Μάρτυρες της ανθρώπινης απερισκεψίας ή ακόμη και κακόβουλων ενεργειών γινόμαστε τις τελευταίες ημέρες, όπου πολίτες βάζουν φωτιές για διάφορους λόγους ο καθένας, σπέρνοντας την καταστροφή. Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών κατέχουν στοιχεία ότι οι πλείστες από τις τελευταίες πυρκαγιές τέθηκαν είτε κακόβουλα, είτε από ανθρώπινη αμέλεια, ενώ φοβούντα τα χειρότερα για το επερχόμενο καλοκαίρι. 
 
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στον «Φ» του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, ότι καμιά πυρκαγιά δεν ξεσπά από μόνη της. Για να έχουμε φωτιά, είπε, οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα. Για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν την τελευταία εβδομάδα, η Αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, ενώ αναζητείται ο φαντομάς της Αγλαντζιάς που προψές περπατούσε και έσπερνε τον όλεθρο, τον έβλεπαν πολίτες αλλά δεν έχει συλληφθεί ακόμα.
 
Στοιχεία για το πώς ξέσπασαν οι πυρκαγιές του Σαββατοκυρίακου εν μέσω ισχυρών ανέμων που ξεπερνούσαν τα πέντε μποφόρ, έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία. Αρχής γενομένης από τη μεγάλη φωτιά στην Αλυκή, υπάρχουν τρανταχτά στοιχεία ότι πρόκειται για εμπρησμό και συγκεκριμένα από άτομα που ήθελαν να γλυτώσουν από τα κουνούπια το καλοκαίρι. Οι πυρκαγιές στην περιοχή της Άχνας και της Ξυλοφάγου φαίνεται ξεκάθαρα ότι ξεκίνησαν από τα κατεχόμενα, ενώ αυτή στον Λουβαρά άρχισε από την πτώση συρμάτων με ηλεκτρισμό.
 
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές που τέθηκαν την τελευταία βδομάδα. Για πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23 Μαΐου σε περιοχή της Πάφου συνελήφθη ένα πρόσωπο που προσπαθούσε να κάψει ξηρά χόρτα. Για πυρκαγιά στο Τσέρι συνελήφθη άτομο από το Πακιστάν που ασχολείτο με καψάλισμα, ενώ για πυρκαγιά στην Περιστερώνα την περασμένη Τετάρτη, συνελήφθη 45χρονος. Ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι για την Αστυνομία δεν υπάρχει ο όρος τυχαία πυρκαγιά, αφού όλες ξεσπούν για κάποιο λόγο που απαγορεύεται. 
 
Από πλευράς του ο κ. Κεττής είπε ότι οι πυρκαγιές δεν ξεσπούν ούτε από τις ψηλές θερμοκρασίες ούτε από τους ισχυρούς ανέμους. Αυτά τις υποβοηθούν. Είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα που οφείλεται στο ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής τόνισε την υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη ιδιωτικής γης για τον καθαρισμό της. Παραπονούνται, ανέφερε, πολίτες ότι καταστράφηκαν περιουσίες τους. Όμως δεν βλέπουν πως άφησαν τα ξηρά χόρτα περιφερειακά που βοηθούν μια πυρκαγιά. Αν δεν φύγεις την τροφή μιας πυρκαγιάς, δεν θα την γλυτώσεις, ανέφερε παραστατικά ο κ. Κεττής. Όσον αφορά στις πυρκαγιές που ξέσπασαν προχθές στην Αγλαντζιά, είπε ότι φωτιές που είναι επαναλαμβανόμενες παύουν να ξεσπούν συμπωματικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πυρκαγιές το περασμένο Σάββατο στην περιοχή Ύψωνα, σημειώνοντας ότι είχαν ξεσπάσει σε τρεις διαφορετικές περιοχές, άρα δεν ήταν τυχαίες. Τέλος είπε ότι το τελευταίο 15νθήμερο ξέσπασαν 408 πυρκαγιές από τις οποίες οι 312 ήταν στην ύπαιθρο.
 
