To Top
10:56 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΔΗΣΥ: Μάχη τριών για δύο θέσεις αντιπροέδρων
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • ΔΗΣΥ: Μάχη τριών για δύο θέσεις αντιπροέδρων
  12 Ιανουαρίου 2020, 5:00 πμ  
Κλίμα προεκλογικό στην Πινδάρου. Οι τρεις μνηστήρες για τις δύο κενές θέσεις αντιπροέδρων σήκωσαν μανίκια, ενόψει της εσωκομματικής μάχης που έχουν να δώσουν σε επίπεδο Ανωτάτου Συμβουλίου το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου.
 
Αννίτα Δημητρίου, Ανδρέας Κυπριανού και Ευθύμιος Δίπλαρος εξηγούν στον «Φ» τους λόγους για τους οποίους διεκδικούν θέση στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος, αναλύοντας το όραμά τους και τη θέλησή τους να προσφέρουν στην πρώτη γραμμή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Προβάλλοντας ο καθένας τις θέσεις του, παραθέτουν την προσφορά τους στο κόμμα, την πείρα και τα πόστα από τα οποία υπηρέτησαν το κόμμα αλλά και τον τόπο γενικότερα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Η βουλευτής Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου τονίζει την ανάγκη ανανέωσης και της αμεσότερης και αποτελεσματικότερης παρέμβασης προς την κοινωνία των πολιτών. Προβάλλει την ανάγκη συναίνεσης και συνεργασίας έτσι ώστε μέσα από συλλογική προσπάθεια να διαχειριστεί ο τόπος τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Σημειώνει ακόμα την ανάγκη ενεργότερης συμμετοχής των γυναικών.
 
Ο βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Κυπριανού τονίζει την παρουσία του στην πρώτη γραμμή των αγώνων του Δημοκρατικού Συναγερμού και τη συνολική προσφορά τους την παράταξη, η οποία όπως σημειώνει είναι καλά γνωστή στον κόσμο του ΔΗΣΥ. Υπόσχεται επίσης να δώσει το άπαν των δυνάμεών του ώστε με τη συνεργασία όλων να γίνουν πράξη τα μεγάλα οράματα για την Κύπρο.
 
Ο βουλευτής Λεμεσού Ευθύμιος Δίπλαρος υποδεικνύει την ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος και την ανάγκη για πορεία προς τη βάση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αναφέρεται στη διαχρονική δράση του στον ΔΗΣΥ και τονίζει το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος επιλαχών για τη θέση αντιπροέδρου του κόμματος λαμβάνοντας ποσοστό 56% στις προηγούμενες εκλογές.
Σημειώνεται ότι τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου, τα οποία θα ψηφίσουν την 1η Φεβρουαρίου, ανέρχονται περίπου στα 1.500. Σύμφωνα με τη διαδικασία, μπορούν να ψηφίσουν από έναν έως δύο υποψηφίους.

Αν.Δημητρίου: Ανάγκη αποτελεσματικής παρέμβασης προς την κοινωνία
 
«Πιστεύω έντονα στην ποιοτική ανανέωση και στην ανάγκη πιο άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης προς την κοινωνία των πολιτών και θεωρώ ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η πολύτιμη εμπειρία συνδυαστεί με τον δυναμισμό των νέων ανθρώπων και μαζί να συναποτελέσουν την ιδανική σύνθεση για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. 
 
» Αν και νεαρή στην ηλικία, περνώντας μέσα από όλα τα στάδια της κομματικής ζωής (κοινοτική σύμβολος, επαρχιακή οικονομική διαχειρίστρια και τώρα βουλευτής) και μέσα από την καθημερινή επαφή με τους πολίτες, συνειδητοποιώ ότι αυτή την ανάγκη διαφορετικής προσέγγισης και αλληλοτροφοδότησης από και προς τους πολίτες πρέπει να την αναπτύξουμε για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της νέας εποχής και πάντοτε, σε πνεύμα συνεργασίας, να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε την Κύπρο του αύριο. 
 
» Κάτω από αυτό το πρίσμα, θέλω να συμμετέχω ακόμα πιο ενεργά πλαισιώνοντας τον πρόεδρο και την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος, αναλαμβάνοντας περισσότερες ευθύνες απέναντι στις προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε.
 
» Οι γυναίκες πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και όλοι μαζί, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις τού σήμερα, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα μικρά και μεγάλα ζητήματα. 
 
» Τα "μηνύματα των καιρών" δεν είναι τόσο αισιόδοξα. Το νέο έτος ξεκίνησε με τον φόβο ενός ευρύτερου πολέμου να απειλεί την περιοχή μας. Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι είναι πολλοί και διαφορετικοί, τόσο για την Κύπρο μας όσο για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Οπόταν χρειάζεται επίπονη προσπάθεια, ορθή αντίληψη και προνοητικότητα, πάντοτε σε πνεύμα συνεργασίας και συναδελφικότητας, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την Κύπρο που οραματιζόμαστε. Μία Κύπρο, πρώτα και πάνω από όλα, ελεύθερη και επανενωμένη. Μία Κύπρο υποσχόμενη, ευημερούσα και εξωστρεφή που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, που να προστατεύει και να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις προωθώντας την καινοτομία και την ευρηματικότητα, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα δίνοντας ίσες ευκαιρίες, ανατρέποντας στερεότυπα και κτίζοντας μια νέα κουλτούρα απόλυτου σεβασμού. 
 
