Με το φωνητικό σύνολο Neue Vocalsolisten, που επιστρέφει στην Κύπρο μετά από δέκα χρόνια, συνεχίζεται την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος.

Οι επτά τραγουδιστές του συνόλου ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον κορυφαίο κλαρινετίστα Γκάρεθ Ντέιβις σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα απαράμιλλης γλαφυρότητας και θεατρικότητας με έργα των Ζωρζ Απέργη, Εύη Σαμμούτη, Ζεϊνέπ Γκεντιζλίογλου και Κάρολα Μπάουκχολτ. Τη συναυλία στηρίζει το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου.

Οι τραγουδιστές του συνόλου Neue Vocalsolisten βλέπουν τους εαυτούς τους ως εξερευνητές και εφευρέτες: σε συνεργασία με συνθέτες, αναζητούν συνεχώς νέες μορφές φωνητικής έκφρασης. Μια πτυχή της δραστηριοποίησης τους είναι η συνεργασία τους με καλλιτέχνες που αξιοποιούν τις δυνατότητες των ψηφιακών μέσων, που εκφράζουν ενδιαφέρον στη δικτύωση, στο παιχνίδι των τεχνοτροπιών, στην κατάλυση του χώρου, των προοπτικών και των λειτουργιών.

Συνεπώς, τα προγράμματα του συνόλου χαρακτηρίζονται από ιδιότυπα διεπιστημονικά σχήματα που ακροβατούν μεταξύ του μουσικού θεάτρου, της περφόρμανς, των εγκαταστάσεων και των συναυλιών.

Με περισσότερες από 30 παγκόσμιες πρεμιέρες ετησίως, οι Vocalsolisten παράγουν έργο που θεωρείται κορυφαίο και απαράμιλλο στον τομέα της σύγχρονης φωνητικής μουσικής ανά το παγκόσμιο.

Οι Neue Vocalsolisten συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της τεχνοτροπίας της φωνητικής θεατρικής μουσικής δωματίου, με εκατοντάδες έργα να έχουν γραφτεί ειδικά για αυτούς, και με συνεργασίες με άλλα κορυφαία εξειδικευμένα σύνολα και ορχήστρες, διεθνείς λυρικές σκηνές, καθώς και ανεξάρτητες θεατρικές σκηνές, ηλεκτρονικά στούντιο, σημαντικά φεστιβάλ και σειρές συναυλιών νέας μουσικής σε όλο τον κόσμο.

Το σύνολο αποτελούν οι σοπράνο Γιοχάνα Βάργκας και Σουζάνε Λάιτς- Λόραι, η μέτζο-σοπράνο Τρούικε φαν ντερ Πουλ, ο τενόρος Μάρτιν Νάγκι, ο βαρύτονος Γκιγέρμο Ανζορένα και ο μπάσος Αντρέας Φίσερ.

  • Λευκωσία, The Shoe Factory, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, 8.30μ.μ.  22663871, pharosartsfoundation.org.

Πρόγραμμα

  • Ζωρζ Απέργης: Passwords, για έξι φωνές (2016)
  • Εύης Σαμμούτης: In Darkness, για πέντε φωνές και μπάσο-κλαρινέτο (2022)
  • Zeynep Gedizlioglu: Kelimeler, για πέντε φωνές (2013/14)
  • Carola Bauckholt: nein allein, για πέντε φωνές (1999/2000)
  • Carola Bauckholt: Stroh, για τέσσερις φωνές (2012)

Neue Vocalsolisten

Το σύνολο συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της τεχνοτροπίας της φωνητικής θεατρικής μουσικής δωματίου, συμπεριλαμβανομένων έργων των Georges Aperghis, Luciano Berio, Luca Francesconi, Claude Vivier, μεταξύ πολλών άλλων, και εκατοντάδων έργων που έχουν γραφτεί ειδικά για τους τραγουδιστές.

Οι Neue Vocalsolisten έχουν συνεργαστεί με κορυφαία εξειδικευμένα σύνολα και ορχήστρες, διεθνείς λυρικές σκηνές, καθώς και ανεξάρτητες θεατρικές σκηνές, ηλεκτρονικά στούντιο και αμέτρητα φεστιβάλ και σειρές συναυλιών νέας μουσικής σε όλο τον κόσμο. Προσφάτως, οι Vocalsolisten καθιέρωσαν το Magic Spaces, για το οποίο, σε συνεργασία με προγραμματιστές και σχεδιαστές ιστοσελίδων, εξερευνούν νέες μορφές ερμηνείας μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής αντίληψης, διευρύνοντας τον ψηφιακό χώρο ως μια επιπλέον, καλλιτεχνικά ανεξάρτητη σκηνή.

Οι Neue Vocalsolisten έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία για τη προσφορά τους στη σύγχρονη φωνητική μουσική, συμπεριλαμβανομένου του Αργυρού Λέοντα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2021 και του Βραβείου Ιταλών κριτικών Abbiati το 2022. Μέσω των μουσικών του εργαστηρίων και της ψηφιακής Ακαδημίας NVS, το Neue Vocalsolisten έχει μυήσει τους νέους καλλιτέχνες στις προκλήσεις της πειραματικής φωνητικής μουσικής.

GARETH DAVIS κλαρινέτο

Από το ντεμπούτο του σε ηλικία 18 ετών, στο Wigmore Hall του Λονδίνου, ο Gareth Davis έχει εμφανισθεί ως σολίστ ανά το παγκόσμιο, υπό τη διεύθυνση μαέστρων όπως οι Riccardo Chailly, Simon Rattle, Diego Masson, Gregory Rose και Roger Norington, και με ορχήστρες και μουσικά σύνολα συμπεριλαμβανομένων των Philharmonia, Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Δωματίου, Asko, Ολλανδικής Ορχήστρας Ραδιοφώνου και Sinfonia 21. Συνέπραξε επίσης με τους Neue Vocalsolisten, Sinfonietta και JACK Quartet, τον τσελίστα Frances-Marie Uitti, τον κιθαρίστα Elliot Sharp, το πειραματικό σύνολο Nadcan και τους καλλιτέχνες ηλεκτρονικής μουσικής Scanner και Machinefabriek.

Έχει εμφανισθεί σε πολλά διεθνούς φήμης φεστιβάλ, όπως Μπιενάλε Βενετίας, Άνοιξη της Πράγας, Ars, Παγκόσμιες Ημέρες Μουσικής, και τα φεστιβάλ του Άμστερνταμ, της Βιέννης, της Στοκχόλμης, της Σάντα Φε, και του Σάλτσμπουργκ. Έχει ερμηνεύσει σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο σε σύγχρονα όργανα και όργανα εποχής, καθώς και σε παραδοσιακά όργανα. Αφοσιωμένος στη νέα μουσική, ο Gareth έχει ερμηνεύσει έργα πολλών σημαντικών συνθετών οι οποίοι έγραψαν κομμάτια ειδικά για αυτόν – μεταξύ άλλων, οι Salvatore Sciarrino, Jonathan Harvey, Peter Eotvos. Έχει συνεργαστεί εκτενώς με, μεταξύ άλλων, τον κόντρα-τενόρο του Hilliard Ensemble, David James, τη σοπράνο Sarah Leonard, την τσεμπαλίστα Jane Chapman, τον Heinz Holliger, το σύνολο Sine Nomine, τα κουαρτέτα Kreutzer και Rossetti, και τον βραβευμένο με το βραβείο Ξενάκη κοντραμπασίστα, Corrado Canonnici.