Η Κύπρος έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες που δίνονται.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν μείνει πίσω σε μερικές από τις πιο κοινές τεχνολογίες, με αποτέλεσμα να είναι κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ψηφιοποίηση.  Κατά το 2019, μόλις το 10% των μικρών επιχειρήσεων ήταν σε θέση να πωλήσουν τα προϊόντα τους μέσω διαδικτύου, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 16.2% και οι μεγάλες επιχειρήσεις κατέγραφαν ποσοστό 31.9% αντί του 39.2% του μέσου όρου της ΕΕ.  Ωστόσο, η χρήση και η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνεται.
Η Κύπρος προσπαθεί αρκετά, σημειώνει η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεση της, ωστόσο υπολειτουργεί στην ηλεκτρονική κυβέρνηση (e-government). Όπως παρατηρεί, οι χρήστες έχουν αυξηθεί το 2019 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, αλλά οι υπηρεσίες που προσφέρονται παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Επισημαίνει επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά έργα προς την κατεύθυνση του e-government με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ.
Στην έκθεση της, η Κομισιόν καταγράφει στα θετικά ότι η συνδεσιμότητα και η ευρυζωνική πρόσβαση βελτιώνονται. Το 90% των νοικοκυριών της Κύπρου διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο και οι τηλεπικοινωνίες εξελίσσονται.
Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η Έρευνα και η Καινοτομία (Research and Innovation). Ενώ ο πληθυσμός της Κύπρου διαθέτει ανώτατη εκπαίδευση, το γενικότερο σύστημα γύρω από θέματα R&D είναι ελάχιστο και δεν αντικατοπτρίζεται στην οικονομία. Η Κύπρος, τονίζεται στην έκθεση, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη απόδοση στο συγκεκριμένο κομμάτι. Χαρακτηριστικό ότι η επίδραση στο ΑΕΠ από 0.21% που ήταν το 2000, το 2018 είχε φτάσει μόλις το 0.5%. Κι όλα αυτά καταγράφονται λίγο πριν την «αυγή» του Υφυπουργείου Καινοτομίας.
Η Κομισιόν αναγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας, με το Πλαίσιο Στρατηγικής R&I για την περίοδο 2019-2023, διαβλέποντας φιλόδοξα αλλά αβέβαια αποτελέσματα.
 
Επιλεγμένοι δείκτες ψηφιοποίησης στις επιχειρήσεις (2019)

Τεχνολογία  Κύπρος Μέσος όρος ΕΕ
3D printing 1% 4.1%
Χρήση Ρομπότ 1.2% 6.7%
Big Data (ανάλυση δεδομένων) 4.7% 12.3%
Υπηρεσίες Cloud 14% 18%