ΑΠΟ την 1η Οκτωβρίου εφαρμόζονται νέες ποινές για τροχαίες παραβιάσεις. Ένα ζήτημα που  συζητείτο εδώ και πολλά χρόνια. Συζητήσεις επί συζητήσεων έγιναν και πολλά σχέδια έχουν εκπονηθεί  από ειδικούς και μη και τώρα φαίνεται πως έχουμε φθάσει στο σημείο μηδέν. Εφαρμόζονται οι νέες τσουχτερές, όπως έχουν χαρακτηριστεί, ποινές όπου για μια σειρά σοβαρών τροχαίων παραβάσεων τα πρόστιμα διπλασιάζουν. Οι νέες ποινές, μεταξύ άλλων, αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης της οποίας τα εξώδικα θα είναι κλιμακωτά, όπως και το προσπέρασμα σε ευθεία άσπρη γραμμή. Ακόμη, καθορίστηκε εξώδικο πρόστιμο για το αδίκημα του προσπεράσματος σε διάβαση πεζών στα €200, ενώ η στάθμευση σε χώρους στάθμευσης για αναπήρους το πρόστιμο πήγε στα €300. Το αδίκημα της στάθμευσης σε διπλή κίτρινη γραμμή θα είναι €100 κ.λπ. Οι οδηγοί έχουν ενημερωθεί με σποτάκια για τις νέες ποινές και δεν θα δοθεί άλλη προθεσμία, ενώ έγιναν οι μετατροπές στα μηχανάκια της Τροχαίας για να είναι συμβατά με τον νέο νόμο. 

ΕΤΟΙΜΑΣΘΗΚΑΝ, λοιπόν, όλα και δεν τίθεται θέμα μη ενημέρωσης των πολιτών. Αυτή είναι η αίσθηση που υπάρχει γενικά στην κοινωνία. Και προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συνδράμει και τα ΜΜΕ, τα οποία προβαίνουν σε συστηματική ενημέρωση την τελευταία περίοδο προς τους πολίτες. Οι τελευταίοι φαίνεται να γνωρίζουν τι προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί και θα κριθούν από τη συμπεριφορά τους. Κατά πόσο, δηλαδή, θα συμμορφωθούν στους νέους κανονισμούς και θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Είναι εκτίμησή μας πως η αύξηση των ποινών σαφώς και θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των οδηγών. Είτε γιατί φοβούνται να μην εισπράξουν πρόστιμο και πληρώσουν πολλά λεφτά, είτε γιατί συνειδητοποιούν πλέον ότι η Αστυνομία δεν αστειεύεται και θα προχωρεί σε αυξημένους ελέγχους και σε καταγγελίες σε όσους παρανομούν. 

ΣΤΟΧΟΣ των αυξημένων ποινών είναι να ευαισθητοποιήσουν τους οδηγούς. Δεν είναι πίεση που ασκείται στους οδηγούς, αλλά η δημιουργία οδικής συνείδησης, που δυστυχώς σε κάποιο βαθμό δεν υπάρχει. Αν και οι καταγγελίες δεν είναι αυτοσκοπός, βρισκόμαστε ωστόσο ενώπιον νέων δεδομένων.  Έχουν ψηφιστεί νέοι κανονισμοί οδικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς και οι οδηγοί καλούνται να συνετιστούν σε μια προσπάθεια για να μειωθούν τα δυστυχήματα.

ΤΑ έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν πως τηρώντας τους κανονισμούς οδικής συμπεριφοράς, τους κώδικες που καθορίζει η νομοθεσία, προστατεύουμε πρωτίστως τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Οφείλουμε όλοι να οδηγούμε με βάση το προκαθορισμένο όριο ταχύτητας, να φοράμε ζώνες και κράνος και να μην κρατούν οι οδηγοί κινητό τηλέφωνο. Όπως έχει διαπιστωθεί, στα σοβαρά και θανατηφόρα δυστυχήματα η ταχύτητα συμπεριλαμβάνεται στους λόγους διάπραξης, γι’ αυτό και πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι αποφασίσουν να υπερβούν το όριο ταχύτητας. Δεν είναι μόνο ο φόβος από το πρόστιμο αλλά και οι επιπτώσεις από ένα τροχαίο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αύξηση των ποινών θα μειώσει τα τροχαία και ιδιαίτερα τα θανατηφόρα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αρχή ως προς την οδική συμπεριφορά στους δρόμους.