Σε μια μαγευτική μουσική βραδιά στην καρδιά της πρωτεύουσας, στην Πλατεία Ελευθερίας προσκαλούν το κοινό την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου ο Σύνδεσμος «Φίλοι της Λευκωσίας» και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Η φαντασμαγορική συν-διοργάνωση από τους δύο φορείς «Μουσική στην πόλη» αποτελεί πια ετήσιο θεσμό. Φέτος, υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης και χαρισματικής μαέστρου Ζωής Ζενιώδη, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Λευκωσίας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε δημοφιλή ρομαντικά έργα καθώς και αγαπημένες οπερατικές άριες και κλασικά τραγούδια με σολίστ τον διακεκριμένο Κύπριο βαρύτονο Γιώργο Ιωάννου.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται έργα των Τζουζέπε Βέρντι, Τζοακίνο Ροσίνι, Πιέτρο Μασκάνι, Αρτούρο Μάρκες, Σαλβατόρε Καρντίλο, Αντονίν Ντβόρακ, Έντουαρντ Έλγκαρ και Τζον Φίλιπ Σούζα.

  • Λευκωσία, Πλατεία Ελευθερίας, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, 8.30μ.μ. cyso.org.cy  Είσοδος ελεύθερη

Πρόγραμμα

  • Giuseppe Verdi: Η δύναμη του πεπρωμένου: Εισαγωγή
  • Gioachino Rossini: “Largo al factotum” (βαρύτονος)
  • Pietro Mascagni: Cavalleria rusticana: Intermezzo
  • Arturo Márquez: Danzon 2
  • Salvatore Cardillo: “Core ‘ngrato” (Catarì, Catarì) (βαρύτονος)
  • Κυπριακό Παραδοσιακό: «Τ’ Άη Γιωρκού» (διασκ.: Γιώργος Κάρβελλος) (βαρύτονος)
  • Antonín Dvořák: 3 Σλαβονικοί χοροί
  • Edward Elgar: “Nimrod” από τις «Παραλλαγές Αίνιγμα»
  • John Philip Sousa: Stars and Stripes

Η «μαέστρα» Ζωή Ζενιώδη

Η Ζωή Ζενιώδη, μαέστρος με διαρκή και έντονη παγκόσμια παρουσία, αναφερόμενη από τον διεθνή τύπο και ως «Ms. Dynamite», συνεργάζεται συχνά με οργανισμούς όπως η Lyric Opera of Chicago, Santa Fe Opera, Opera Queensland, Opera New Zealand, Opera Southwest, Florida Grand Opera και έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως το Carnegie Hall, το Teatro Colón και η Philharmonie de Paris.  Πρόσφατες συνεργασίες της: Buenos Aires Philharmonic με τον Vadim Gluzman με διθυραμβικές κριτικές, Orchestre de Paris (βοηθός της Marin Alsop και του Jaap Van Zweden), Köln Gürzenich Orchester, Auckland Philharmonia Orchestra, Christchurch Symphony Orchestra, Orchestra Wellington, Queensland Symphony Orchestra, Bremen Philharmonic, Paris Mozart Orchestra, National Symphony Orchestra of Colombia, Bogota Philharmonic (Sir Stephen Hough και Lise de la Salle), Brno Philharmonic, μεταξύ πολλών άλλων.

Είναι μέλος του Hart Institute of Women Conductors της Όπερας του Ντάλας από το 2016. Πρόσφατα, μετά τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό “La Maestra” στο Παρίσι, επιλέχθηκε ως ένα από τα έξι μέλη της Ακαδημίας “Maestra” για την περίοδο 2022-2024. Έχει επίσης επιλεχθεί ως Mentee της υποτροφίας Taki Alsop για το 2023. Οι άμεσες μελλοντικές συνεργασίες της περιλαμβάνουν παραγωγές με την Όπερα του Λος Άντζελες, τη Φιλαρμονική της Βρέμης, τη Philharmonia του Λονδίνου και το Teatro Colón, μεταξύ άλλων.

Οι πιο πρόσφατες συνεντεύξεις της ήταν για τους NY Times και Los Angeles Times. Το ντοκυμαντέρ «Maestra» το οποίο αναφέρεται στη ζωή και την καριέρα της έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη και κέρδισε το δεύτερο βραβείο κοινού.

Ο βαρύτονος Γιώργος Ιωάννου

Ο Γιώργος Ιωάννου σπούδασε στο Royal College of Music. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρουσιάστηκε σε συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης και στην τελετή απονομής των βραβείων Europa Nostra στο Ηρώδειο με τον Placido Domingo.

Ο Γιώργος εντάχθηκε στο Paris Opera Studio το 2021 και συμμετείχε σε συναυλίες στο Αμφιθέατρο της Opera National de Paris ερμηνεύοντας τον ρόλο του Hamlet (Hamlet, Ambroise Thomas), τον ρόλο του Nardo (La finta giardiniera, Mozart), τον ρόλο του Dancairo (Carmen), Γκαλά στο Palais Garnier ερμηνεύοντας αποσπάσματα ως Don Giovanni, Filippo και Dandini. Την άνοιξη του 2022, συμμετείχε ως Mercurio στην όπερα του Monteverdi Il Nerone – – L’Incoronazione di Poppea  στο Athénée Théâtre Louis-Jouvet, στην Opéra de Dijon και στο Maison de la Culture με το σύνολο Poème Harmonique σε σκηνοθεσία Alain Françon, υπό τη διεύθυνση του Vincent Dumestre.

Την περασμένη σεζόν έπαιξε Ναζωραίος στη Salome του Richard Strauss στην Όπερα της Βαστίλλης, υπό τη διεύθυνση της Simone Young και σε σκηνοθεσία της Lydia Steier και Gregorio στην Roméo et Juliette του Gounod υπό τη διεύθυνση του Carlo Rizzi και σε σκηνοθεσία του Thomas Jolly. Την άνοιξη του 2023, ερμήνευσε τον Germano στην όπερα La Scala di seta του Rossini υπό τη διεύθυνση της Elisabeth Askren και σε σκηνοθεσία του Pascal Neyron. Ο Γιώργος έκανε το ντεμπούτο του ως Enrico στην L’isola disabitata του Haydn υπό τη διεύθυνση του Leonardo Garcia Alarcon και στην Il Barbiere di Siviglia ως Figaro με την Opera “I Giocosi” στο Παρίσι.