Το έργο που δημιούργησε εις μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων παρουσιάζει από τις 22 Απριλίου μέσα σε δύο χώρους του Μουσείου Πιερίδη στη Λάρνακα ο Ιορδανός καλλιτέχνης Χαλντούν Νταούντ. 

Ο Χαλντούν Νταούντ δημιούργησε το έργο με τίτλο «Πρόσωπα Αρμενίων» κατά την παραμονή του στην Κύπρο το 2023 – 2024 και το αφιερώνει σε ολόκληρη την την Κοινότητα των Αρμενίων.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίισο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων 

Στα πλαίσια της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ο Khaldoon Daud παρουσιάζει το έργο του με τίτλο:

  • Λάρνακα, Μουσείο Πιερίδη– Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Εγκαίνια: Δευτέρα 22 Απριλίου, 6.30μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 17 Μαΐου

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων. Θα ακολουθήσουν αρμένικοι ύμνοι από τη Μαρία Μοσκοφιάν και στη συνέχεια δεξίωση. 

Ο Χαλντούν Νταούντ είχε για δεκαετίες ασχοληθεί και παθιαστεί από την κουλτούρα, δημιουργικότητα και χειροτεχνία των Αρμενίων. Στη δουλειά του αντανακλάται η μνήμη των 1,5 εκατομμυρίου θυμάτων Αρμενίων από τη γενοκτονία των Οθωμανών του 1915 και επιβεβαιώνεται η αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ του ιδίου και της κοινότητας των Αρμενίων της Κύπρου.

Ο Χαλντούν Νταούντ γεννήθηκε το 1960 στην Ιορδανία. Είναι ζωγράφος, φωτογράφος, σχεδιαστής και σκηνοθέτης. Η τέχνη του είναι καθρέφτης της ίδιας του της ζωής. Γεννήθηκε μέσα από την αντίστασή της σε κανόνες και παραδόσεις που συγκρατούν την ελευθερία της ή περιορίζουν την κίνησή της. Απέρριψε κάθε ενδεχόμενο περιορισμού και προσηλώθηκε σε ένα ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη του εαυτού του ξανά και ξανά. Στο ταξίδι του ο Χαλντούν άλλαζε μέρη, προσωπεία και πεποιθήσεις. 

Σε παλαιότερους καιρούς ο Χαλντούν είχε πάθος με το να κατασκευάζει και να συναρμολογεί διάφορα πράγματα. Μετά ανακάλυψε ξανά το πάθος του για αναπαλαίωση πραγμάτων ή και κτιρίων για να τους ξαναδώσει ζωή και ψυχή. Συνέχισε το ταξίδι του προς την αναζήτηση στον κόσμο των χρωμάτων. Έφερε καλλιτέχνες και τέχνη από τον Νότο στο Βορρά και από τη Δύση στην Ανατολή για να δημιουργήσουν και να εξαπλώσουν την τέχνη τους.   

Τελικά, χωρίς να το συνειδητοποιήσει κατάφερε να δημιουργήσει ένα διάλογο μεταξύ ομάδων και ατόμων για τη ζωή, τα χρώματά της, την τέχνη της και πως ο κόσμος την αντιλαμβάνεται και την απολαμβάνει. Η τέχνη του είναι ένα ταξίδι προς ανακάλυψη της δικής του ταυτότητας αλλά και μια αντανάκλαση της αναζήτησης του κόσμου για εσωτερική γαλήνη δημιουργώντας πλατφόρμες διαλόγου μεταξύ των ατόμων και φέρνοντας τους πιο κοντά. Ο Χαλντούν υπήρξε υποστηρικτής αυτών των θεμάτων όχι μόνο για τον κόσμο γύρω του αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Ανέπτυξε συνεργασίες και πλατφόρμες με πολλούς οργανισμούς στην Αίγυπτο, Λίβανο, Συρία, Ιορδανία και διάφορες χώρες της Ευρώπης καλώντας τον κόσμο να απολαύσει την τέχνη και ανακαλύψει τον εαυτό του. 

Το 1991 ίδρυσε το Ίδρυμα Τεχνών Rowaq Al-Balqa για Τέχνες. Πρόκειται για ένα χώρο αφιερωμένο στην κουλτούρα όπου Άραβες αλλά και διεθνείς καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν γνώσεις, κουλτούρα και οράματα. Είναι μια πλατφόρμα καλλιτεχνών με κοινές εκθέσεις, διαλόγους, ανταλλαγές και συνεργασίες με τοπικές και διεθνή κοινότητες. 

Το Ίδρυμα επίσης εξειδικεύεται στη δημιουργία βιβλίων τέχνης και σκηνοθεσίας σχετικά με συμπόσια στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Το Rowaq προσφέρει επίσης συμβουλές για διακόσμηση εσωτερικών χώρων σε ξενοδοχεία και τοπικές επιχειρήσεις. Η δουλειά του βρίσκεται μέσα στα γνωστότερα ξενοδοχεία όπως επίσης και στο Παλάτι της Ιορδανίας. Ο Χαλντούν συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις στη Μέση Ανατολή, Περσικό Κόλπο και Ευρώπη. Επίσης, έγραψε βιβλία για την Κύπρο («Το ψωμί του Ομόδους», «Αφροδίτη» και «Εκκλησίες»).