Σε ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα, στο πνεύμα των ημερών πριν την έλευση της Μ. Εβδομάδας, η σοπράνο Ζώη Νικολαΐδου, ο βιολονίστας Νίκος Πίττας, ο πιανίστας Ζμπίνεκ Μαρούσκα και ηχορωδία Εμμέλεια υπό τη διεύθυνση της Ελένης Κυπριανού, συμπράττουν για να παρουσιάσουν δύο συναυλίες σε Λάρνακα και Λεμεσό υπό τον τίτλο «Μουσική ως Αέναο Φως». 

Μέσα από προσεγμένες εκτελέσεις και ερμηνείες οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν δημοφιλή μουσικά έργα, σε διαφορετικές γλώσσες, με κύριο χαρακτηριστικό τους το πολύπλευρο φάσμα νοημάτων και μηνυμάτων που εκπέμπουν αέναα, τώρα και δια πάντα.

Ανάμεσα στα έργα που θα ακουστούν ξεχωριστή θέση κατέχει το «Casta Diva» από την όπερα «Norma» του Μπελίνι, ένα κόσμημα λυρικής τέχνης που συνδέθηκε άρρηκτα με τη θεϊκή φωνή της Μαρίας Κάλλας. Ξεχωρίζουν επίσης τα γεμάτα κατάνυξη έργα όπως τα «Ave Maria» των Τζούλιο Κατσίνι και Τζουζέπε Βέρντι αντίστοιχα, «Panis Angelicus» του Σεζάρ Φρανκ και το συγκλονιστικό «Αdagio» του Αλμπινόνι.

Από τις Εβραϊκές Μελωδίες του Μ. Ραβέλ και τα τρυφερά τραγούδια Stara Matka και της Αγάπης (Píseň lásky) των Α. Ντβόρακ και Γ. Σουκ, η μουσική σκυτάλη περνά στην χορωδία για το αριστούργημα του Ντάριους Λιμ «Call of the Angels» και το εμβληματικό βυζαντινό τροπάριο «Κύριε των Δυνάμεων». Ένα δυνατό φινάλε προσφέρεται από όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής, με τα δημοφιλή κλασσικά crossover κομμάτια, «Τhe Prayer» και «Hallelujah», σφραγίζοντας με τρόπο εντυπωσιακό την όλη μουσική εμπειρία των ακροατών.

Το πρόγραμμα της συναυλίας ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα των ημερών της Μ. Εβδομάδας και της Ανάστασης και απευθύνεται στο ευρύ κοινό.   

Η πρώτη συναυλία θα φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Λάρνακας 2024, τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις 8.30μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος,  με διοργανωτή το Δήμο Λάρνακας.  ticketmaster.cy & ACS Courier και από το ταμείο του Θεάτρου πριν την έναρξη

Η ίδια συναυλία θα παρουσιαστεί και στη Λεμεσό την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 8μ.μ., στην Εκκλησία Αγίας Αικατερίνης (Καθολικών), 99683356

Ζώη Νικολαΐδου – Σοπράνο

Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής της διαδρομής στα μουσικά δρώμενα της Ευρώπης, η εκλεκτή Κύπρια σοπράνο Ζώη Νικολαΐδου, η οποία ζει μόνιμα στη Βιέννη,  έχει  αναδείξει μέσα από σημαντικές και ηχηρές συνεργασίες τη καλλιτεχνική της δεινότητα τόσο σε ρόλους στο χώρο της όπερας όσο και σε ρεσιτάλ και συναυλίες με μικρές ή μεγάλες ορχήστρες.

Βραβευμένη με το Le Prix Lyrique du cercle Carpeaux του  φημισμένου Atelier Lyrique της Όπερας του Παρισιού,  ευτύχησε από την αρχή της καριέρας της να συμμετάσχει σε διάφορες  παραγωγές πλάι σε σπουδαίους μαέστρους όπως τους Philippe Jordan , Bernharndt Kontarsky , Thomas Hengelbrock , Dan Ettinger, για να αναφέρω μερικούς. Επίσης εμφανίστηκε  σε φημισμένα λυρικά θέατρα και αίθουσες συναυλιών  όπως την  Opéra National de Paris, το Rudolphinum της Πράγας, το Palais Garnier, το Theater Aachen, το Musikverein Wien  και το Lincoln Center της Νέας Υόρκης.

Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις της σε καθιερωμένα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ απέσπασαν εγκωμιαστικές κριτικές, γεγονός που  αποτέλεσε εχέγγυο για την  καλλιτεχνική της πορεία.  Ο γαλλικός τύπος είχε εκθειάσει το είδος της φωνής της χαρακτηρίζοντας την ως  “γλυκύτατη φωνή , εξευγενισμένης χροιάς  και συγκινητικής παρουσίας”, ενώ ο ισπανικός τύπος, μετά  την απόλυτα εκφραστική  ερμηνεία της στην Τέταρτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ στο Bilbao Concert Hall,  την χαρακτήρισε  ως «αξιολάτρευτη  φωνή, πολύ σφριγηλή και χυμώδης».

 Ως λυρική σοπράνο, διαθέτει ένα ξεχωριστό τίμπρο , που της επέτρεψε  να ενσαρκώσει χαρακτήρες όπως της Νέντα στην όπερα του Λεονκαβάλο  «Οι Παλιάτσοι», της Αντωνίας στα «Παραμύθια του Χόφμαν» του Όφενμπαχ, της Βιολέτας στην «Τραβιάτα» του Βέρντι, της Ευριδίκης στην όπερα του Γκλουκ «Ορφέας και Ευριδίκη», της Μικαέλα στην περίφημη «Κάρμεν» του Μπιζέ.  Ρόλοι που συνδέονται με την αθωότητα αλλά  και με εύθραυστους , παθιασμένους χαρακτήρες.

Η Ζώη Νικολαΐδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, όπου απέσπασε τον τίτλο Magister Artium και ακολούθως  στο Atelier Lyrique της Κρατικής Όπερας του Παρισιού.

Η κάθοδος της από την Βιέννη, στην Κύπρο αυτές τις μέρες, εμπίπτει στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τους Ζ Maruska – πιανίστα, Νίκο Πίττα- βιολονίστα, Ελένη Κυπριανού- μαέστρο χορωδίας «Εμμέλεια» και την από κοινού προετοιμασία και παρουσίαση της Πασχαλινής Συναυλίας «Μουσική ως Αέναο Φως».