Το μυθιστόρημα του Ανδρέα Δ. Συμεού «Νήσος τις ην: Δώδεκα φανταστικές πράξεις ενός πραγματικού δράματος» παρουσιάζεται τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στην Πάφο, με στήριξη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ) και του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ).

Βασικός στόχος του βιβλίου είναι η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας για το σύγχρονο δράμα της Κύπρου με κριτική και –ιδίως- αυτοκριτική ματιά.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Χρίστος Χατζήπαπας, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η πρόεδρος του ΣΠΕΚ Σίσσυ Σιγιουλτζή- Ρουκά, ο πρόεδρος της ΕΛΚ Ελευθέριος Πλουτάρχου και θα ακολουθήσει σύντομη αντιφώνηση από τον συγγραφέα.

  • Πάφος, Παλιά Ηλεκτρική, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, 6.30μ.μ.

Το βιβλίο

Ως τίτλος του βιβλίου  έχει χρησιμοποιηθεί παραποιημένος ο στίχος του Αισχύλου και του Σεφέρη «νήσος τις έστι» μεταφέροντας το ρήμα σε παρατατικό χρόνο ώστε να αποδοθεί η τραγωδία ενός νησιού που  δεν είναι πια ακέραιο. Ο υπότιτλος «Δώδεκα φανταστικές πράξεις ενός πραγματικού δράματος» επισημαίνει το γεγονός ότι η τραγωδία εκτυλίσσεται μέσα σε δώδεκα αυτοτελείς πράξεις/ επεισόδια.

Αυτές εξελίσσονται κατά αύξουσα χρονολογική σειρά, εκκινώντας  από τη λήξη του δεύτερου βαλκανικού πολέμου, το καλοκαίρι του 1913  και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας, ενώ υπάρχει και ένα επεισόδιο που αποπειράται μια προβολή στο μέλλον, δίνοντας μια αισιόδοξη εκδοχή για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα στον τόπο μας μέχρι το 2050.

Το βιβλίο είναι ένα κράμα μύθου και ιστορίας. Τον μύθο συναποτελούν οι φανταστικοί χαρακτήρες και η δράση τους. Ο μύθος, ωστόσο, εξελίσσεται σε ένα ρεαλιστικό σκηνικό, σε διάφορες υπαρκτές τοποθεσίες του νησιού και με φόντο πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Όλα αυτά που συναποτελούν την ιστορία – το άλλο μισό του μυθιστορήματος – γίνεται προσπάθεια να δοθούν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια και αντικειμενικότητα,  με οδηγό την αναζήτηση της αλήθειας. Υπάρχουν, ωστόσο,  και ορισμένα εξωπραγματικά – μέχρι και μεταφυσικά- στοιχεία.

Ο συγγραφέας

Ο Ανδρέας Δ. Συμεού είναι κάτοχος πτυχίου νομικής και μεταπτυχιακού τίτλου. Υπηρέτησε στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας επί 40 έτη και διετέλεσε επικεφαλής ή μέλος της ελληνοκυπριακής ομάδας εργασίας στο κεφάλαιο των περιουσιών στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Από τον Φεβρουάριο 2012 μέχρι τον Ιούνιο 2022 ήταν επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Η συγγραφική του εργασία περιλαμβάνει ένα νομικό βιβλίο («Η προστασία της ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση της στην Κύπρο», 2003)], δύο βιβλία για το κυπριακό («The Property Issue in the Cyprus Problem: A Technocratic Approach», 2018 και «Κυπριακό ώρα μηδέν: Το αγκάθι του περιουσιακού», 2020) και δύο μυθιστορήματα («Οι τρεις ζωές του Αντάρτη», 2020) και «Νήσος τις ην: Δώδεκα φανταστικές πράξεις ενός πραγματικού δράματος», 2022).

Ο παρουσιαστής

Ο Χρίστος Χατζήπαπας είναι καταξιωμένος Κύπριος συγγραφέας. Έχει εκδώσει ποίηση και πεζογραφία (δύο ποιητικές συλλογές, τέσσερις συλλογές διηγημάτων και τρία μυθιστορήματα) και μεταφράσεις έργων από τα Βουλγαρικά και Τούρκικα. Βιβλία του εκδόθηκαν σε ξένες γλώσσες. Τέσσερα απ’ αυτά τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, και άλλα δύο με Έπαινο. Διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού Νέα Εποχή. Το 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου «Γ. Φ. Πιερίδης» και το 2023 με το Βραβείο Τεύκρος Ανθίας – Θεοδόσης Πιερίδης, της Κ.Ε του ΑΚΕΛ για την προσφορά του στη λογοτεχνία. Το 2019 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου.