Ζωντανές περφόρμανς, ταινίες και μια οπτικοακουστική εγκατάσταση περιλαμβάνουν τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο πρότζεκτ «Radical Afterlives: The Cyprus Movement Archive Project» και θα τα παρουσιάσουν την Παρασκευή 10 Μαΐου στο Θκιό Ππαλιές, στην Παλουριώτισσα.

Πρόκειται για τους καλλιτέχνες Μπελίντα Παπαβασιλείου, Έμιλυ Δημητρίου και x.ypno και τα έργα τους είναι το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και αλληλεπίδρασης με το Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο. Οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν και ενεργοποιούν το αρχείο με τρόπους που αναδεικνύουν τις διάφορες διαστάσεις και μετεξελίξεις του.

Το πρόγραμμα επιμελούνται ο Πάνος Αχνιώτης και η Ιουλίτα Τουμαζή.

Επιπρόσθετα, την Κυριακή 12 Μαΐου στις 6μ.μ., θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον Αντώνη Παστελλόπουλο σχετικά με την ιστορία των κυπριακών ριζοσπαστικών κινημάτων, ακολουθούμενη από συζήτηση γύρω από τα έργα των καλλιτεχνών. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν δύο ταινίες μικρού μήκους της Έμιλυς Δημητρίου και του x.ypno, ενώ θα είναι επίσης προσβάσιμη στο κοινό η εγκατάσταση της Μπελίντας Παπαβασιλείου.

Το Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια ψηφιοποίησης, δημοσιοποίησης και ελεύθερης διαδικτυακής πρόσβασης στις εκδόσεις των κυπριακών ριζοσπαστικών κινημάτων σε ολόκληρο το νησί. Περιλαμβάνει ζιν (αυτοεκδόσεις), φυλλάδια, κείμενα, ακαδημαϊκά άρθρα και άλλο σχετικό υλικό. Από την έναρξη της λειτουργίας του πριν από επτά χρόνια, το Αρχείο έχει διατηρήσει και καταστήσει προσβάσιμα εκατοντάδες έγγραφα που αντικατοπτρίζουν τη ριζοσπαστική παράδοση της Κύπρου, ιδιαίτερα μετά το 1974, στο νότιο τμήμα του νησιού.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο διαφυλάχθηκαν τα έγγραφα από τη φθορά του χρόνου, αλλά έγιναν προσιτά σ’ ένα ευρύτερο κοινό για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Πολλά από αυτά τα έγγραφα θα παρέμεναν κρυφά σε προσωπικές συλλογές ή αποθήκες για δεκαετίες. Έτσι, πολλοί άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αυτό το κομμάτι της ιστορίας και να προβληματιστούν σχετικά με τις ιστορίες και τα επιτεύγματα ενός ριζοσπαστικού παρελθόντος που εξακολουθεί να είναι παρόν.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αρχεία δεν είναι απλώς μια ουδέτερη συλλογή εγγράφων, αλλά αντικατοπτρίζουν σκοπιμότητες, επιρροές και σχέσεις εξουσίας και ηγεμονίας, αυτό το καλλιτεχνικό πρότζεκτ εξερευνά τις πολλαπλές ερμηνείες και διαστάσεις του αρχείου, επικεντρώνοντας στο κυπριακό πλαίσιο. Ένας από τους κύριους στόχους ήταν να διευρυνθεί το αρχείο με καλλιτεχνικά μέσα και εκφράσεις, ενώ ταυτόχρονα να γίνει προσιτό σε ένα ευρύτερο κοινό.

Πρόγραμμα

(Λευκωσία, Θκιο Ππαλιές)

Παρασκευή 10 Μαΐου, 8μ.μ.:

  • Ζωντανή περφόρμανς και installation
  • Set από τον DJ Ναυάγιο

Κυριακή 12 Μαΐου, 6μ.μ.

  • Διάλεξη Αντώνη Παστελλόπουλου για τα κοινωνικά κινήματα της Κύπρου
  • Συζήτηση για τα έργα (στα κυπριακά ελληνικά)
  • Προβολές ταινιών και installation