Tα έργα τριών διακεκριμένων Κύπριων συνθετών βρίσκονται στο επίκεντρο του συναρπαστικού και ποικιλόμορφου προγράμματος των συναυλιών «Κυπροφωνία 3», που δίνει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου τον Μάρτιο.

Υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Ελβετού μαέστρου Τόμας Χέρτσογκ και με σολίστ τον εξαίρετο Κύπριο κλαρινετίστα Γιώργο Γεωργίου, η ΣΟΚ παρουσιάζει έργα των συνθετών Άρτεμης Αϊφωτίτη, Eύη Σαμμούτη και Μιχάλη Ανδρονίκου.

Το «Κοντσερτίνο για κλαρινέτο» της Άρτεμης Αϊφωτίτη γράφτηκε το 2015 μετά από παραγγελία της Ορχήστρας Commandaria και είναι αφιερωμένο στην Ορχήστρα Commandaria και τον κλαρινετίστα Γιώργο Γεωργίου. Η πρεμιέρα του δόθηκε το 2016 υπό τη διεύθυνση του Φράνσις Γκάυ. Το έργο αποτελείται από τρεις κινήσεις οι οποίες είναι βασισμένες σε τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, η πρώτη κίνηση μεταμορφώνεται σε ένα χορευτικό κομμάτι όπου το κλαρινέτο έχει ένα ιδιαίτερα βιρτουόζικο ρόλο με αποκορύφωμα την cadenza όπου επιδεικνύει όλη την έκταση και το ηχόχρωμά του. Η δεύτερη κίνηση έχει ένα χαρακτήρα μυστηρίου δίνοντας την αίσθηση μιας «νευρικής ηρεμίας». Τέλος, το κοντσερτίνο ολοκληρώνεται με ένα ενεργητικό και δεξιοτεχνικό φινάλε.  

Ανοίγοντας πάντα νέους δρόμους, η Ορχήστρα παρουσιάζει επίσης την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Αίολος» για μπάσο κλαρινέτο και ορχήστρα εγχόρδων του Eύη Σαμμούτη, μία ανάθεση του Ιδρύματος Σ.Ο.Κ. Το έργο την πρώτη του συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το δεύτερο έργο που συνθέτει για τον κλαρινετίστα Γιώργο Γεωργίου. Είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία, με τον Αίολο να απεικονίζεται από το μπάσο κλαρινέτο μέσω μίας πλειάδας ηχητικών εκφάνσεων και αντιθέσεων, ενώ τα έγχορδα δρουν σαν ένα ακουστικό φίλτρο, αντιδρώντας στα ηχητικά ερεθίσματα του κλαρινέτου. Η σύνθεση διακατέχεται  από στοιχεία που αναδεικνύουν την έννοια της δεξιοτεχνίας, τόσο με την παραδοσιακή όσο και με τη σύγχρονη έννοια της λέξης.

Το έργο του Μιχάλη Ανδρονίκου «In Spiritum» (2024) εμπνέεται από τη λαϊκή μουσική παράδοση διαφόρων χωρών με στόχο να μεταφέρει την αίσθηση της σύνδεσης μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών. Χρησιμοποιεί τις πρωταρχικές και συναισθηματικές ιδιότητες της λαϊκής μουσικής για να μεταφέρει μια αίσθηση πνευματικής σύνδεσης με τις ρίζες μας και με τον ευρύτερο κόσμο. Το κομμάτι στοχεύει στο να ξεπεράσει τα σύνορα και να φέρει κοντά ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών μέσω της δύναμης της μουσικής.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με την «Sinfonietta» του Φρανσίς Πουλάνκ, ένα διαχρονικό αριστούργημα, που συνδυάζει τη νεοκλασική κομψότητα με τη ζωντάνια.

Πρόγραμμα

  • Άρτεμις Αϊφωτίτη: Κοντσερτίνο για κλαρινέτο
  • Εύης Σαμμούτης: Αίολος για μπάσο κλαρινέτο και ορχήστρα εγχόρδων  (Παγκόσμια Πρεμιέρα, ανάθεση Ιδρύματος Σ.Ο.Κ.)
  • Francis Poulenc: Sinfonietta
  • Μιχάλης Ανδρονίκου: In Spiritum (Παγκόσμια πρεμιέρα, 2024)

Συναυλίες

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Πέμπτη 7 Μαρτίου, 8.30μ.μ.cyso.interticket.com 26222286
  • Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Παρασκευή 8 Μαρτίου 8.30μ.μ.cyso.interticket.com 26222286

Άρτεμις Αϊφωτίτη

Η Άρτεμις Αϊφωτίτη γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Νοεμβρίου το 1986. Ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση σε ηλικία 10 χρόνων μελετώντας πιάνο με την Έλενα Μάτσα. Αργότερα συνέχισε τις μουσικές σπουδές της στο City University στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησε μαθήματα πιάνου με τον Norman Beedie στο Guildhall School of Music and Drama (GSMD) και σύνθεση με την Professor Rhian Samuel. Το 2007 απέκτησε το Bachelor of Music with Honours και το 2008, το Master of Arts in Instrumental and Vocal Composition.

Συνθέσεις της έχουν εκτελεστεί από διάφορα μουσικά σύνολα, συμπεριλαμβανομένου και της London Sinfonietta, σε γνωστούς χώρους συναυλιών όπως LSO St. Luke’s και The Warehouse, Waterloo. Επίσης, συνθέσεις της έχουν εκτελεστεί σε Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία και Η.Π.Α.

Με την επιστροφή της στην Κύπρο το 2008, δούλεψε με εκτελεστές καθώς και οργανισμούς και σχήματα όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Τhe Pharos Arts Foundation, Avaton Contemporary Music Festival, Cyprus Clarinet Studio, Chronos ensemble, Moscow Contemporary Music Ensemble, Τhe Friends of ARTE Society, Κέντρο Κυπρίων Συνθετών, Commandaria Orchestra και με το πρόγραμμα WINMUST new music series ‘Incontri con le Compositrici’.

Μιχάλης Ανδρονίκου

Ο Μιχάλης Ανδρονίκου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1977 και κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.  Είναι συνθέτης, καθηγητής σύνθεσης και ανώτερων θεωρητικών και ερευνητής. Είναι διδάκτωρ Σύνθεσης του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά. Είναι απόφοιτος και κάτοχος αδιάσπαστου μεταπτυχιακού τίτλου (Integrated Master’s in Music) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει δίπλωμα κλασικής κιθάρας, κλαρινέτου και θεωρητικών από το Trinity College και το Royal Academy of Music του Λονδίνου, καθώς και δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης. Είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, διπλωματούχος Σύνθεσης του Ελληνικού Ωδείου (με καθηγητή το Θεόδωρο Αντωνίου). Παράλληλα έχει μελετήσει παραδοσιακά  όργανα όπως πολίτικο λαούτο, ταμπουρά κλπ.

Έχει γράψει μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα, για σόλο όργανα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, για εικαστικές εκθέσεις καθώς και τραγούδια. Έχουν κυκλοφορήσει οκτώ δισκογραφικές δουλειές αποκλειστικά με έργα δικά του και άλλες με συμμετοχές του. Παρτιτούρες των έργων του έχουν εκδοθεί από τη Βουλγάρικη εταιρεία Balkanota, την Καναδική Palliser Music Publishing, την Da Vinci Editions στην Ιταλία και την Ιαπωνία, την Trübcher Music Editions στην Αγγλία και την Alea Publishing & Recording στην Αμερική.  Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ), του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών, του Canadian Music Centre, της Canadian League of Composers, εξεταστής του Royal Conservatory of Music και Πρέσβης Πολιτισμού του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας Κύπρου. 

Εύης Σαμμούτης

Οι συνθέσεις του Εύη Σαμμούτη έχουν ανατεθεί από κορυφαία φεστιβάλ μουσικής ανά το παγκόσμιο και έχουν εκτελεστεί σε πάνω από 45 χώρες (Μπιενάλε Βενετίας, ARD Musikwettbewerb, Chamber Music America). Τα έργα του έχουν μεταδοθεί από διάφορους εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο (RAI, BBC, Radio France).  Ο Εύης Σαμμούτης έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και με περισσότερα από 35 βραβεία σύνθεσης σε διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Βραβείου της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας (Royal Philharmonic Society) στην Αγγλία και του βραβείου Irino (Ιαπωνία).

Οι ερμηνευτές των έργων του περιλαμβάνουν κορυφαία σύνολα και ειδικούς στη σύγχρονη μουσική, όπως τα Ensemble Modern, Klangforum Wien, Neue Vocalsolisten, Arditti Quartet και ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Ο Εύης Σαμμούτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνθεσης και Διευθυντής των Στούντιο Ηλεκτρονικής Μουσικής στο Ithaca College, στη Νέα Υόρκη. Η μουσική του εκδίδεται από το University of York Music Press. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα.

Τόμας Χέρτσογκ

Ο μαέστρος Thomas Herzog γεννήθηκε στην Ελβετία και έχει Ουγγρικές ρίζες. Από το 2014 κατέχει τη θέση του Κορυφαίου Μαέστρου Μπαλέτου στο Θέατρο της Βασιλείας. Από το 2019 διευθύνει επίσης τακτικά παραγωγές μπαλέτου στην Semperoper της Δρέσδης καθώς και στην Κρατική Όπερα Ουγαρίας στη Βουδαπέστη. Από το 2023 κατέχει τη θέση του πρώτου μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Ουγγαρίας στο Μισκόλτς.

Πρόσφατα, έκανε ντεμπούτο με την Ορχήστρα Ραδιοτηλεόρασης της Ισπανίας (RTVE) στη Μαδρίτη, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νυρεμβέργης, την Ορχήστρα Δωματίου της Χαïλμπρόν, τη Φιλαρμονική Βουδαπέτης και την Εθνική Όπερα του Ρήνου στο Στρασβούργο. Για περισσότερα από 15 χρόνια είναι τακτικός φιλοξενούμενος μαέστρος της Φιλαρμονικής της Βυρτεμβέργης στη Γερμανία, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη και άλλων ορχηστρών στην Ουγγαρία.

Έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική καθώς και για λιγότερο γνωστό ρεπερτόριο από τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα Ισπανών συνθετών. Οι εμφανίσεις του μέσα στο 2024 περιλαμβάνουν ντεμπούτα στο Άμστερνταμ με το Εθνικό Μπαλέτο Ολλανδίας και στο Aalto Musiktheater στο Έσσεν της Γερμανίας, καθώς και άλλες προσκλήσεις από εδραιωμένες συνεργασίες, όπως αυτήν με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου την οποία πρωτοδιηύθυνε το 2005 και έχει διευθύνει αρκετές φορές μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια.