Αναδρομική έκθεση υφασματογραφίας της Αυγής Δικαίου Κυριακίδου φιλοξενεί από την Πέμπτη 16 Μαΐου η γκαλερί Γκλόρια.

Η Αυγή Δικαίου Κυριακίδου ασχολήθηκε με την υφασματογραφία, μια επίπονη και πολύπλευρη εργασία. Τα υφάσματα και η επιλογή τους είναι μόνο το πρώτο στάδιο της εργασίας.

Πέραν της έμπνευσης που κατά κύριο λόγο είναι βασισμένη σε αρχαϊκά πρότυπα, σε άλλες οργανικές φόρμες και στη φύση, η μεταφορά τους στο ύφασμα είναι πολύπλευρη και σύνθετη εργασία. Χρειάζεται πολλή μελέτη, προσχέδια, επιλογή χρωμάτων και υλικών, συγκεντρωμένων από πολλές χώρες, κλωστές, χάντρες και κολλάζ. Χρειάζεται ακόμη πολύχρονη προσπάθεια για κάθε έργο. Βασικό χαρακτηριστικό των υφασματογραφιών είναι η τρισδιάστατη δομή και η σχολαστική επιμέλεια στη λεπτομέρεια.

Η Αυγή Δικαίου Κυριακίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946. Μετά την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο Κύκκου πήγε στο Μάντσεστερ όπου σπούδασε Art and Design στο Manchester College of Art and Design (τώρα Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ) με ειδίκευση στη μόδα και τα υφάσματα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της επέστρεψε στην Κύπρο όπου αρχικά εργάστηκε στη βιομηχανία της μόδας. Στη συνέχεια, για 18 χρόνια δίδαξε τέχνη στη Μέση Εκπαίδευση.

Στον ελεύθερο χρόνο της πειραματίστηκε με διάφορες τεχνοτροπίες, όπως η ζωγραφική νεκρής φύσης και η ζωγραφική γυμνού, όμως το κύριο ενδιαφέρον της είναι η υφασματογραφία. Παρουσίασε υφασματογραφίες της σε δύο ατομικές εκθέσεις στη Λευκωσία και συμμετείχε επίσης σε άλλες, ομαδικές εκθέσεις.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές κι ένα στην Κρατική Συλλογή Έργων Τέχνης.

  • Λευκωσία, γκαλερί Γκλόρια (22762605). Εγκαίνια: Πέμπτη 16 Μαΐου, 7.30μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 4 Ιουνίου