είτε όχι πάντα θα διαμαρτύρονται. Ορισμένοι που είναι παντογνώστες και εμπειρογνώμονες για τα πάντα. Που επικαλούνται ή και επινοούν προβλήματα, όχι γιατί νοιάζονται για λύσεις, αλλά γιατί προσδοκούν σε αδιέξοδα. Και κάποιοι ακόμα που διαδίδουν και ψεύτικες πληροφορίες», ανέφερε.

Οι ανησυχίες για την Ειδική Εκπαίδευση

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που διατυπώνονται από γονείς παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες σχετικά με τα πρωτόκολλα στην Ειδική Εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι αυτά έχουν γίνει με τη συνεργασία των ειδικών στο υπουργείο Υγείας, οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει πολύ στενά το τελευταίο διάστημα και το ζήτημα αυτό, των Ειδικών Σχολείων και της ειδικής εκπαίδευσης.

«Για τα Ειδικά Σχολεία ήδη βρισκόμαστε σε διάλογο και μελετούμε ανεξάρτητα από την επιδημία κάποιες κινήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση τους. Γενικότερα, στην Ειδική Εκπαίδευση και στις Μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης στα υπόλοιπα σχολεία θα ισχύσουν και θα εφαρμοστούν τα ειδικά πρωτόκολλά. Στα Ειδικά Σχολεία, για παράδειγμα, δεν προβλέπεται και δεν ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Για τους εκπαιδευτικούς ισχύει», σημείωσε.

Μιλώντας στον «Φ» η εκπρόσωπος της ομάδας πρωτοβουλίας γονέων παιδιών με αναπηρίες, Γιούλα Πιτσιάλη, περιέγραψε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε κάτι να προστατέψει τα παιδιά – κυρίως αυτά που δεν θα φοράνε μάσκα, εστιάζοντας στο ότι το αναμενόμενο θα ήταν να υπάρξει μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τάξη. Επίσης, οι γονείς ζητούν θερμομέτρηση των παιδιών σε κάθε τάξη ενώ παράλληλα αξιώνουν και επέκταση της χρήσης της ασπίδας αντί της μάσκας από εκπαιδευτικούς και για άλλες περιπτώσεις παιδιών πέραν όσων έχουν προβλήματα ακοής.

Η κ. Πιτσιάλη ανέφερε ότι «περιμένουμε ξεκάθαρο πλάνο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε παιδιά που λόγω προβλημάτων δεν θα πάνε στο σχολείο όπως επίσης και πλάνο για το πώς θα καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που έχουν να πάνε σχολείο από τον περασμένο Μάρτιο». 

Επιστρέφουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί  

Σήμερα χιλιάδες εκπαιδευτικοί, όλων των βαθμίδων, θα βρίσκονται στα σχολεία τους για να προετοιμαστούν για την υποδοχή των μαθητών την ερχόμενη Δευτέρα. Χθες, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι γονείς πραγματοποίησαν σύσκεψη με τον υπουργό συζητώντας τα θέματα που διχάζουν.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, τα όσα συζητήθηκαν δεν διαφοροποιούνται σε τίποτα από τα γνωστά με αποτέλεσμα η ΠΟΕΔ να μην είναι ικανοποιημένη. «Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα, παρά μόνο όσα έχουν εξαγγελθεί, τα οποία για μας δεν είναι ικανοποιητικά», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε ότι υποβλήθηκαν πολλά ερωτήματα και διατυπώθηκαν εκ νέου προβληματισμοί, με τον υπουργό να διαβεβαιώνει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. «Επιφυλάξεις και προβληματισμούς θα έχουμε μέχρι να τα δούμε στην πράξη να υλοποιούνται», σημείωσε ο κ. Χατζησάββας. 

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε αναφορά σε μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης που ενδεχομένως αρνηθούν να φορέσουν μάσκα, με τον κ. Προδρόμου να λέει στους εκπαιδευτικούς ότι δεν θα εισέρχονται στις τάξεις και θα είναι παράπτωμα. Παράλληλα, υπάρχει ενδεχόμενο οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης να μην προσέλθουν την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου για παραλαβή βιβλίων, εάν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές. Όμως, αυτό θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες μέρες επίσημα.