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο οποίος ανέφερε ότι πέρσι κάποιοι έκαναν σαμποτάζ ανάβοντας φωτιές. «Εμείς αναλύουμε τα στοιχεία κάθε περιστατικού. Πέρσι οι βασικές πυρκαγιές, ειδικά αυτές της περιοχής ευθύνης του Τμήματος Δασών, ήταν 83 και οι 19 εξιχνιάστηκαν και επιβλήθηκε και πρόστιμο». Ο ίδιος ανέφερε ότι ως Τμήμα ακολουθούμε «επιθετική» τακτική στο να αντιμετωπιστεί μια πυρκαγιά, γεγονός που έχει αποδώσει.
 
Προχθές, είπε, με την ένταση των ανέμων, δεν υπήρχε άλλος τρόπος, παρά με την γρήγορη ανταπόκριση και με μεγάλο αριθμό δυνάμεων. Όσον αφορά στο πλάνο αντιμετώπισης της κατάστασης, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι σ’ αυτό περιλαμβάνεται και ο αυξημένος βαθμός ετοιμότητας. Δεν επαναπαυόμαστε, είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή, κατέληξε.
«Κακόβουλη η πυρκαγιά στην περιοχή αλυκής»
 
Κακόβουλα τέθηκε η πυρκαγιά στην αλυκή Λάρνακας το απόγευμα του Σαββάτου η οποία κατέκαυσε 10 εκτάρια με ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση, ακακίες και καλαμιώνα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.
 
Ο κ. Βύρας ανέφερε πως «εκτιμούμε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα λόγω της ύπαρξης κουνουπιών στην περιοχή. Αυτοί που έβαλαν την πυρκαγιά θεωρούν ότι με το κάψιμο των καλαμιών θα μειωθεί το πρόβλημα των κουνουπιών, κάτι που θεωρούμε αρρωστημένο και δεν έχει καμία βάση, αφού εντός λίγων ημερών τα καλάμια θα βλαστήσουν ξανά».
 
Πρόσθεσε ότι «σήμερα (χθες) το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην περιοχή της αλυκής, από αρμοδίους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Δήμου Λάρνακας όπου προέβησαν σε έλεγχο και εξέτασαν τρόπους υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων, όπως διαπλάτυνση του μονοπατιού της φύσης και αποκοπή καλαμιώνων. Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Τμήμα Περιβάλλοντος το οποίο θα εξετάσει διάφορες εισηγήσεις από το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον Δήμο Λάρνακας».
 
Σημείωσε ακόμα ότι «κατά τη σύσκεψη αναμένεται να υπολογιστεί το κονδύλι που θα χρειαστεί για να υλοποιηθούν ορισμένες από τις εισηγήσεις, με στόχο να μην επαναληφθεί η καταστροφή που σημειώθηκε το Σάββατο». 
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «πέραν του γεγονότος ότι η Αστυνομία θα πρέπει να κάνει τις δικές της έρευνες προς εντοπισμό των δραστών, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα πρέπει επιτέλους να αποδεχθεί ορισμένα διαχρονικά αιτήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα υποβάλει έκθεση εντός της εβδομάδας, στην οποία ουσιαστικά θα απαιτεί διαπλάτυνση του μονοπατιού της φύσης, για να μπορεί αυτοκίνητο της Υπηρεσίας να κινείται απρόσκοπτα στην περιοχή των αλυκών, με στόχο την κατάσβεση τυχόν πυρκαγιών».
 
