Ρεσιτάλ τραγουδιού με την Αγκάτα Ζούμπελ και τη νεαρή Κορεάτισσα πιανίστρια Τσάε- Ουμ Κιμ φιλοξενεί το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος. 

Πέντε χρόνια μετά την αξιοσημείωτη ερμηνεία της στο The Shoe Factory, η εντυπωσιακή Πολωνή σοπράνο επιστρέφει για άλλο ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ με έργα των Κόρνγκολντ, Ντεμπισί, Ρ. Στράους, ντε Φάγια και Κάια Σαάριαχο. Το ρεσιτάλ στηρίζει η Πρεσβεία της Πολωνίας στην Κύπρο. 

Η Ζούμπελ, που διαπρέπει τόσο ως συνθέτρια όσο και ως τραγουδίστρια, είναι διεθνώς φημισμένη για την απαράμιλλη φωνητική της έκταση και την ατρόμητη τεχνική της που αψηφά τα στερεότυπα. Εμφανίζεται ανά το παγκόσμιο, έχοντας ερμηνεύσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση αμέτρητα νέα έργα, και έχοντας συμπράξει με ορισμένα από τα κορυφαία σύνολα και ορχήστρες στον κόσμο – Klangforum Wien, Ensemble InterContemporain, London Sinfonietta, Ictus, Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Βιέννης, Κρατική Όπερα του Ανόβερου, Φιλαρμονική της Βαρσοβίας, Φιλαρμονική του Λος Άντζελες, Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης, μεταξύ πολλών άλλων. 

Έχει εμφανισθεί σε σημαντικές αίθουσες και μεγάλα φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων, Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, Κοντσέρτχαους και Μουζίκφεραϊν Βιέννης, Φιλαρμονικής του Έλβα στο Αμβούργο και Φιλαρμονικής του Βερολίνου, BBC Proms, Φθινοπωρινού Φεστιβάλ του Παρισιού, Φεστιβάλ Μπετόβεν στη Βόννη, ενώ έχει αποσπάσει αμέτρητα βραβεία, όπως το πολυπόθητο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης (2022), το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύνθεσης (2018), και το Αυστριακό Γκραν Πρι της 60ης Διεθνούς Πλατφόρμας Συνθετών της Ουνέσκο (2013). 

  • Λευκωσία, The Shoe Factory, Πέμπτη 28 Μαρτίου, 8.30μ.μ. 22663871 pharosartsfoundation.org

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

  • Έριχ Βόλφγκανγκ Κόρνγκολντ (1897-1957): Drei Lieder, Έργο 22 (1929)
  • Κλοντ Ντεμπισί (1862-1918): Reflets dans l’eau για σόλο πιάνο, από το Images I (1905)
  • Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): 4 Lieder, Έργο 27 (1894)
  • Κάια Σαάριαχο (1952-2023): Leino Songs (2007)
  • Κλοντ Ντεμπισί (1862-1918): Poissons d’or για σόλο πιάνο, από το Images ΙΙ (1907)
  • Μανουέλ ντε Φάγια (1876-1946): Siete canciones populares españolas (1915)
© Lukasz Rajchert

Στην εκτενή δισκογραφία της Ζούμπελ συγκαταλέγονται άλμπουμ που περιλαμβάνουν αποκλειστικά δικές της συνθέσεις, καθώς οι φωνητικές της ερμηνείες σε τραγούδια των Κόπλαντ, Μπεργκ και Σιμάνκσι (Poems), κύκλους τραγουδιών των Βίτολντ Λουτοσλάφσκι και Αντρέ Τσαϊκόφσκι (Dream Lake), και προσφάτως το άλμπουμ Apparition με τραγούδια των Ραβέλ, Μπάρμπερ, Σιμανόφσκι, Κραμπ, και Ομπραδόρ, που απέσπασε το Βραβείο Fryderyk.

Έχει κερδίσει υποτροφίες από το Υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας, το Ίδρυμα Ροκφέλερ, το Μουσικό Ίδρυμα Ερνστ φον Σίμενς, και το Kultur Kontakt της Αυστρίας. Είναι μέλος της Ένωσης Πολωνών Συνθετών και επί του παρόντος λέκτορας στην Ακαδημία Μουσικής του Βρότσλαβ. 

Η Τσάε- Ουμ Κιμ

Η πιανίστρια και εκπαιδεύτρια όπερας Chae-Um Kim κατάγεται από τη Νότιο Κορέα και τώρα είναι κάτοικος Παρισιού. Το 2020, κέρδισε το Τρίτο Βραβείο στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Ορλεάνης (Γαλλία) όπου ερμήνευσε το Κοντσέρτο Δωματίου της Αγκάτα Ζούμπελ, συνοδευόμενη από το Ensemble InterContemporain.

Η Κιμ σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Μουσικής της Καρλσρούης, υπό τον σπουδαίο συνθέτη Βόλφγκανγκ Ριμ. Συνέχισε τις σπουδές της για τρία χρόνια στη Διεθνή Ακαδημία Πιάνου Incontri col Maestro της Ίμολα στην Ιταλία, υπό τον Ενρίκο Πάτσε και τον Μπόρις Πετρουσάνσκι, και εν συνεχεία, στο Ωδείο του Παρισιού, υπό την Κλερ-Μαρί Λε Γκέ και τον Μισέλ Νταλμπερτό.

Είτε βρίσκεται στο Φεστιβάλ Μεσιάν στο ντε λα Μεζ, είτε στο Φεστιβάλ Τραγιετόριε της Πάρμας, στο Σεν Πωλ ντε Βενς, στο Φεστιβάλ Μουσικοί του Κιμπερόν, ως σολίστ ή σε μουσική δωματίου, υπό τη διεύθυνση του Μπρούνο Μαντοβάνι ή του Ματίας Πίντσερ, η Κιμ αναγνωρίζεται για τη σαφήνεια, τη φινέτσα και την εμβρίθεια των ερμηνειών της σε μια μεγάλη γκάμα ρεπερτορίου που εκτείνεται από την κλασική εποχή έως τον 21ο αιώνα.

Επί του παρόντος, ολοκληρώνει το διδακτορικό της στο Ωδείο του Παρισιού και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διεξάγει εργαστήρια στη μουσική δωματίου και στη συνοδεία του πιάνου, και εμφανίζεται τακτικά για συναυλίες σε όλη την Ευρώπη.