To Top
14:39 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Σταθερότητα στην Κύπρο λόγω ΟΥΝΦΙΚΥΠ (βίντεο)
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Σταθερότητα στην Κύπρο λόγω ΟΥΝΦΙΚΥΠ (βίντεο)
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκεμβρίου 2019, 11:35 πμ
Η σταθερότητα στην Κύπρο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη και στη δράση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την πολιτική προϊστάμενη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η ανάδειξη του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αυτή την περίοδο και, λαμβάνοντας υπόψη τη στασιμότητα στο Κυπριακό, η παρέμβαση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. 
 
Η ανυπαρξία προόδου από το 2017 και μετά μπορούσε να επηρεάσει και τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί, πλην όμως μέχρι τώρα και παρά τις πιέσεις που δέχεται ο Διεθνής Οργανισμός για δραστικές περικοπές αυτό αποτρέπεται. Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ φαίνεται ότι παίζει και η ίδια η αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Σύντομα θα αρχίσει εκ νέου συζήτηση στη Νέα Υόρκη για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, και τα όσα υποστηρίζει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ενημερώνοντας και το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 
   
Για τον ρόλο της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ μίλησε πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία. Το συνέδριο με τίτλο «Μεσογειακοί Διάλογοι» διοργανώθηκε από το ίδρυμα ISPI. Η παρέμβαση της Ελ. Σπέχαρ έγινε στη διάρκεια συζήτησης με θέμα: Διαχείριση των Συγκρούσεων και της Σταθερότητας στην Ευρύτερη Μεσόγειο. 
«Το να επιτυγχάνεις σταθερότητα σε μια ασταθή περιοχή είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη», ανέφερε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και συνέχισε: «Αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης είναι να συμβάλει προς την κατεύθυνση της επίτευξης πολιτικής λύσης στο νησί». Όπως εξήγησε Γενική Γραμματεία, ειρηνευτικές αποστολές και κράτη μέλη συμφωνούν πως ένας βασικός λόγος για την παρουσία μιας αποστολής ειρηνευτών είναι να συμβάλει προς την κατεύθυνση της επίτευξης βιώσιμων πολιτικών λύσεων. 
 
Αυτό, στην περίπτωση της Κύπρου, επιτυγχάνεται μέσω δύο κατευθύνσεων: από τη μια, είναι η διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας εντός και πέριξ της ουδέτερης ζώνης που επεκτείνεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων και, από την άλλη, είναι η προσπάθεια και η συνεργασία με Κύπριους από τις δύο πλευρές με στόχο την ειρήνη. Αναφέρθηκε και στη συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού διαμηνύοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα τα παρατήσουν.
 
Σε μια ασταθή περιοχή 
 
Στην αρχή της παρέμβασής της η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ κατέγραψε τέσσερα δεδομένα σε σχέση με την Κύπρο:
 
· Πρώτον, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μέρος της Ευρώπης, 
· Δεύτερον, γεωγραφικά είναι τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, 
· Τρίτον, σ’ ό,τι αφορά το περιβάλλον ασφάλειας επηρεάζεται από την περιοχή, και 
· Τέταρτον, αν ρωτήσεις τους Κύπριους, δεν υπάρχουν πολλοί που να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην περιοχή και πως αυτό τους επηρεάζει άμεσα. 
 
Ένα από τα στοιχεία που καταδεικνύουν και το πώς η Κύπρος επηρεάζεται από την κατάσταση στην περιοχή είναι και το ζήτημα της άτυπης μετανάστευσης. Ένα ζήτημα, σημείωσε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που προκαλεί προβλήματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Σ’ ό,τι αφορά την περίπτωση της Κύπρου η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε πως οι αριθμοί των άτυπων μεταναστών που φτάνουν στο νησί μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλοι όσο σε άλλες περιοχές της Ευρώπης «αλλά κατά κεφαλήν είναι ο ψηλότερος αριθμός» συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια. 
 
Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως η περίπτωση των μεταναστών δείχνει πως η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι είναι ένα νησί, δεν είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη περιοχή. 
 
Άλλα δύο σημεία τα οποία κατέγραψε μέσα από την ομιλία της η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είναι πως η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, είναι πολύ στρατιωτικοποιημένη: «Υπάρχει πάρα πολύς στρατός και πάρα πολλά στρατεύματα».
 
Το Κυπριακό εμπλέκει περιφερειακούς παίκτες αλλά και ευρύτερα. Σε πρώτη φάση αυτές που εμπλέκονται είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως προς τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υπέδειξε πως η παρουσία της Δύναμης «συνέβαλε στο να παραμείνει η Κύπρος ένα νησί με σχετική σταθερότητα». Σημειώνει το γεγονός ότι μετά το 1996 δεν σημειώθηκε οποιοδήποτε θανάσιμο περιστατικό το οποίο να πηγάζει από την αντιπαράθεση στο νησί.
 
Το 2017 πλησιάσαμε σε στρατηγική συμφωνία 
 
Σ’ ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε ότι «φτάσαμε αρκετά κοντά στο να πετύχουμε μια στρατηγική συμφωνία πριν από δύο χρόνια, κάτι που πιστεύω ανοίγει τον δρόμο για μια περιεκτική λύση». Εκτιμά πως δεν έχουν απομακρυνθεί από εκείνο το σημείο και επέμεινε ότι είναι κατορθωτή η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας. 
 
Η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπέδειξε πως η Κύπρος μπορεί να είναι ένα ειρηνικό νησί, αλλά δεν βρίσκεται σε ειρήνη «γιατί συνεχίζει να υφίσταται μια αντιπαράθεση και παραμένει μοιρασμένη». 
 
Υπέδειξε πως θα πρέπει όλοι να στηρίξουν τα μέρη στην Κύπρο για να επιτευχθεί λύση που θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής. Η εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης, είπε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για την περιοχή ευρύτερα όχι μόνο για το νησί. Σύμφωνα με την αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών το 2017 βρέθηκαν πολύ κοντά στο να επιτύχουν τον στόχο της στρατηγικής συμφωνίας. 
 
Για το τι μπορεί να δώσει μια λύση για την Κύπρο η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ κατέγραψε τα εξής:
 
Πρώτον, θα υπάρξει οικονομική άνοδος και οφέλη, συμπεριλαμβανομένων το εμπόριο με μεγάλους γείτονες. 
 
Δεύτερον, θα φέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα σ’ ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία.
 
Τρίτον, θα συμβάλει στην ύπαρξη πολύ καλύτερων σχέσεων ανάμεσα σε βασικούς παίχτες στην περιοχή και ευρύτερα.
 
Δείτε τις παρεμβάσεις της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ (5.45-13.01, 46.58 – 52.00, 1.18.18 – 1.19.40)
 
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...