» Σε αυτή την εξίσωση, σε αυτό το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως κράτος και πολιτεία, ο ΔΗΣΥ πρέπει να πρωτοστατήσει και να αναλάβει ενεργό ρόλο, οπόταν θα ήθελα να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση, της σύνεσης, των ευκαιριών, της συναίνεσης, της ισότητας.
 
» Θα είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να μπορέσω να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια με πίστη στις αρχές και αξίες της παράταξής μας, με σεβασμό προς τους συναδέλφους συνυποψηφίους μου και, κυρίως, με απόλυτο σεβασμό στον περήφανο κόσμο του ΔΗΣΥ που μου έδωσε από την πρώτη στιγμή την ευκαιρία και με εμπιστεύτηκε να τον εκπροσωπώ».

Ευθ.Δίπλαρος: Πρέπει να υπάρξει ανασυγκρότηση και πορεία προς την κομματική βάση
 
«Με γνώμονα την προσφορά, την ανανέωση αλλά και την ευθύνη, επαναδιεκδικώ μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων. Ακριβώς γιατί πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρξει αυτή η ανασυγκρότηση που όλοι θέλουμε, αλλά και η πορεία προς τη βάση του κόμματος που όλοι επιζητούμε. Έχουμε λάβει τα μηνύματα των καιρών, αυτό άλλωστε το έχουμε αναλύσει και αντιληφθεί και στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Με αυτές τις σκέψεις αλλά και με το γεγονός ότι στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, που είχα διεκδικήσει, είχα λάβει ποσοστό της τάξης του 56%, επαναδιεκδικώ και πάλι τη θέση του αντιπροέδρου ως ο πρώτος επιλαχών. Διανύω τη δεύτερή μου θητεία στα βουλευτικά έδρανα και η παρότρυνση φίλων και στελεχών της παράταξης να διεκδικήσω θέση στη πυραμίδα του κόμματος ήταν μεγάλη. Ήμουν, είμαι και θα είμαι στην πρώτη γραμμή, ποτέ δεν κρύφτηκα στα δύσκολα, και με παρεμβάσεις μου στήριξα την κυβέρνησή μας.
 
» H μέχρι τώρα πορεία μου από τα μαθητικά χρόνια, αλλά και η πρώτη φορά που διεκδίκησα με την παράταξη πολιτειακό αξίωμα, ως δημοτικός σύμβουλος το 2006, στα 26 μου χρόνια, φανερώνουν την αγάπη μου προς αυτό που διδάχθηκα, να υπηρετώ τον πολίτη από οποιαδήποτε θέση.
 
» Στον ΔΗΣΥ δεν θυμήθηκα να ενταχθώ όταν δεν είχα τίποτα να κάνω, ούτε μπήκα θέλοντας να ικανοποιήσω προσωπικές μου φιλοδοξίες. Υπήρξα πρόεδρος της Μαθητικής Κίνησης της ΝΕΔΗΣΥ και μετέπειτα αναμεμειγμένος στα φοιτητικά δρώμενα και στη μεγαλύτερη φοιτητική παράταξη, την Πρωτοπορία. Για πολλά χρόνια, η ΝΕΔΗΣΥ αποτελούσε το δεύτερο μου σπίτι... πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να το πιστοποιήσουν. Είναι, αν θέλετε, μια φυσική κατάληξη και ευγενής φιλοδοξία ενός νέου πολιτικού που θέλει να συμβάλει στα κοινά και δεν μένει με σταυρωμένα χέρια μπροστά στις προκλήσεις και στις αλλαγές.
 
» Γνωρίζω πολύ καλά τη βάση του κόμματος, τα απλά μέλη και στελέχη της παράταξης και στέκομαι με σεβασμό και εκτίμηση απέναντί τους. Μεγάλωσα με τις αρχές και τις αξίες του μεγάλου μας ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη.
 
» Ξέρω πως τους έχουμε απογοητεύσει, ότι αναμένουν πολύ περισσότερα και από εμάς στον ΔΗΣΥ και από την κυβέρνησή μας. Γνωρίζουν όμως πως αυτή η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, έσωσαν τον τόπο από την οικονομική καταστροφή και μαζί πέτυχαμε την ανάπτυξη. 
 
» Για μένα, πρωτίστως, στόχος θα είναι η επαφή με τον κόσμο και η αναδιοργάνωση του κόμματος. Πώς φέρνουμε κοντά τη μερίδα του κόσμου που έχει αποξενωθεί από την παράταξή μας. Πώς στηρίζουμε τη νέα γενιά, πώς αξιοποιούμε ακόμη περισσότερο τη νεολαία και τους επιστήμονές μας στην ΟΝΕ, που μπολιάζουν την πολιτική διαδικασία με νέες ιδέες και δυναμική. Άλλωστε, είναι οι νέοι άνθρωποι επαγγελματίες που βιώνουν τις πραγματικότητες της οικονομίας.
 
