Κείμενα 33 διακεκριμένων Κυπρίων και Ελλήνων συγγραφέων περιλαμβάνει ο συλλογικός τόμος «Κύπρος 1974-2024 – Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, αποτίοντας φόρο τιμής στην τραγική επέτειο.

Η έκδοση, που επιμελείται ο ανθολόγος και συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, παρουσιάζεται παρουσιάζεται πρώτα στη Λευκωσία, την Τετάρτη 24 Απριλίου και στη συνέχεια στην Αθήνα την Τετάρτη 15 Μαΐου.

Στις σελίδες του ο αναγνώστης ταξιδεύει νοερά στην Κύπρο εκείνων των ημερών, συναισθάνεται τον πόνο του ξεριζωμού, κατανοεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, βιώνει τον σπαραγμό της απώλειας μα και τη λυτρωτική δύναμη της ελπίδας, που μεταμορφώνει τον πόνο και την απελπισία σε κατάφαση της ζωής.

Οι συγγραφείς του συλλογικού τόμου, με οδηγούς τη μνήμη μα και τη φαντασία, αποκαλύπτουν την ανείπωτη τραγωδία που συντελέστηκε στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη και καθιστούν επίκαιρο το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, χωρίς πάθη και μίσος.

Την έκδοση έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, η Ένωση Συντακτών Κύπρου και η παγκόσμια οργάνωση των ΑΗΕΡΑ.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης στη Λευκωσία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024στις 6μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Κύπρου- Δημοσιογραφική Εστία. Ομιλητές είναι οι συγγραφείς Ελπιδοφόρος ΙντζέμπεληςΚώστας ΛυμπουρήςΧρίστος Χατζήπαπας και Τάκης Χατζηδημητρίου. Χαιρετισμό απευθύνουν ο πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, ο κυβερνήτης AHEPA Κύπρου Γεώργιος Καλλένος και ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου Λευτέρης Πλουτάρχου

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Κασκάνης.

Στον συλλογικό τόμο γράφουν οι συγγραφείς:

Μαρία Αβρααμίδου, Βίβιαν Αβρααμίδου – Πλούμπη, Μάριος Αγαθοκλέους, Έρικα Αθανασίου, Πάμπης Αναγιωτός, Χρήστος Αργυρού,  Δημήτρης Βαρβαρήγος, Αλεξάνδρα Γαλανού, Βασίλης Γκουρογιάννης, Χρίστος Ζάνος, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Έλενα Ιωαννίδου, Κώστας Κατσώνης, Κώστας Λυμπουρής, Ανδρέας Μαλόρης, Γιώργος Μολέσκης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Έλλη Παιονίδου, Κώστας Πατίνιος, Μαρία Πυλιώτου, Γιώργος Πύργαρης, Λιάνα Σακελλίου, Αιμίλιος Σολωμού, Κώστας Στοφόρος, Ανδρέας Συμεού, Λίτσα Τότσκα, Φίλιππος Φιλίππου, Νένα Φιλούση, Τάκης Χατζηδημητρίου, Χρίστος Χατζήπαπας.