Απάντηση για το χαλούμι ετοιμάζουν στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Μπαϊράκ το λεγόμενο τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο προειδοποίησε ότι θα χάσουν την υπόθεση του χαλλουμιού σε περίπτωση που δεν υπάρξει συλλογική και συνολική προσπάθεια πάνω σε αυτό το θέμα.
 
Σε γραπτή του δήλωση, το επιμελητήριο σημειώνει ότι παρακολουθεί με μεγάλη λύπη την κατοχύρωση του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο εκ μέρους των «ελληνοκυπριακών αρχών» με αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων. Το επιμελητήριο επέκρινε τις «ελληνοκυπριακές αρχές», τις οποίες κατηγόρησε ότι αντί για διαμοιρασμού του χαλλουμιού/χελλίμ που αποτελεί κοινό πολιτιστικό προϊόν των κοινοτήτων στην Κύπρο, «πάντοτε επιλέγουν τον δρόμο του σφετερισμού».
 
Το επιμελητήριο εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διεξάγουν «κάθε είδους νομικό αγώνα που χρειάζεται» κατά της κατοχύρωσης του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζήτησε από την «προεδρία της δημοκρατίας», την «προεδρία της βουλής», την «κυβέρνηση» και την «αντιπολίτευση» να παραμερίσουν τις «προεδρικές εκλογές» και άλλες παρόμοιες διαδικασίες για χάρη του χαλλουμιού το οποίο θεωρείται «εθνική τους υπόθεση» και να επιτύχουν εθνική συναίνεση και έναρξη ενός συνολικού αγώνα.
«Μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο μπορεί να μεταφερθεί η εθνική υπόθεση του χαλλουμιού με τις προσωπικές πρωτοβουλίες ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και μερικών γραφειοκρατών. Πρέπει να είναι γνωστό ότι θα χάσουμε αυτή την υπόθεση αν δεν υπάρξει συλλογική και συνολική προσπάθεια», καταλήγει η ανακοίνωση. 
 
Πηγή: ΓΤΠ