To Top
19:24 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πρόεδρος: Η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί ως καταστροφέας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Πρόεδρος: Η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί ως καταστροφέας
  22 Ιανουαρίου 2020, 9:54 πμ  

Οι σχέσεις αδελφοποίησης που έχουν συνομολογήσει τα τελευταία χρόνια η Πάφος με την ισραηλινή πόλη Χερζιλίγια, έγιναν ακόμη πιο στενές πλέον, με την αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της ισραηλινής πόλης.

Στην Χερζιλίγια, που θεωρείται η «Σίλικον Βάλευ» του Ισραήλ, βρίσκεται μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αντιπροσωπεία του Δήμου Πάφου υπό τον Δήμαρχο, Φαίδωνα Φαίδωνος. Πέραν της αδελφοποίησης των δύο δημοτικών αρχών, ο Δήμος Πάφου συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο IDC για την δημιουργία στην Πάφο του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας που θα φιλοξενεί μεταπτυχιακούς φοιτητές από χώρες της Μέσης Ανατολής και το οποίο είναι στην τελική φάση δημιουργίας του, στην έκταση απέναντι από την Οικία Επάρχου.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βάση υποστήριξης του Γιαβούζ στην Τύμπου

Στην ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι Κύπρος και Ισραήλ έχουν αρχίσει μια νέα εποχή συνεργασίας που βασίζεται στο κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση της σχέσης τους σε όλους τους τομείς συνεργασίας, ιδιαίτερα της ενέργειας, της ασφάλειας, της οικονομίας, του τουρισμού και της καινοτομίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ιδιαίτερα τις ενέργειες των Δήμων Πάφου και Χερζιλίγια για την στενή τους συνεργασία σε πολλούς τομείς και για την δημιουργία ακαδημαϊκών ινστιτούτων.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στα γεωπολιτικά και τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί ως καταστροφέας με τις στρατιωτικές απειλές, τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και της υπογραφής του παράνομου μνημονίου συναντίληψης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο με τη Λιβύη.  
«Ενέργειες που καταδικάστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, αφού δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας», είπε. «Αυτές οι εχθρικές ενέργειες έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ωστόσο παρόλα αυτά παραμένω έντονα προσηλωμένος στη διενέργεια ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, με στόχο την εξεύρεση μιας διαρκούς, βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των ψησιμάτων των ΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου, που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την ειρηνική συμβίωση όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες, στρατεύματα και εγγυήσεις».

   

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ελπίζει  η Τουρκία να υιοθετήσει, επιτέλους, μια πιο ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση και να απόσχει από ενέργειες που δεν δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για δημιουργία ενός περιβάλλοντος για παραγωγικές διαπραγματεύσεις και να αντιληφθεί τα μεγάλα οφέλη από το να γίνει μέρος της περιφερειακής μας συνεργασίας, καθώς και (τα οφέλη) της λύσης του Κυπριακού που θα επανένωνει την Κύπρο και τον λαό της και θα ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς το Ισραήλ για τη στάση αρχών του στο Κυπριακό με την καταδίκη των παράνομων γεωτρητικών σχεδίων της Τουρκίας, καθώς και για την πλήρη στήριξη του στην ελεύθερη ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας  για εξερεύνηση και εκμετάλλευση του εθνικού της πλούτου.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η στενή εταιρική σχέση Κύπρου και Ισραήλ «είναι εδώ για να μείνει».
 
Από την πλευρά του, μιλώντας στην τελετή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιούριελ Ράιχμαν είπε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παίζει κύριο ρόλο στις Κυπρο-Ισραηλινές σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
  Ντόρα Χριστοδούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...