Μια από τις μεγαλύτερες «πληγές» του κέντρου της Λάρνακας, αποτελεί η περιοχή «Παμπούλας», στην οδό Δήμητρας, που παρουσιάζει εδώ και χρόνια μια άθλια εικόνα. Οι εικόνες που κατέγραψε ο «Φ» στην παλιά βιοτεχνική περιοχή, που αποτελεί πάροδο της πολυσύχναστης λεωφόρου Μακαρίου, δεν αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή πόλη. 

Πεπαλαιωμένα υποστατικά, πρόχειρες περιφράξεις με τσίγκους και ξύλα, σκουπίδια και οχληρές εγκαταστάσεις, συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό, που παραπέμπει σε άλλη εποχή. Κι όλα αυτά δίπλα από το αρχαίο λιμάνι και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης, που αναμένεται να ενοποιηθούν, μέσω ενός εντυπωσιακού έργου που ετοιμάζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων.  

Για την περιοχή «Παμπούλας», έγιναν πολλά διαβήματα προς το κράτος εδώ και πολλά χρόνια, ανέφερε ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σημειώνοντας πως ο χώρος καθαρίζεται από τις Υπηρεσίες του δήμου, ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την εικόνα που εκπέμπει. «Στέλνουμε συνεχώς επιστολές στο αρμόδιο υπουργείο και κάναμε πολλά διαβήματα για την περιοχή, αλλά δεν έχουμε την αντίστοιχη ανταπόκριση. Καθαρίσαμε τον χώρο και προχωρήσαμε στην κατεδάφιση των επικίνδυνων υποστατικών, αλλά πρέπει να ληφθεί απόφαση για ν’ αξιοποιηθεί. Υπάρχουν υποστατικά σε άθλια κατάσταση και πρέπει να απομακρυνθούν όλες οι οχληρές κατασκευές. Δεν γίνεται στο κέντρο της πόλης να υπάρχει βιοτεχνική περιοχή».  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για κυκλικό κόμβο του «Cafe Paris»

Ο Δήμος Λάρνακας, έχει υποβάλει πολλές προτάσεις για αξιοποίηση του χώρου. Μία από αυτές είναι η μεταφορά κυβερνητικών υπηρεσιών στην περιοχή, ανάμεσά στις οποίες και του νέτου Ταχυδρομείου, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες της πόλης. «Προτείναμε, επίσης, να δημιουργηθεί εκεί το Μουσείο Ενάλιας Αρχαιολογίας, που θέλει να δημιουργήσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ακόμη και να κτιστούν οικιστικές μονάδες από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, για άτομα που έχει ανάγκη. Εάν δεν υπάρχει απόφαση από το κράτος, όμως, δεν θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ο χώρος αφού πρόκειται για κρατική γη». 

Αν και η πρόταση για μεταστέγαση κυβερνητικών Υπηρεσιών στον χώρο, είναι κάτι που εξετάζεται από την κυβέρνηση, όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Φεβρουάριο, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρνακας, Χρίστου Ορφανίδη, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, δεν έχει ακόμη ληφθεί τελεσίδικη απόφαση. Ο κ. Καρούσος, είχε αναφέρει τότε πως είχε αρχίσει η διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης του χώρου για ανέγερση ιδιόκτητων κτηρίων για στέγαση των κυβερνητικών Υπηρεσιών της επαρχίας Λάρνακας, με την προοπτική στο ισόγειο των κτηρίων να μεταστεγαστεί το Επαρχιακό Ταχυδρομικό Γραφείο Λάρνακας.

Επιπρόσθετο πρόβλημα για την περιοχή, αποτελεί η ανεξέλεγκτη και παράνομη στάθμευση λεωφορείων στα ανοικτά τεμάχια. «Εμείς περιφράξαμε τους χώρους και τοποθετήσαμε αλυσίδες, ωστόσο, τις κόβουν αλυσίδες και σταθμεύουν λεωφορεία», ανέφερε ο κ. Βύρας. 

Γι’ αυτό το θέμα, ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Ενέργειας, Μάριο Παναγίδη, ζητώντας ενημέρωση. Σε απαντητική του επιστολή, ο κ. Παναγίδης υπέδειξε πως το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη διαβιβάσει επιστολή προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, ώστε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για απομάκρυνση των παρανομούντων από την περιοχή «Παμπούλας». Σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, το υπουργείο Εμπορείου, βρίσκεται σε επικοινωνία με το Δήμο Λάρνακας για λήψη πιο μόνιμων μέτρων, για την προστασία του χώρου.