Το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ETA) ώστε η αναστολή δόσεων δανείων που επιδιώκει κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να μην μετατρέπει τα δάνεια σε μη εξυπηρετούμενα, έλαβαν πριν από λίγη ώρα οι εμπλεκόμενες Αρχές. 
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, η ΕΤΑ συμφώνησε με το συγκεκριμένο μέτρο και πλέον ανοίγει ο δρόμος για νομοθετική ρύθμιση του θέματος. 

Η ΕΤΑ γνωστοποίησε σήμερα πως σε περιπτώσεις που το χρέος παγώνει δεν μετατρέπεται αυτόματα σε μη εξυπηρετούμενο, αναδιαρθρωμένο ούτε επηρεάζει το πρότυπο IFERS9. Ωστόσο, η ΕΤΑ τονίζει τη σημασία της επαρκούς μέτρησης των κινδύνων και αναμένει από τις τράπεζες να ιεραρχήσουν τις περιπτώσεις δανειοληπτών και τη πιθανότητά τους να αποπληρώσουν όταν καταστεί δυνατό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέλουν πάγωμα δόσεων μέχρι τέλος του 2020

Η προστασία των καταναλωτών παραμένει προτεραιότητα και οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσουν  ότι λειτουργούν προς όφελός τους, χωρίς κρυφές χρεώσεις ή αναπροσαρμογές στην αξιολόγησή τους. 

Η ΕΤΑ σημειώνει πως γενικές καθυστερήσεις στις πληρωμές λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων απευθυνόμενες προς όλους τους δανειολήπτες, δεν οδηγούν σε αυτόματη ταξινόμηση τω δανείων σε μη εξυπηρετούμενα ή αναδιαρθρωμένα, ούτε σε ενδεχόμενα να μην εξυπηρετηθούν.  Ωστόσο, προσθέτει πως οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν ξεχωριστές αξιολογήσεις και να κρίνουν τη δυνατότητα των πελατών τελικά να μην μπορούν να πληρώσουν. Όσον αφορά το λογιστικό πρότυπο IFRS 9, εξηγείται πως οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιήσουν την κρίση τους και να διαχωρίσουν τους δανειολήπτες των οποίων η πιστοληπτική αξιολόγηση δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από την τρέχουσα κατάσταση μακροπρόθεσμα και αυτούς που θα είναι απίθανο να επανέλθουν στην πρότερή τους διαβάθμιση.  Τέλος, η ΕΤΑ σημειώνει την ανάγκη όπως οι τράπεζες λειτουργήσουν προς το συμφέρον των καταναλωτών διασφαλίζοντας πως αντιλαμβάνονται πλήρως τις επιπλοκές αυτών των μέτρων, χωρίς κρυφές χρεώσεις και πως αυτά τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν δραστικά την αξιολόγηση των πελατών τους. 

Τέλος, τονίζει τη σημασία του να γίνονται κανονικά οι πληρωμές αυτήν την περίοδο, να αυξηθεί το όριο για ανέπαφες πληρωμές με κάρτες στα 50 ευρώ και καταναλωτές και εμπόροι να διερευνήσουν όλους τους τρόπους πληρωμών εντός καταστημάτων. 
Μετά από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ανοίγει ο δρόμος για νομοθετική ρύθμιση της αναστολής δόσεων. Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει να αυτό θα είναι καθολικό ή αν θα αφορά μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών και δανείων. Στο υπουργείο Οικονομικών γίνεται αγώνας δρόμου ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να είναι έτοιμο για να οδηγηθεί αύριο Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο για ψήφιση.