Ένα πρόγραμμα με τις εμβληματικές «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι και την περίφημη –και ταιριαστή- Συμφωνία αρ. 40 του Μότσαρτ, παρουσιάζει σε σειρά συναυλιών «Premiere 5» η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, από τις 10 Απριλίου.

Στη σειρά αυτή, σολίστ είναι ο Κύπριος βιολονίστας και μέλος της ορχήστρας στα πρώτα βιολιά Αντώνης Παρτζίλης, ενώ διευθύνει ο Βρετανός ομποΐστας και μαέστρος Ντάγκλας Μπόιντ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Όπερας Γκάρσινγκτον.  

Ο Αντώνης Παρτζίλης ερμηνεύει τα σόλο μέρη στα πανέμορφα, δεξιοτεχνικά και γεμάτα πάθος αυτά κοντσέρτα του Αντόνιο Βιβάλντι για βιολί και ορχήστρα.

Οι «Τέσσερις Eποχές» (Le Quattro Stagioni) είναι ένα έργο διαχρονικό που μας οδηγεί σε μια αισθητηριακή εξερεύνηση των θαυμάτων της φύσης.  Τα κοντσέρτα αυτά έθεσαν υψηλά πρότυπα για την προγραμματική μουσική του 18ου αιώνα, ακολουθώντας πιστά το θεματικό περίγραμμα των συνοδευτικών σονέτων που πιθανότατα να έγραψε ο ίδιος ο Βιβάλντι. «Οι Τέσσερις Εποχές» αποτελούν ένα αυθεντικό αριστούργημα, που αποπνέει μία αίσθηση βαθιάς κομψότητας και πολυτέλειας. Είναι γεμάτο από αστραφτερά και λαμπρά ηχοχρώματα, έξυπνες καινοτομίες με ζωντανές σόλο γραμμές που αποτυπώνουν την ουσία της φύσης.

Η αριστουργηματική Συμφωνία αρ. 40 σε Σολ ελάσονα του Μότσαρτ έχει περιγραφεί από τον μουσικολόγο Τσαρλς Ρόζεν ως «ένα έργο πάθους, βίας και πένθους.» Ήταν ήδη δημοφιλής και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στις αρχές του 19ου αιώνα, όχι μόνο λόγω της λαμπρής γραφής της αλλά και λόγω των «ρομαντικών» της χαρακτηριστικών, μεταξύ των οποίων και η ασυνήθιστα ήσυχη και ταυτόχρονα ταραγμένη εισαγωγή της και το σκούρo χρώμα λόγω της ελάσονας τονικότητας.

Αποτελεί μια από τις δύο μόνο συμφωνίες του Μότσαρτ σε ελάσονα τονικότητα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Antonio Vivaldi: Οι Τέσσερις Εποχές (Le Quattro Stagioni) 
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Συμφωνία αρ. 40 σε Σολ ελάσονα, Κ. 550

Συναυλίες

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Τετάρτη 10 Απριλίου, 8.30μ.μ. cyso.interticket.com22463144
  • Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Πέμπτη 11 Απριλίου, 8.30μ.μ. cyso.interticket.com26222286
  • Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, Παρασκευή 12 Απριλίου, 8.30μ.μ. (Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δήμου Λάρνακας) cyso.interticket.com 24665794

O Αντώνης Παρτζίλης

O Αντώνης Παρτζίλης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1977, και ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 6 χρόνων, με τον Θέμη Χριστοδούλου. Υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων από το 1991 μέχρι το 1996, όπου διετέλεσε και εξάρχων.

Συνέχισε μαθήματα στο Μόναχο με τον Michael Friedrich (1ο βιολί στη BRSO — Ραδιοφωνική Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρίας), και παρακολούθησε Masterclasses με τον Χρίστο Πολυζωίδη στο Graz. Ακολούθησε σπουδές σε Σολιστική Βιολιού και Διδασκαλία Βιολιού στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Ρόστοκ στη Γερμανία, στις τάξεις των Sylvio Krause και Ralf Zettl (1ος εξάρχων και εξάρχων της NorddeutschePhilharmonie) όπου φοίτησε από το 1997, μέχρι το 2002 που αποφοίτησε.

