Η άνοδος των τιμών ενέργειας, η αναθεώρηση του Κανονισμού για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας – ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο – και η πρόοδος για το πακέτο μέτρων «Fit for 55» για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου βρέθηκαν στην ατζέντα του Συμβουλίου Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάριος Παναγίδης.

Σε σχέση με τις τιμές ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου οι αρμόδιοι Υπουργοί και εκπρόσωποι αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών μετά το καλοκαίρι και ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για τα μέτρα που έλαβαν τους τελευταίους μήνες με βάση την εργαλειοθήκη που πρότεινε η Κομισιόν ώστε να περιορίσουν την αύξηση των τιμών και να προστατεύσουν τους καταναλωτές.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ΑCER) παρουσίασε επίσης τα κύρια σημεία της προκαταρκτικής μελέτης για τον σχεδιασμό της αγοράς της ενέργειας στην ΕΕ, ενόψει της τελικής έκθεσης που θα δημοσιευθεί τον Απρίλιο.

Σε παρέμβαση του, ο κ. Παναγίδης ενημέρωσε για τα προσωρινά και μακροπρόθεσμα μέτρα που έχει λάβει η Κύπρος με στόχο κυρίως την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. Σε σχέση με την προκαταρκτική αξιολόγηση του ACER εστίασε στις αναφορές για τη σημασία των διασυνδέσεων, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου και άλλων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, για την ομαλή μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Τα μέλη του Συμβουλίου συζήτησαν επίσης την πρόοδο του πακέτου «Fit for 55», ιδιαίτερα σε σχέση με την αναθεώρηση των οδηγιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Καλωσόρισαν την πρόοδο που επιτεύχθηκε και ανασκόπησαν τα σημεία που παραμένουν ανοιχτά.

Συζήτησαν ακόμα το πώς θα εξισορροπηθεί η ανάγκη προώθησης της δυναμικής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές συνθήκες σε κάθε κράτος μέλος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Παναγίδης υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ευελιξίας για την εφαρμογή των πιο οικονομικά αποδοτικών μέτρων και προσαρμογή τους στις εθνικές ιδιαιτερότητες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τομέα της θέρμανσης και ψύξης και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη νήσο.

Η Κομισιόν ενημέρωσε επίσης τους Υπουργούς για τα θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις και την ενέργεια.

Η Σλοβενική Προεδρία παρουσίασε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας.

Στην παρέμβασή του για το θέμα, ο κ. Παναγίδης υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της ονομαστικής αναφοράς στην Κύπρο και τη Μάλτα, η οποία διασφαλίζει τη διασύνδεσή τους με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας καθώς και την πρόσβαση σε μελλοντικές αγορές, όπως είναι αυτή του υδρογόνου, μέσω της συμπερίληψης υφιστάμενων Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος στον κατάλογο της ΕΕ για αυτά τα έργα.

Τέλος, μετά από ενημέρωση από τη Λιθουανία για την πυρηνική ασφάλεια σε πυρηνικό σταθμό της Λευκορωσίας, ο κ. Παναγίδης υπενθύμισε τις ανησυχίες της Κύπρου σε σχέση με την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα της Τουρκίας στο Άκκουγιου. Ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ ούτως ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για διασυνοριακή ‎συνεργασία και διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και να ασκηθεί πίεση προς την Άγκυρα ώστε να προχωρήσει στην άμεση επικύρωση των σχετικών διεθνών Συμβάσεων.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Ενέργειας πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του κ. Παναγίδη και της αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας Ενέργειας της Κομισιόν Mechthild Wörsdörfer, όπου συζητήθηκαν διάφορα επιμέρους θέματα.