Η νέα ποιητική συλλογή της Χριστίνας Α. Γεωργίου με τίτλο «Βάθος Πεδίου – Ποιήματα Εμπνευσμένα από Ταινίες» (Εκδόσεις Άνευ) παρουσιάζεται την Παρασκευή 1η Μαρτίου στη Λευκωσία.

Η ποιητική συλλογή περιλαμβάνει 31 ποιήματα που πραγματεύονται πολλαπλές πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης, με αφορμή επιλεγμένες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και συνοδεύονται από έργα του διακεκριμένου φωτογράφου Βασίλη Γόνη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου Ελευθέριος Πλουτάρχου και ο εκδότης του Άνευ Χριστόδουλος Κατσούρης, ενώ για τα ποιήματα θα μιλήσει ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Άδωνις Φλωρίδης. Θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Κορίνα Κονταξάκη και Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, με μουσικές παρεμβάσεις από τη Χριστίνα Γεωργίου.

Άλλοτε μπαίνοντας στη θέση των χαρακτήρων, σε πρώτο πρόσωπο, κι άλλοτε ως παρατηρητής, η ποιήτρια διαπιστώνει, διερωτάται, αισθάνεται και απορεί, σ’ ένα ταξίδι στα συναισθηματικά μας κενά, τα μαθήματα που δεν πήραμε, την παιδική ηλικία, την οικογένεια, τον έρωτα, τον ρόλο μας στην κοινωνία και τη φύση, την επικοινωνία ή την έλλειψή της, την ασθένεια, ακόμη και την εικονική πραγματικότητα.

Πρόκειται για την 4η συλλογή της Χριστίνας Γεωργίου μετά από διάστημα 11 χρόνων από την προηγούμενη με τίτλο «Η Όγδοη Μέρα» (Εκδόσεις Άνευ, 2012), τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για φιλοζωικό σκοπό και τα αντίτυπά της έχουν εξαντληθεί. Προηγήθηκαν οι συλλογές «Αιθάλη» (Εκδόσεις Άνευ, 2007) και «Καθώς ο Κόσμος Βουλιάζει» (Εκδόσεις Γη, 1998), ενώ ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε τέσσερεις γλώσσες κι έχουν συμπεριληφθεί σε 15 ανθολογίες σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Τουρκία και ΗΠΑ.

  • Λευκωσία, Kyriakides Piano Gallery, Παρασκευή 1η Μαρτίου, 7μ.μ.

Η Χριστίνα Γεωργίου σπούδασε μουσική στο Λονδίνο (PhD) και είναι βραβευμένη συνθέτις και δημιουργός ταινιών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Το 2019 τιμήθηκε με το βραβείο MFA Γυναίκα της Χρονιάς στην κατηγορία της μουσικής, ενώ το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της «The Stray Story: A Dogumentary» (2021) προβλήθηκε σε 25 χώρες αποσπώντας 13 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ και διατίθεται σε πλατφόρμες όπως Apple TV, Google TV και Amazon Prime.

O Βασίλης Γόνης είναι ιδρυτικό μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Ζωγράφου (Φ.Ο.Ζ.) στην Αθήνα, και μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας από το 2000. Το 2001 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα φωτογραφίας του ΑΚΤΟ/ Middlesex University και το 2002 δύο φωτογραφίες του αγοράστηκαν από το Ιαπωνικό μουσείο φωτογραφίας ΚΜΟΡΑ για τη μόνιμη συλλογή.

Την ίδια χρονιά ο εκδοτικός οίκος TeNeues του ανέθεσε τη φωτογράφιση της Αθήνας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με τη σχετική έκδοση να κυκλοφορεί το Μάρτιο του 2004 στη σειρά Photopockets. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις, ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχουν βραβευθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς φωτογραφίας.