» Θα στηρίξω τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Δυνατός ΔΗΣΥ είναι και μια δυνατή κυβέρνηση, μια δυνατή κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη είναι και ένας Δημοκρατικός Συναγερμός ενωμένος και πολύ δυνατός. Το χρωστάμε άλλωστε στον πατριάρχη της παράταξης Γλαύκο Κληρίδη, να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Και δεν πρόκειται να το πράξουμε». 

Ανδ.Κυπριανού: Όλοι μαζί να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τα μεγάλα οράματα
 
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα τελευταία επτά χρόνια η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη μαζί με τον ΔΗΣΥ έχουν πετύχει πάρα πολλά, στην οικονομία, στην προσπάθεια για ριζικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στη δημιουργία ενός κοινωνικά ευαίσθητου κράτους. Στο Κυπριακό, η εθνική προσπάθεια για λύση, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα μας χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα συνεχίζεται, παρά τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και τις παράνομες πολιτικές των κανονιοφόρων και της προβολής ισχύος που ακολουθεί. 
 
» Η ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Χάρη Γεωργιάδη, τον Γιώργο Γεωργίου, αλλά και τους δύο νέους αντιπροέδρους που θα εκλεγούν, θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2013, σε πλήρη συνεργασία με τον Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνησή του, ούτως ώστε στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας διακυβέρνησης να διανύσουν την απόσταση που απομένει και να παραδώσουμε στον λαό μία νέα Κύπρο με δυναμική οικονομία, σταθερή ανάπτυξη, κοινωνικά ευαίσθητη, με λιγότερη γραφειοκρατία και φιλική προς τον πολίτη. Μία Κύπρο τουριστικά δυνατή, με ένα ολοκληρωμένο και αποδοτικό σύστημα υγείας ευρωπαϊκού επιπέδου. Μία Κύπρο πολιτικά πανίσχυρη, πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, κεντρικό ενεργειακό παίκτη, τεχνολογικά αναβαθμισμένη και πρωτοπόρο στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
 
» Για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο, θα πρέπει με αποφασιστικότητα και συνεργασίες να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Υγεία, στην Παιδεία, στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στο δικαστικό μας σύστημα. Θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια για εμπέδωση της αξιοκρατίας και της πάταξης της διαφθοράς. Θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα το επιχειρείν και, ιδιαίτερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα ακόμα πολλά προβλήματα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινωνική ευαισθησία το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και η προσπάθεια χρηματοδότησης της αγοράς στα πλαίσια σωστών πλέον τραπεζικών πρακτικών. Θα πρέπει να στηριχτούν οι ορεινές κοινότητες μέσα από αναπτυξιακές δράσεις, στήριξη της αγροτικής οικονομίας, προσπάθεια δημιουργίας βιοτεχνιών παραδοσιακών προϊόντων στην ύπαιθρο, πράγμα που θα οδηγήσει και στην πάταξη της αστυφιλίας. Πρέπει να αναπτύξουμε την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές χωροθετώντας όμως πλέον αυτές τις αναπτύξεις σε ήδη περιβαλλοντικά κατεστραμμένες περιοχές. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους, μέσα από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, να στηρίξουμε περισσότερο τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Κορυφαίο βέβαια πάντα θέμα θα πρέπει να είναι και είναι η απαλλαγή της χώρας μας από την κατοχή. Οι γεωστρατηγικές αλλαγές στην περιοχή μας εγκυμονούν κινδύνους, αλλά δημιουργούν και ιστορικές ευκαιρίες. Θα πρέπει να έχουμε στρατηγική σκέψη για να τις εκμεταλλευτούμε.
 
» Η σύγκλιση συμφερόντων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι τριμερείς και όχι μόνο στρατηγικές συνεργασίες, η ενεργειακή ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, η στρατηγική πλέον σχέση με ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο, Γαλλία, Ιταλία, αλλά και πολλές άλλες χώρες, θα πρέπει απαραίτητα να συνεχιστούν και να εμβαθυνθούν. Η Τουρκία μπορεί να γίνει μέρος μιας συμμαχίας ειρήνης στην περιοχή με πολλά οφέλη για την ίδια, εάν βεβαίως εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και τις νεοοθωμανικές της επιδιώξεις, συμβάλλοντας θετικά σε μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να της ασκηθούν πιέσεις. 
 
» Η παρουσία μου στην πρώτη γραμμή σε όλες τις μάχες που έχει δώσει η παράταξη είναι καλά γνωστή στους Συναγερμικούς. Με σοβαρότητα και ταπεινά διεκδικώ μία εκ των δύο θέσεων αντιπροέδρων και υπόσχομαι να δώσω το άπαν το δυνάμεών μου, ούτως ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τα μεγάλα οράματα για την Κύπρο και τις μέλλουσες γενιές».
  Φρίξος Δαλίτης, Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...