Καθισμένοι δίπλα-δίπλα σε ένα μοντέρνο καφέ του Μανχάταν όπου ένας χυμός ανανάς-καρότο κοστίζει 9 δολάρια, οι 29χρονοι ιδρυτές της εταιρείας επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, Multicoin Capital, σημειώνουν τα ψηφιακά νομίσματα που έχουν επιλέξει για σορτάρισμα. Θα βγάλουν εκατομμύρια εάν η αξία τους βυθιστεί. “Σε δύο χρόνια από σήμερα, το zcash δεν θα αξίζει τίποτα”, λέει ο Kyle Samani για το κρυπτονόμισμα που γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια και φημίζεται για την ισχυρή ανωνυμία που προσφέρει. Για την ώρα, το zcash αξίζει λίγο κάτω από 66 δολάρια.

Αναλύσεις δείχνουν ότι λίγοι χρήστες του zcash αξιοποιούν το βασικό χαρακτηριστικό της ιδιωτικότητας. Ακόμη χειρότερα, άλλες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, όπως το Ethereum, αντιγράφουν την τεχνολογία του zcash για το απόρρητο. Εκπρόσωπος του zcash αντιδρά: “Εάν θέλετε ένα μέσο συναλλαγών που να εξασφαλίζει ιδιωτικότητα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο σαν αυτό”.

Ο έτερος ιδρυτής, Tushar Jain, προθυμοποιείται να “στοχοποιήσει” ακόμη ένα δημοφιλές κρυπτονόμισμα που το δίδυμο πιστεύει ότι δεν αξίζει τίποτα. “Σορτάρουμε δημόσια το XRP”, λέει, αναφερόμενος στο νόμισμα που χρησιμοποιεί η εταιρία Ripple του Σαν Φρανσίσκο για την επιτάχυνση των διατραπεζικών συναλλαγών.

Από τα γραφεία τους με θέα τη λίμνη Lady Bird του Ώστιν στο Τέξας, διαχειρίζονται ένα hedge fund κρυπτονομισμάτων αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο στηρίζεται από venture capitalists, όπως ο Marc Andreessen και η Union Square Ventures του Fred Wilson. Η Multicoin εστιάζει τα στοιχήματά της –τόσο τα short όσο και τα long- σε 11, εισηγμένα σε ανταλλακτήριο, κρυπτονομίσματα. Διαθέτει επίσης μερίδια σε 20 startups κρυπτονομισμάτων.

Σε μια αγορά όπου η δημοσιοποίηση είναι προαιρετική και ο ενθουσιασμός και το momentum διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής, το επενδυτικό δίδυμο χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ανάλυσης δεδομένων και crowdsourced έρευνας για να επικαιροποιεί τα στοιχήματά του. Πάνω απ ‘όλα, ο Samani και ο Jain έχουν πετύχει επειδή αμφισβητούν την παραμικρή πληροφορία που λαμβάνουν. “Στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, αυτά τα πράγματα είναι κατά κάποιο τρόπο σαν θρησκεία. Τους ακούς όλη την ώρα να λένε “Πιστέψτε, πιστέψτε, πιστέψτε”, λέει ο Samani. “Ποτέ δεν θεωρούμε δεδομένο ότι αυτό που λέγεται είναι ακριβές”. Αυτή η σκεπτικιστική προσέγγιση ήταν ο άσος στο μανίκι τους. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα μεγέθη της Multicoin, το fund της έχει καταγράψει απόδοση 143% την τελευταία διετία.

Ο Jain γεννήθηκε στην Ινδία και μεγάλωσε στην Αστόρια των ΗΠΑ. Οι γονείς του είχαν ένα κατάστημα με ρούχα στην κάτω ανατολική πλευρά του Μανχάταν. Ο Samani μεγάλωσε σε μια εύπορη γειτονιά του Ώστιν. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2008 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου σπούδαζαν οικονομικά και έγιναν κολλητοί φίλοι παρά το γεγονός ότι ήταν δύο πολύ διαφορετικές προσωπικότητες. Ο Wilson λέει ότι ο πιο παρορμητικός Samani “μπορεί να γίνει πνεύμα αντιλογίας και επιθετικός”. Ο Jain είναι συγκρατημένος και ήρεμος.

Μετά την αποφοίτησή τους το 2012, και οι δύο εργάστηκαν στην εταιρία ιατρικών αρχείων του πατέρα του Samani, αλλά τελικά αποχώρησαν για να ιδρύσουν τις δικές τους startups –ο Samani έφτιαξε μια εφαρμογή για το αποτυχημένο εγχείρημα Google Glass (υπολογιστής που φοριέται) και ο Jain δημιούργησε μια επιχείρηση δεδομένων που βοηθούσε τους γιατρούς να εντοπίζουν ασθενείς για ιατρικές δοκιμές. Αλλά στα μέσα του 2016 οι δύο τους αφοσιώθηκαν στην εκμάθηση της τεχνολογίας blockchain. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν την Multicoin τον Μάιο του 2017, όταν άρχισε να εκδηλώνεται η αγοραστική φρενίτιδα. Άντλησαν σχεδόν αμέσως 2,5 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές αγγέλους. Το χαρτοφυλάκιο τους, γεμάτο θέσεις long σε βαριά χαρτιά όπως το ether, το ox και το factom, είχε διπλασιαστεί έως τα τέλη του 2017.

