Το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου «Σκοπευτήριο» παρουσιάζει από τις 18 Φεβρουαρίου η ομάδα Σόλο για Τρεις, σε συνεργασία με το Θέατρο ΑντίΛογος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά.

Ο τίτλος του έργου είναι εμπνευσμένος από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ένα μέρος μνημείο για τους διακόσιους αγωνιστές που εκτελέστηκαν εκεί το 1944 από τους Ναζί. 

Ο συγγραφέας σκόπιμα τοποθετεί τη δράση σε ένα διαμέρισμα δίπλα στο Σκοπευτήριο για να δείξει πως ο κίνδυνος του ρατσισμού ελλοχεύει ακόμα και σε μέρη που υπήρξαν πατροπαράδοτα κέντρα αντίστασης στο φασισμό.

Είναι ένα θεατρικό έργο σε δύο πράξεις, που πραγματεύεται δύο διαφορετικές ιστορίες ρατσισμού και ομοφοβίας. Αθήνα, σήμερα. Ένα ζευγάρι περιμένει το διευθυντή ενός φεστιβάλ για δείπνο. Προοδευτικοί και οι δύο, με αριστερό παρελθόν, ζουν αποξενωμένοι πια ο ένας από τον άλλον. Βυθισμένοι στη ρουτίνα τους και στο κυνήγι μιας επιτυχημένης καριέρας, αδυνατούν να αντιληφθούν τις αλλαγές γύρω τους και  το κακό που πλησιάζει.

Εκτός από θέματα ομοφοβίας και ρατσισμού, το έργο πραγματεύεται και θέματα σχέσεων, ύπαρξης, θέματα τέχνης και της εξέλιξής της στο σήμερα.

«Αφορμή για τη δημιουργία του ήταν το ναυάγιο της Πύλου» σημειώνει ο συγγραφέας. «Όχι τόσο το ναυάγιο όσο τα ρατσιστικά σχόλια που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σχετικά με το Ναυάγιο. Αυτό από μόνο του πυροδότησε την έρευνα. Μια έρευνα που περιλάμβανε ομιλίες και γραπτά του μέλους της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ομιλίες από άλλα μέλη της καταδικασμένης από το νόμο παράνομης και τρομοκρατικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, τα πρακτικά της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και τις διάφορες απόψεις σχετικά με τη δολοφονία, πληροφορίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (από τη Μητέρα του, από τα πρακτικά της δίκης), έντυπα και διαδικτυακά άρθρα για τις ρατσιστικές επιθέσεις σε Λεμεσό και Χλώρακα, διαδικτυακά άρθρα για τα ρατσιστικά περιστατικά βίας στον Έβρο και συνεντεύξεις από μετανάστες που ζουν στην Αθήνα. Μέρος της έρευνας ήταν και η επίσκεψη μου στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Γαλατσίου (Ιούλιος 2023) και η καταγραφή μαρτυριών από μετανάστες που έπεσαν θύματα ρατσιστικής βίας». 

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
  • Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη
  • Μουσική: Σάββας Χρυσοστόμου
  • Φωτιστικός Σχεδιασμός: Κυριάκος Σιαμπτάνης
  • Τεχνική Στήριξη: Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις
  • Γραφιστικός Σχεδιασμός / Φωτογράφιση: Νικόλ Καρσερά
  • Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χάρης Κκολός (Νίκος), Χριστίνα Χριστόφια (Άννα), Μιχάλης Καζάκας (Άρης). 

Παραστάσεις

  • Λευκωσία, Θεάτρο Χώρα. Πρεμιέρα: Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και κάθε Κυριακή 7μ.μ., Δευτέρα και Τετάρτη 8.30μ.μ. μέχρι τις 8 Απριλίου (εκτός 4/3) 96147809

Θεσμικός Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού