Κατάθεση στη συλλογική μνήμη και απόδοση τιμής από το σύγχρονο Ελληνισμό για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην περίοδο 1914 – 1923, αποτέλεσε το θρησκευτικό μνημόσυνο που τέλεσε την Κυριακή ο Δήμος Πάφου στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων. Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής συνεχίζονται την Πέμπτη, με τα επίσημα εγκαίνια του Πάρκου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που δημιούργησε ο Δήμος Πάφου στην καρδιά του εμπορικού του κέντρου.

Ομιλητής στο μνημόσυνο, του οποίου προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ήταν ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αναστασιάδης εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων μαζί με τον Βουλευτή Αθηνών, Δημήτριο Βαγενά, επίσης μέλος της εν λόγω Επιτροπής.

Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης συνέδεσε τη μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτόνο πολιτική των Νεοτούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα με το ιστορικό περιβάλλον της εποχής και επισήμανε παραλληλισμούς και κοινά στοιχεία με τις σύγχρονες εξελίξεις και τάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τονίζοντας την ανάγκη όπως η Πολιτεία με τη συνδρομή των φορέων της ελληνικής κοινωνίας προωθήσει συντονισμένα και διεκδικητικά την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, υπογράμμισε ότι οι λαοί που ξεχνούν ιστορικά εγκλήματα εναντίον τους οδηγούνται στο περιθώριο της Ιστορίας και δεν επιβιώνουν.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου να οργανώσει το θρησκευτικό μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε την ανάγκη και τη σημασία της ενεργού εμπλοκής φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμικών οργάνων στην οργάνωση εκδηλώσεων και άλλων δράσεων για τη συντήρηση της μνήμης της Γενοκτονίας εις βάρος ενός ζωτικού τμήματος του Ελληνισμού.

Μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Πάφου τρισάγιο εις μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, Βουλευτές της Επαρχίας Πάφου, εκπρόσωποι κομμάτων, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου και εκπρόσωποι σωματείων και οργανωμένων συνόλων των Ελλήνων Ποντίων ομογενών που διαμένουν στην Πάφο και την Επαρχία Αμμοχώστου, καθώς επίσης αρκετοί ομογενείς μέλη της κοινότητας των Ελλήνων Ποντίων της Πάφου.