To Top
15:51 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στη Σύνοδο Κορυφής το ανυπόστατο μνημόνιο
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Στη Σύνοδο Κορυφής το ανυπόστατο μνημόνιο
  10 Δεκεμβρίου 2019, 9:21 πμ  
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, παραπέμπεται το μείζον ζήτημα του ανυπόστατου μνημονίου που υπέγραψαν η Άγκυρα και η Λιβύη, ενώ την ίδια ώρα οι υπηρεσίες της ΕΕ ξεσκονίζουν κυριολεκτικά όλες τις πτυχές του κειμένου. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ, ανέφερε μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ότι το μνημόνιο «είναι προβληματικό, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σε κάποια κράτη-μέλη, ειδικά στην Ελλάδα και την Κύπρο». Διευκρίνισε ότι «δεν είπα ότι είναι παράνομο» το μνημόνιο, αποφεύγοντας να προκαταλάβει την αξιολόγηση που γίνεται και στην οποία παρέπεμψε, λέγοντας ότι «οι υπηρεσίες (σ.σ της ΕΕ) εξετάζουν το κείμενο». Ο κ. Μπορέλ φρόντισε πάντως να επισημάνει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.  
 
Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, «καταδίκασε την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης που φέρεται να επιχειρεί να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι το μνημόνιο, ανάμεσα σε άλλα, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δεν έχει καμία απολύτως νομική βάση». Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, «ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υπογραφή μνημονίου αμυντικής συνεργασίας, προκαλεί ανησυχία και σε άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα υποσκάπτει τις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που να επιτρέψουν τη σύγκληση Συνόδου, για να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης». Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι οι εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας ακολουθούν τα όσα η Άγκυρα παράνομα πράττει εδώ και μήνες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα οποία η ΕΕ έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. 
   
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ, κατά την οποία όπως αναφέρεται, «επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση της νέας Κομισιόν στην εφαρμογή και υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Χριστοδουλίδης και Μπορέλ αντάλλαξαν επίσης, απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της PESCO, καθώς και για θέματα της Μέσης Ανατολής.
 
Χθες το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, με φιλοξενούμενους τον Υπουργό Εξωτερικών της Βορείου Μακεδονίας και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας.
   
Δένδιας: Ζήτησε πλαίσιο κυρώσεων 
 
Δημιουργία πλαισίου κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε από το ΣΕΥ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός δήλωσε τα εξής: «Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, την παραβίαση της συμφωνίας του Σκυράτ, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».
   
Συνέχισε δε λέγοντας: «Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δε συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», επεσήμανε. «Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε.
 
«Πρέπει να πω ότι βρήκαμε ευρύτατη στήριξη, από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, από την Κύπρο», σημείωσε. «Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό τον κ. Ντι Μάγιο συνεννοηθήκαμε για μια άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας», τόνισε.
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...