Ακόμα η Πυροσβεστική θα ζητήσει «καθαρισμό της περιοχής από θάμνους και χόρτα και δημιουργία μεγαλύτερης αντιπυρηνικής ζώνης. Μετά την παραλαβή της έκθεσης από την Επαρχιακή Διεύθυνση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Δήμος Λάρνακας θα την αποστείλει στο Τμήμα Περιβάλλοντος για έγκριση», είπε και πρόσθεσε πως «τόσο η Τεχνική όσο και οι άλλες υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας θα είναι στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών, με στόχο τα συγκεκριμένα έργα να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό».
 
Σε άλλη ερώτηση ο δήμαρχος απάντησε πως «το αρμόδιο Τμήμα για να ελέγχει την περιοχή των αλυκών είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος. Ωστόσο ο Δήμος για να βοηθήσει την κατάσταση, αποστέλλει δικά του συνεργεία τα οποία καθαρίζουν το μονοπάτι της φύσης από τα αγριόχορτα και τα καλάμια που βρίσκονται πολύ κοντά. Θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Σάββατο, μόλις τα συνεργεία ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό της περιοχής και αναχώρησαν, μετά από λίγο ξέσπασε η φωτιά, κάτι που αποδεικνύει ότι τέθηκε κακόβουλα και στοχευμένα».
 
Είπε ακόμα ότι «την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του Δήμου Λάρνακας, του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου ανατέθηκαν συγκεκριμένες εργασίες. Ο Δήμος Λάρνακας έχει υλοποιήσει ό,τι του έχει ζητηθεί, δηλαδή τον καθαρισμό του μονοπατιού της φύσης».
 
Δήμαρχος Αγλαντζιάς: Με κουκούλα έβαζε φωτιές
 
«Υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι οι προχθεσινές πυρκαγιές ξεκίνησαν από εμπρησμό», ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Χαράλαμπος Πετρίδης.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή της Αγλαντζιάς, ο κ. Πετρίδης είπε πως μαρτυρίες έκαναν λόγο για συγκεκριμένο πρόσωπο, που φορούσε κοντό παντελόνι και κουκούλα, που περπατούσε και έβαζε φωτιά. «Η κατάσταση είναι θλιβερή είπε ο δήμαρχος. Ευτυχώς, από τις χθεσινές πυρκαγιές δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές, όμως κινδύνευσαν ένα με δύο σπίτια, τα οποία τελικά δεν υπέστησαν ζημιές». Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τρεις μαρτυρίες από πολίτες που είδαν το συγκεκριμένο πρόσωπο να φεύγει από περιοχές που λίγο πριν είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές και ήδη η Αστυνομία προβαίνει σε έρευνες για τον εντοπισμό του.
 
Κατά τον ίδιο, συνεργεία της Πυροσβεστικής, των Ηνωμένων Εθνών και απλοί πολίτες δημιουργούν από χθες νέες αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή της ακριτικής Αγλαντζιάς. 

Διαπλάτυνση μονοπατιού στις Αλυκές

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με χθεσινή ανακοίνωσή του εκφράζει τη λύπη του για την προχθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Φανερωμένης – Αλυκές Λάρνακας. Οι Αλυκές Λάρνακας, τονίζει, έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000, λόγω της σημασίας τους για τη βιοποικιλότητα, οικότοπους και είδη που περιλαμβάνει και τη σημασία τους για την πτηνοπανίδα. Το Τμήμα έχει πλήρη συνεργασία και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Δήμο Λάρνακας αφού συμβάλλει με χρηματοδότηση, τόσο για τη διαχείριση της περιοχής, όσο για τον καθαρισμό και συντήρηση του μονοπατιού της φύσης, τον καθαρισμό της βλάστησης περιμετρικά του μονοπατιού και της οικιστικής ζώνης που γειτνιάζει με την προστατευόμενη περιοχή, καθώς και για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Χθες πραγματοποιήθηκε επιτόπου συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι σε συνεχή και απόλυτη συνεννόηση με τους αρμόδιους λειτουργούς του Δήμου Λάρνακας και για την περαιτέρω λήψη αποφάσεων και για το θέμα της διαπλάτυνσης.