Από το 2002 και μετά από επιτυχή ακρόαση, είναι μουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου στα α’ βιολιά, και έχει εμφανιστεί επί σκηνής με διεθνούς εμβέλειας σολίστ και μαέστρους που έχουν συνεργαστεί με την Ορχήστρα. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου εμφανίστηκε ως σολίστ το 2009 και το 2016. 

Συμμετείχε σε προγράμματα Μουσικής Δωματίου της Ορχήστρας, και σε κλιμάκια που εκπροσώπησαν την Ορχήστρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μουσική Δωματίου παρουσίασε και με το The Dark RoadEnsemble, το οποίο σχημάτισε με το πρώην κορυφαίο βιολοντσέλο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και νυν σόλο βιολοντσέλο της Kuopion Kaupunginorkesteri στη Φινλανδία, Πέτρο Γκοσποντίνοφ. Με το σχήμα TheDark Road Ensemble εμφανίστηκε σε συναυλίες και φεστιβάλ.

Είναι καθηγητής στην Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, και επικεφαλής του τμήματος εγχόρδων της Ορχήστρας Νέων.

Παίζει σε βιολί Antonio Sgarbi 1909 και με δοξάρι Marcel Lapierre.

Ο Ντάγκλας Μπόιντ

Ο Ντάγκλας Μπόιντ υπήρξε Μουσικός Διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου του Παρισιού, Κύριος Μαέστρος του Musikkollegium του Βίντερτουρ, Μουσικός Διευθυντής της Καμεράτας του Μάντσεστερ, Κύριος Φιλοξενούμενος Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Κολοράντο, Καλλιτεχνικός Συνέταιρος της Ορχήστρας Δωματίου του Αγ. Παύλου και Κύριος Φιλοξενούμενος Μαέστρος της City of London Sinfonia.

Το 2020 έλαβε το περίφημο βραβείο Grand Vermeil Médaille de la Ville de Paris. Συνεργάζεται με τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως, όπως Συμφωνική του BBC, Philharmonia, Συμφωνική της Πόλης του Μπέρμινγκχαμ, Συμφωνική του Μπόρνμουθ, Royal Northern Sinfonia, Φιλαρμονική του Μπέργκεν, Συμφωνική της Γκέβλε, Συμφωνική της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας, Εθνική Ορχήστρα της Λυών, Ορχήστρα TonhalleΖυρίχης, Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, Ορχήστρα Mozarteum του Σάλτσμπουργκ, Φιλαρμονική της Σλοβενίας, Ορχήστρα του Γκούρτσενιχ, Συμφωνικές του Σίδνεï, της Μελβούρνης και της Αδελαΐδας. 

Η δραστηριότητά του στον τομέα της όπερας περιλαμβάνει πολλές παραγωγές όπως «Ο Μαγικός Αυλός» με την Όπερα Glyndebourne σε περιοδεία, «Το Σπήλαιο του Τρονφωνίου» του Σαλιέρ με την Όπερα της Ζυρίχης, «Η μεγαλοψυχία του Τίτου» με την Opera North, «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», «Δον Τζοβάνι», «Φιντέλιο», «Έτσι Κάνουν Όλες», «Ευγένιος Ονέγκιν», «Rusalka» κ.ά.  για την Όπερα Γκάρσινγκτον, παραγωγή η οποία ταξίδευσε και στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2022. Το 2023 διηύθυνε την όπερα «Ο Κουρέας της Σεβίλλης»με το English Concert, της οποίας η ηχογράφηση είναι τώρα διαθέσιμη από την Opera Vision. 

Η εκτενής δισκογραφία του περιλαμβάνει όλες τις Συμφωνίες του Μπετόβεν με την Καμεράτα του Μάντσεστερ, τις Συμφωνίες του Schubert με την Ορχήστρα Δωματίου του Αγ. Παύλου, καθώς και αριθμό ηχογραφήσεων με την ορχήστρα Musikkollegium του Βίντερτουρ. Οι ηχογραφήσεις του με την Ορχήστρα Δωματίου του Παρισιού περιλαμβάνουν το ‘Intuition’ με τον Gautier Capucon για την εταιρεία Erato, καθώς και ένα δίσκο με Συμφωνίες του Χάιντν.