Με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Νικόλα Οικονόμου, ο Τομέας Πολιτισμού της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ διοργανώνει συναυλία- αφιέρωμα στον κορυφαίο Κύπριο πιανίστα και συνθέτη.  

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 8.30μ.μ. στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει την σονάτα για πιάνο του Νικόλα Οικονόμου «Ορθοδοξία» καθώς και τα τρία κομμάτια για τον Τσικ Κορία, επισης του Νικόλα Οικονόμου. Θα παρουσιαστούν επίσης έργα που συνδέονται απόλυτα με τον Νικόλα, όπως 4 χοροί από τον Καρυοθραύστη τους οποίους διασκεύασε για δυο πιάνο ο ίδιος, Ραχμάνινοφ Suita op.5, Μπέλα Μπάρτοκ αποσπάσματα απο τον Μικρόκοσμο για δυο πιάνα και Ρίτσαρντ Ρόντνεϊ Μπένετε «Four piece suite».

Το πρόγραμμα επιμελείται η Ουρανία Μενελάου και ερμηνεύει στο πιάνο η ίδια και ο Μανώλης Νεοφύτου. 

Η τελευταία του συναυλία δόθηκε στην Κύπρο στις 7 Δεκεμβρίου 1993 με διοργανωτή το ΑΚΕΛ. Ο Νικόλας Οικονόμου ήταν η ψυχή της συναυλίας που έφερε το όνομα «Λυκόστρατος», που είναι η μετάφραση στα ελληνικά του ονόματος Wolfgang, του Μότσαρτ δηλαδή. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Δεκεμβρίου σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 40 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τους φίλους του και όσους σε Κύπρο και εξωτερικό τον γνώρισαν και εκτίμησαν την ανθρωπιά του, το μεγάλο του ταλέντο, την αγάπη του για τη μουσική την Κύπρο και τον κόσμο. 

Ο Νικόλας Οικονόμου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 11 Αυγούστου 1953. Στην ηλικία των πέντε ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και πολύ σύντομα ξεδίπλωσε το εξαιρετικό του ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό στο πιάνο και τη σύνταξη μικρών κομματιών μουσικής. Το 1964, σε ηλικία 11 χρονών, μετά από ακρόαση, έγινε δεκτός στην προπαρασκευαστική Ειδική Σχολή του Ωδείου Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στην Αθήνα κέρδισε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Καίτη Παπαϊωάννου» για νέους μουσικούς μέχρι την ηλικία των δεκαεπτά χρονών.  Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στη Μόσχα. Το 1970 έγινε δεκτός στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι. Το 1972 μετακομίζει στο Μόναχο της Γερμανίας, στην πόλη όπου καθιερώθηκε ως πιανίστας συναυλιών, συνθέτης και διοργανωτής μουσικών φεστιβάλ.

Ως ερμηνευτής, βιρτουόζος πιανίστας, ο Νικόλας Οικονόμου εμφανίστηκε σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισλανδία, Ισραήλ και Σοβιετική Ένωση. Έκανε σόλο με ορχήστρες και συνεργάστηκε με διάσημους συνθέτες όπως η Μάρτα Άργκεριχ, ο Ρόντιον Σέντριν, ο Σάτοσλαβ Ρίχτερ, ο Μιχαήλ Μπέροφ, ο Τσικ Κορία κ.ά. Με την Μάρτα Άργκεριχ και τον Τσικ Κορία συνεργάστηκε και για την παραγωγή δισκογραφικής δουλειάς.

Ως συνθέτης έγραψε μουσική για πιάνο, για μικρά σύνολα, για συμφωνική ορχήστρα και για κινηματογραφική μουσική. Πολλές από τις συνθέσεις του έχουν θέματα και ρυθμούς  από την Κύπρο και τη Μεσόγειο. Μερικές από τις συνθέσεις του είναι: «Παιδικές Σπουδές»,  «Sonata forChick» για πιάνο (αφιερωμένη στον Τσικ Κορέα), «Εικόνες Κύπρου» και «Κύπριοι Χοροί» για οκτώ μουσικά σύνολα(Οκτέτο). Επίσης έγραψε μουσική για 12 ταινίες μεταξύ των οποίων η ταινία «Ρόζα Λούξεμπουργκ» και «Μολυβένια Χρόνια» της Γερμανίδας σκηνοθέτιδας Μάργκαρέτ Φον Τρότα. Η ταινία « Ρόζα Λούξεμπουργκ» κέρδισε το πρώτο βραβείο του Χρυσού Φοίνικα των Κανών.Ο Νικόλας διασκεύασε επίσης τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι για δύο πιάνα.

Το 1978, με τη συνεργασία του Δήμου του Μονάχου ο Νικόλας Οικονόμου, διοργάνωσε «Εβδομάδα Κύπρου» στην οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες από την Κύπρο συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών, μουσικών, ζωγράφων, γλυπτών και καραγκιοζοπαιχτών. Ήταν επίσης ο ιδρυτής του “Solisten Ensemble” του Μονάχου και συνιδρυτής του «καλοκαιρινού Φεστιβάλ Πιάνου του Μονάχου». Το Φεβρουάριο του 1992 οργάνωσε στη Βενετία την πρώτη από μια σειρά από Φεστιβάλ πιάνου που σκόπευε να ιδρύσει στην Ευρώπη με τον τίτλο «Πιανίστες Non Solo». Ως διευθυντής σκηνοθέτησε τη διακρεμένη Ορχήστρα Δωματίου Μόσχας, τη Βαυαρική Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα νέων της Γερμανίας και την ορχήστρα Όπερας “La Fenice” της Βενετίας. 

