Δύο χρόνια μετά τα επίσημα και πανηγυρικά εγκαίνια του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Pafos Innovation Institute που προέκυψε από τη συνεργασία του Δήμου Πάφου με το Πανεπιστήμιο Reichman University (IDC Herzliya) του Ισραήλ και θεωρήθηκε πρωτοποριακό ανά την Κύπρο, δείχνει να μην έχει την επιτυχία που ανέμεναν οι εμπνευστές του. Το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2020 που εγκαινιάστηκε δεν έχει λειτουργήσει ούτε μέρα, ελλείψει μεταπτυχιακών φοιτητών, αποτέλεσε την αιτία να αλλάξει χρήση, έστω και προσωρινά σε πρώτη φάση. 

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου έλαβε πρόσφατα την απόφαση όπως εκχωρήσει τους χώρους του Ινστιτούτου, στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού, το οποίο με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσει παράρτημα στην Πάφο. Και αυτό, αφού τα έργα για τις εγκαταστάσεις του εν λόγω πανεπιστημίου στους ιστορικούς Χαρουπόμυλους της Κάτω Πάφου, φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν να αποπερατωθούν βάσει των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων.

Το γεγονός αυτό, αναφέρουν οι πληροφορίες μας, συνέτεινε στο να προταθεί από τον Δήμαρχο Πάφου και να υιοθετηθεί από το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο η εκχώρηση του χώρου στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, ώστε να αρχίσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις η λειτουργία του με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Και αυτό, δεδομένου ότι το Pafos Innovation Institute, παρά τις θριαμβευτικές εκτιμήσεις και εξαγγελίες, επί δύο χρόνια δεν κατάφερε να ανοίξει τις πύλες του ή να προσελκύσει έστω και ένα φοιτητή στην πόλη.

Στόχος του Δήμου Πάφου και του ισραηλινού Πανεπιστημίου Χερτζιλίγια, με την ίδρυση του Pafos Innovation Institute, ήταν να συντείνει στην μετατροπή της Πάφου σε smart and digital city, αλλά και να δημιουργηθεί ένας τρίτος πυλώνας οικονομικής δραστηριότητας, δίπλα από τους πυλώνες του τουρισμού και των κατασκευών, ώστε η Πάφος να μπορεί να απορροφήσει τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, ουδέποτε επιστρέφουν πίσω.

Ο στόχος αυτός, παραμένει μέχρι σήμερα ανέφικτος όπως δείχνει η καθημερινότητα του Ινστιτούτου που ουσιαστικά είναι μονίμως ανενεργό. Γι’ αυτό και η εκχώρηση των εγκαταστάσεων του για ένα χρόνο στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού, κρίνεται ότι βγάζει άπαντες από τη δύσκολη θέση: Τον μεν Δήμο Πάφου από το να δικαιολογεί γιατί παραμένει έρημο ένα έργο που εγκαινιάστηκε με κάθε πανηγυρικό τόνο, το δε ξένο πανεπιστήμιο από το να αρχίσει την δραστηριότητα του στην Πάφο με καθυστερήσεις των ακαδημαϊκών του προγραμμάτων.