Εκτός από το “θόρυβο” που προκάλεσε στα social media -ο Samani έχει τώρα 36.000 followers στο Twitter – το δίδυμο άρχισε να δημοσιεύει μεγάλες τεχνικές αναλύσεις, μεταξύ των οποίων μία που εξηγούσε ότι τα κρυπτονομίσματα που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά ως μέσα πληρωμής για συγκεκριμένα προϊόντα, δεν αξίζουν την προσοχή των επενδυτών.  “Κάποιες φορές, λαμβάναμε απαντήσεις από ανθρώπους που ήταν ολόκληρα δοκίμια 1000 λέξεων”, θυμάται ο Jain, αναφερόμενος στo feedpack εσωτερικής πληροφόρησης που εκμαίευαν οι αναρτήσεις τους. “Έχουμε μια full-time 14μελή επενδυτική ομάδα, αλλά έξω φαίνεται σαν να έχει 50 μέλη”.

Οι αναρτήσεις της Multicoin στο blog της χρησιμεύουν επίσης ως διαφημίσεις για νέους επενδυτές και επιχειρηματίες που αναζητούν χρηματοδότηση. Μέχρι τον Ιούλιο του 2018, η Multicoin είχε συγκεντρώσει 70 εκατομμύρια δολάρια από τον David Sacks (μέλος της λεγόμενης “μαφίας του PayPal”), τον Wilson και άλλους επενδυτές. Η χρονιά ήταν φρικτή για τα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin να κατρακυλά 74%. Οι απώλειες της Multicoin περιορίστηκαν στο 33% εξαιτίας των επιτυχημένων σορταρισμάτων στο litecoin, το XRP και το ethereum classic.

Τον Απρίλιο του 2019, η Multicoin πραγματοποίησε ένα από τα πιο τολμηρά της στοιχήματα: επένδυσε σχεδόν το 15% του χαρτοφυλακίου της στην Binance, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Πολλοί επενδυτές απέφευγαν το νόμισμα της Binance, διότι, αντίθετα με την Coinbase, ο δισεκατομμυριούχος CEO της, Changpeng Zhao, ήταν γνωστός για την αποφυγή της κανονιστικής εποπτείας και την παράκαμψη της αμερικανικής νομοθεσίας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι ιδρυτές της Multicoin εντυπωσιάστηκαν από τα καινότομα εγχειρήματα της Binance, τα οποία περιλάμβαναν ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο που χειρίζονταν οι χρήστες. Η ασιατική εταιρεία κέρδιζε επίσης γρήγορα μερίδιο αγοράς μεταξύ των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.
Τον Ιούνιο του 2019, όταν η Binance ανακοίνωσε ότι ένα νέο ανταλλακτήριο θα συμμορφωνόταν με τους νόμους των ΗΠΑ, το νόμισμά της αυξήθηκε στα 40 δολάρια, οκταπλασιάζοντας το κέρδος της Multicoin.

Ο Jain και ο Samani είναι επίσης κατηγορηματικοί “ταύροι” του bitcoin. Παρακολουθούν στενά τον αριθμό των λογαριασμών που φυλάσσουν 1.000 ή περισσότερα bitcoins, αξίας περίπου 9 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές. Αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί, και αυτοί οι επενδυτές κρατούν το bitcoin τους για μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με το επερχόμενο halving του Μαΐου -ο αριθμός των νέων bitcoins που προσφέρονται ημερησίως θα μειωθεί αυτόματα κατά 50%- τους έπεισαν να αγοράσουν call options του bitcoin.

Εκτός από τα στοιχήματά της σε κρυπτονομίσματα των ανταλλακτηρίων, η Multicoin επενδύει άμεσα σε startups όπως η Helium του Σαν Φρανσίσκο η οποία πουλά ένα διαδικτυακό hotspot αντί 495 δολαρίων. Το hotspot δίνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τη δυνατότητα να μοιραστούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο με άλλους που βρίσκονται κοντά –και να κερδίσουν κρυπτονομίσματα από αυτό. Με το Helium, για παράδειγμα, η εταιρεία παροχής ηλεκτροκίνητων σκούτερ Lime, μπορούσε να παρακολουθεί τα οχήματά της χωρίς να πληρώνει τις χρεώσεις wi-fi της Verizon.

“Νομίζω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια απόδοση άνω των 10 φορών”, λέει ο Jain. Μια ανάρτηση του Samani στο blog ήταν η αφορμή για να έρθουν σε επαφή με τον CEO της Helium.

Μια επένδυση της Multicoin που δεν απέδωσε ήταν το EOS, ένα token που δημιούργησε η startup Block.one και άντλησε 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO). Η Multicoin επένδυσε στο EOS στις αρχές του 2019, αφού δημοσίευσε μια ανάλυση 31 σελίδων για αυτό. Το token εκείνη την εποχή διαπραγματευόταν στα 11,60 δολάρια, αλλά σήμερα

“Εύχομαι να είχαμε αναπτύξει μια καλύτερη σχέση με τη βασική ομάδα του EOS για να κατανοήσουμε το όραμά τους για το πρωτόκολλο και πώς επρόκειτο να το αναπτύξουν και να το επεκτείνουν “, λέει ο Samani, που ακούγεται σαν ένας επενδυτής αξίας που δεν αξιολόγησε σωστά τις δεξιότητες της διοίκησης.

Εάν υπάρχει ένα δίδαγμα από τα τρία χρόνια στα “χαρακώματα” των κρυπτονομίσματων, είναι ότι δεν υπάρχει χώρος για παθητικές επενδύσεις στα ψηφιακά assets. Όπως λέει ο Jain: “Οι αγορές κρυπτονομισμάτων είναι οι λιγότερο αποτελεσματικές αγορές που έχω δει ποτέ στη ζωή μου και αυτό σημαίνει ότι η ενεργός διαχείριση έχει μια ευκαιρία να λάμψει”.

Του Jeff Kauflin

Πηγή: Forbes