Ως αναγνώριση της προσφοράς του στον Πολιτισμό ο Νικόλας Οικονόμου τιμήθηκε από σημαντικούς φορείς. Το 1979, η πόλη του Μονάχου τον τίμησε με το βραβείο «καλύτερος Διερμηνέας της Χρονιάς». Από το 1988, μια θέση που φέρει το όνομα του, μαζί με άλλους σημαντικούς δημιουργούς  βρίσκεται στο Prinzregentetheatr του Μονάχου. Το 1991 τιμήθηκε με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας- Θοδόσης Πιερίδης της  Κ. Ε. του ΑΚΕΛ. Το 1992 εκλέγεται ως μέλος της «Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών».

Ο Μανώλης Νεοφύτου γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1977 στην Λεμεσό (Κύπρος). Έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 11 χρονών, λίγο πριν  εισαχθεί στην Κεντρική Κρατική Ειδική Μουσική Σχολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η οποία προετοιμάζει τα παιδιά για να εισαχθούν στο Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας. Εκεί, φοίτησε με τους καθηγητές RudolfKehrer και Valeriy Kastelskii ενώ αποφοίτησε με άριστα από τη σχολή αυτή τον Ιούνιο του  1996. 

Από το 1996 μέχρι 2002 φοίτησε στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ με υποτροφία από το Ίδρυμα Νικόλα Οικονόμου μελετώντας πιάνο με τους καθηγητές Irina Plotnikova και Arkadii Sevidovενώ αποφοίτησε το 2002 με άριστα στις ειδικότητες Concert performer. Chamber ensemble artist, Accompanist, Professor of piano. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου κέρδισε την υποτροφία του Ιδρύματος Albert Roussel, για να φοιτήσει για έναν χρόνο στην  Ecole Normale του Παρισιού.

Το 2004, αφού κέρδισε την τριετή υποτροφία  του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας φοίτησε με τον Andrew Zolinskiy στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος Master of Music in Performance and Related Studies.

Εκπροσώπησε την Κύπρο τρεις φορές στο διαγωνισμό της Eurovision για νεαρούς μουσικούς (Βρυξέλλες 1992, Βαρσοβία 1994, Λισσαβώνα 1996), αφού κέρδισε την πρώτη θέση στους αντίστοιχους διαγωνισμούς στην Κύπρο. Κέρδισε επίσης το 4ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου στη Senigallia της Ιταλίας (1994), το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Μουσικής στο Palermo  της Ιταλίας (1995) και  το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου Γ.Θυμής που διεξάχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης (2002). 

Έδωσε συναυλίες και ρεσιτάλ σε Κύπρο,  Ελλάδα,  Ιταλία,  Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ρωσία,  Ουγγαρία, Πολωνία, Κορέα και Νότιο Αφρική. Συνεργάστηκε ως σολίστας με τις ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Ορχήστρα  Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Ροστόβ (Ρωσία),  Συμφωνική Ορχήστρα της Τσιεσταχόβα (Πολωνία),  Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου του Παλέρμο (Ιταλία), Goldsmiths Orchestra του Λονδίνου, Budapest Concert Orchestra. Έδωσε σεμινάρια και master classes στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής (UNISA). 

Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικούς δίσκους: Το Ελληνικό Τραγούδι Μέσα Από Ένα Πιάνο(για τον οποίο εισέπραξε πολύ καλά σχόλια από τον Μίκη Θεοδωράκη) και Από τον Τσαϊκόφσκυ στον Χατζιδάκι. Συνέθεσε επίσης μουσική για το ντοκιμαντέρ της Alessia de Ninno, το οποίο βραβεύτηκε από το National Film Theatre (NFT) του Λονδίνου (2004).

Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Μάριος Τόκας (Λεμεσός), στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην Ακαδημία Άρτε.

Πρόσφατες εμφανίσεις του περιλαμβάνουν συναυλίες σε Ζυρίχη, Μόναχο, Winterthur,  συμμετοχή στο φεστιβάλ Κύπρια καθώς και εκτέλεση του 3ου κονσέρτου για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και το 2ο κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με την Συμφωνική ορχήστρα Κύπρου-Απρίλιος 2021.

Η Ουρανία Μενελάου γεννήθηκε στην Λευκωσία. Το 1996 αποφοίτησε απο το Κονσερβατόριο της Πράγας και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στο τμήμα της Μουσικολογίας απο όπου πήρε το δίπλωμα Master in Fine Arts. Το 2003 παίρνει υποτροφία και θέση βοηθού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ιowa στην Αμερική. Εκεί παρακολουθεί μαθήματα πιάνου με τον Uriel Tsachor και το 2006 παίρνει το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. 

Έχει δώσει συναυλίες σαν σολίστ και σαν μέλος συνόλων μουσικής δωματίου. Κατέχει τον τίτλο Laureat de l’ Academie de Lausanne και είναι σύχνα προσκεκλημένη σε φεστιβάλ μουσικής στήν Αμερική, όπου συνεργάζεται με μουσικούς διεθνούς φήμης όπως Peter Zazofsky, Doriot Anthony Dwyer, Terry King, Annette-Barbara Vogel και άλλους. 

Έχει παρουσιαστεί σε συναυλίες στην Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισλανδία και σε διάφορα κράτη της Αμερικής. Έχει κάνει ηχογραφήσεις για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το Εθνικό Ράδιο Ισλανδίας, το KNPR στο Las Vegas και το Český Rozhlas Τσεχίας. 

Από το 2007 διδάσκει στο Νew York University in Prague και συνεργαζεται με τους Road Scholars.