Την ποιητική συλλογή της Άννας Λύμπουρα Παπαϊωάννου «Το πράσινο ψυγείο και άλλες ιστορίες εσωτερικού χώρου» παρουσιάζουν την Κυριακή 21 Απριλίου ο Κύκλος Φιλαναγνωσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου, η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και οι Εκδόσεις Αφή. 

Η εκδήλωση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Στροβόλου στην αίθουσα «Νικόλαος Μούντης», στις 7μ.μ. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ποιήτρια και δοκιμιογράφος Ευτυχία- Αλεξάνδρα Λουκίδου και ο εκδότης, διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού Μίμης Α. Σοφοκλέους. Χαιρετισμό απευθύνει ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.  

Η συλλογή «Το πράσινο ψυγείο και άλλες ιστορίες εσωτερικού χώρου» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αφή, στο πλαίσιο της σειράς «Ποιητικές Φωνές», με εικαστική φιλοξενία έργων της ζωγράφου Φλώριας Μούσκου και λογοτεχνική επιμέλεια της ποιήτριας Ευτυχίας- Αλεξάνδρας Λουκίδου.

Μέσα από το έργο της, η Άννα Λύμπουρα Παπαϊωάννου μάς παίρνει από το χέρι και μαζί της κατεβαίνουμε τα σκαλιά που οδηγούν στην υπόγεια γκαλερί της. Εκεί, μας αφήνει να περιηγηθούμε μέσα στις σελίδες της, όπου μια νοητή γραμμή κινείται ανάμεσα σε ποιήματα και πεζές ρίμες («poème en prose»). Ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος της συλλογής, κάποια «σπαράγματα» των ποιημάτων της, σαν νεογέννητα πουλιά, βρίσκονται να τα κρατά με στοργή κάτω από τις φτερούγες της, η μάνα τους.

Όταν σιγά σιγά συνηθίσουμε το σκοτάδι, αρχίζουν να εμφανίζονται πολύχρωμες τοιχογραφίες,  αιωρούμενοι πίνακες, σκοτεινές γωνιές που πεισματικά αντιστέκονται στην αποκωδικοποίηση. 

Η Άννα Λύμπουρα Παπαϊωάννου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έγκωμη Λευκωσίας. Το 1980 μετέβη στην Αθήνα για σπουδές στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μετά το πέρας των σπουδών της επέστρεψε στην Κύπρο, με κύρια επαγγελματική ενασχόληση, έως και σήμερα, το τραπεζικό επάγγελμα. Το 2021 απόκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, μετά από φοίτηση ενάμιση έτους στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης στη Λευκωσία. Παρακολούθησε στη Λεμεσό μαθήματα δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης, με εισηγήτρια την ποιήτρια και δοκιμιογράφο Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου. Απότοκο των μαθημάτων αυτών είναι η συλλογική έκδοση με τίτλο «Συν(γ)ραφές», που εκδόθηκε από το «Τεχνοδρόμιο», τον Απρίλιο του 2019 και στην οποία συμμετείχε με τέσσερα ποιήματα. 

Έχει πέντε παιδιά και πέντε εγγονάκια.