Την εκθαμβωτική ταινία «Οι Χωρικοί» (The Peasants), την επίσημη πρόταση της Πολωνίας για τα Βραβεία Όσκαρ, προτείνει από την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου ο Κινηματογράφος Πάνθεον.

Λίγα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Loving Vincent», το σκηνοθετικό δίδυμο των Ντορότα Κομπιέλα (DK Welchman) και Χιου Γουέλτσμαν επιστρέφει με ένα χειροποίητο animation που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Πολωνού συγγραφέα Βλάντισλαβ Ρέιμοντ.

Στο κλασικό, τετράτομο αριστούργημα, που γράφτηκε από το 1904 μέχρι το 1909 και χάρισε στον συγγραφέα του το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1924, μια νεαρή επαρχιώτισσα, η Γιάγκνα, μπαίνει στο στόχαστρο των συγχωριανών της όταν αποφασίζει να διεκδικήσει τον ερωτικό σύντροφο που επιθυμεί και να μην παντρευτεί με κανονισμένο γάμο.

Πανέμορφη αισθητικά και αξιοθαύμαστη τεχνικά, η ταινία ένα υπερθέαμα που μετατρέπει χιλιάδες ελαιογραφίες σε κινούμενες εικόνες, για τη μεταφορά του βιβλίου.

Σύνοψη

Μια νεαρή επαρχιώτισσα αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερό της πλούσιο κτηνοτρόφο, παρά τον έρωτά της για τον γιο του. Σύντομα, θα γίνει αντικείμενο ζήλιας και έχθρας από τους υπόλοιπους χωρικούς και θα χρειαστεί να παλέψει για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της. Με φόντο την Πολωνία των αρχών του 20ού αιώνα, οι ιστορίες των χωρικών ξεδιπλώνονται καθώς οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη.

Σημείωμα της Ντορότα Κομπιέλα

Ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το βιβλίο «Οι Χωρικοί» στο λύκειο, σε ηλικία 17 ετών, γιατί διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της Πολωνίας. Το ξανασυνάντησα πολλά χρόνια αργότερα, ακούγοντας ένα audiobook ενώ ζωγράφιζα ένα πλάνο για την προηγούμενη ταινία μου, «Loving Vincent». Το να το ακούς ως ενήλικας ήταν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Αυτό που με εντυπωσίασε ως animator και σκηνοθέτιδα ήταν τα στοιχεία που δεν με εντυπωσίασαν ως έφηβη: η ηρωική περιγραφή μιας χρονιάς στην κοινοτική ζωή, η ποιητική απεικόνιση της φύσης, και οι περήφανοι και σκληροί αγώνες των χαρακτήρων, διανθισμένοι με σχολαστικές στιγμές τρυφερότητας και συγκλονιστικές προσωπικές τραγωδίες.

Φαντάστηκα το πώς θα μπορούσα να σεβαστώ αυτό που είχε δημιουργήσει ο Βλάντισλαβ Ρέιμοντ με τόση ευσέβεια και αγάπη: πώς να δείξω αυτές τις περίπλοκες περιγραφές της φύσης, αυτή την απόλαυση στη ζωή, τη φύση, τη γη και την ανθρώπινη φύση: μετατρέποντάς τες ξανά σε μια ταινία μεγάλου μήκους με την τεχνική της ζωγραφικής κινουμένων σχεδίων.

Ενθουσιάστηκα με την ιδέα να προσαρμόσω αυτό το βιβλίο σε αυτή την τεχνική, η οποία θα επέτρεπε τόσο την αφήγηση της ιστορίας όσο και τις αποχρώσεις των λεπτομερών ποιητικών περιγραφών της φύσης που είναι τόσο σημαντικές στο μυθιστόρημα, και αποτελούν τόσο μεγάλο μέρος του έργου. Τα γυρίσματα μιας ταινίας μεγάλου μήκους με ηθοποιούς και στη συνέχεια η ζωγραφική από πάνω καρέ-καρέ στο post-production θα επέτρεπε και τις δύο αυτές πτυχές –τεταμένα προσωπικά δράματα και ζωγραφικά οράματα– να συνδυαστούν με συνεκτικό τρόπο.

Μετά από χρόνια δουλειάς σε μια ταινία για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ένιωθα επίσης έντονα την ανάγκη να πω μια ιστορία για τις γυναίκες: να δείξω τους αγώνες και το πάθος και τη δύναμή τους. Η Γιάγκνα και η Χάνκα είναι και δύο πολύ ξεχωριστοί και σημαντικοί χαρακτήρες στην πολωνική λογοτεχνία, η καθεμία αντιπροσωπεύει διαφορετικές αξίες, αλλά συνδέονται με τους αγώνες τους σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Το βιβλίο του Ρέιμοντ ξεχωρίζει από άλλα ρεαλιστικά μυθιστορήματα, διότι όχι μόνο αφηγείται τις δυσκολίες της αγροτικής ζωής αλλά δείχνει και κάτι περισσότερο. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών στις οποίες εκτυλίσσεται η ιστορία, συμβαίνουν πολλές τραγωδίες τόσο σε μεμονωμένους χαρακτήρες όσο και σε ολόκληρο το χωριό. Οι αγρότες προστατεύουν τα δικαιώματά τους με μεγάλο πάθος. Παρόλο που αγωνίζονται άνισα και συχνά βρίσκονται στην πλευρά των χαμένων, προσπαθούν πάντα να υπερασπιστούν την ελευθερία τους και το δικαίωμα να είναι κύριοι της μοίρας τους.

Ωστόσο, ο Ρέιμοντ απέχει πολύ από το να εξιδανικεύει τους Πολωνούς αγρότες. Δείχνει ότι μπορεί να είναι άπληστοι, περήφανοι, μικροπρεπείς, ζηλιάρηδες και μισαλλόδοξοι. Από ιστορική σκοπιά, αυτά τα χαρακτηριστικά καθόρισαν συχνά τη μοίρα του έθνους μας.

Οι Χωρικοί είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα που αξίζει μια εξαιρετική και πρωτοποριακή προσαρμογή. Αξίζει να ανακαλυφθεί εκ νέου όχι μόνο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, καθώς πρόκειται για ένα από τα σπουδαία έργα της ευρωπαϊκής πεζογραφίας.

Βιογραφικό σκηνοθέτιδος

Απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας, τέσσερις φορές βραβευμένη με την υποτροφία του Υπουργού Πολιτισμού για τα επιτεύγματά της στη ζωγραφική και τα γραφικά. Μετά την αποφοίτησή της, το ενδιαφέρον της στράφηκε στον κινηματογράφο και στο animation, και είχε  σκηνοθετήσει 5 μικρού μήκους πριν την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, το υποψήφιο για Όσκαρ «Loving Vincent», που συν-σκηνοθέτησε με τον σύζυγό της Χιου Γουέλτσμαν.

  • Λευκωσία, Πάνθεον, από 29 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου καθημερινά στις 8.30μμ και Σαββατοκύριακα 6μ.μ. και 8.30μ.μ. 114′

Συντελεστές

  • Σενάριο, Σκηνοθεσία: Ντορότα Κομπιέλα, Χιού Γουέλτσμαν
  • Πρωταγωνιστούν: Καμίλα Ουρζεντόφσκα, Ρόμπερτ Γκουλάτσικ, Μιροσλάβ Μπάκα
  • Φωτογραφία: Ράντοσλαβ Λάτζουκ, Καμίλ Πόλακ, Σιμόν Κουριάτα
  • Διεύθυνση animation: Πιότρ Ντομίνιακ
  • Μοντάζ: Ντορότα Κομπιέλα, Πατρίσια Πιρόγκ, Μίκι Βέσελ
  • Διεύθυνση παραγωγής: Ελβίρα Πλούτα
  • Κοστούμια: Καταρζίνα Λεβίνσκα
  • Μουσική: Λούκας “L.U.C.” Ροστκόφσκι
  • Ήχος: Μίκαλ Γιανκόφσκι
  • Μακιγιάζ: Βάλντεμαρ Ποκρόμσκι, Μιροσλάβα Βόζτσακ
  • Παραγωγή: Σον Μπόμπιτ, Χιου Βέλχμαν
  • Με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MEDIA της ΕΕ.