Προειδοποιητική εκδήλωση διαμαρτυρίας, εντός Ιουνίου θα πραγματοποιήσει στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και η Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στη μετακίνηση των υπηρεσιών Υγείας του ΟΚΥπΥ. Η κωλυσιεργία που επιδείχθηκε, καθυστερεί την έναρξη των εργασιών για αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων και μεταστέγαση όλων των δημοτικών υπηρεσιών.  

Η απόφαση για κινητοποιήσεις λήφθηκε τη Δευτέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώπιον του οποίου τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα που έστειλε την περασμένη Παρασκευή ο ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με τα οποία οι υπηρεσίες του δεν μπορούν να μετακινηθούν από το χώρο πριν τον Μάρτιο του 2024. 

Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ, θα έπρεπε να μετακινηθούν στον δεύτερο όροφο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, μέχρι το τέλος του 2022 σύμφωνα με την απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, δεν ξεκίνησαν καν οι εργασίες για διαμόρφωση του δεύτερου ορόφου και όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ΟΚΥπΥ, είναι πιθανόν να μην τηρηθούν ούτε να νέα χρονοδιαγράμματα. «Είναι απαράδεκτοι, αυτά που λένε τώρα πως θα κάνουν έπρεπε να γίνουν πριν από δύο χρόνια. Θα μας καθυστερήσουν περίπου ένα χρόνο», ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, που έθεσε πρόσφατα το θέμα και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, η τιμή που είχε δοθεί από τον εργολάβο που θ’ αναλάμβανε τις εργασίες του δεύτερου ορόφου του Νοσοκομείου Λάρνακας, υπερβαίνει κατά πολύ την εκτίμηση κόστους και γι’ αυτό ζήτησε από τα Δημόσια Έργα, ν’ ακυρώσουν τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε και αφορούσε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Στόχος του ΟΚΥπΥ, όπως ενημέρωσε τον Δήμο Λάρνακας, είναι να εξασφαλίσει έγκριση για νέο διαγωνισμό, τον οποίο θεωρεί πως μπορεί να προκηρύξει σε 1-1,5 μήνα με πλάνο ολοκλήρωσης και υπογραφή σύμβασης εντός 3-4 μηνών, νοούμενου όμως πως δεν θα υπάρχει κάποια προσφυγή. Η παράδοση του έργου, θα γίνει τμηματικά σύμφωνα με τον οργανισμό και θα δοθεί προτεραιότητα στο χώρο μεταστέγασης των υπηρεσιών υγείας. Ο χρόνος υλοποίησης του πρώτου τμήματος, εκτιμήθηκε στους έξι μήνες και άρα, εάν δεν προκύψει πρόβλημα, ο χώρος θ’ αποδεσμευτεί μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2024. 

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του Δήμου Λάρνακας, είναι πως όσο καθυστερεί η προκήρυξη του δικού του διαγωνισμού για τις εργασίες αποκατάστασης του παλαιού νοσοκομείου, που εκτιμήθηκαν αρχικά στα €7,5 εκατ. τόσο ανεβαίνει το κόστος. Σημειώνεται πως ο εν λόγω διαγωνισμός έπρεπε να είχε προκηρυχθεί από τον περασμένο Μάρτιο. «Εμείς θα προκηρύξουμε διαγωνισμό μόλις υπογράψουν συμφωνία με τον νέο εργολάβο. Εάν σε ενάμιση μήνα, όμως, δεν προκηρύξουν διαγωνισμό, τότε θα επανέλθουμε με νέα πολύ πιο δυναμική κινητοποίηση. Δεν θα περιμένουμε μέχρι το Μάρτιο του 2024 για ν’ αντιδράσουμε», διεμήνυσε ο Ανδρέας Βύρας.