Η φορολογία γενικά θεωρείται σαν ένα μέσο για την πραγματοποίηση εσόδων από το κράτος, για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Σκοπός βέβαια της φορολογίας, ουδέποτε ήταν να μαζέψει χρήματα, αλλά να αφήνει λιγότερα χρήματα στα χέρια των φορολογουμένων! Ο καθηγητής οικονομικών Ι. Κούλης στο βιβλίο του Δημόσια Οικονομική, σελίδα 119, σημειώνει ότι με τους φόρους «επέρχεται εξασθένιση του λεγόμενου εισοδηματικού ρεύματος».

Η φορολογία εισοδήματος, ιδιοκτησίας, κατανάλωσης, άμεση ή έμμεση, για να είναι δίκαιη πρέπει να κατανέμεται σύμφωνα με το οικονομικό εκτόπισμα των ανθρώπων του πλούτου. Ο έχων πρέπει να φορολογείται και ο μη έχων να επιδοτείται. Η στέγη, η μόρφωση σε όλες τις βαθμίδες, η υγεία και η εργοδότηση, πρέπει να παρέχονται δωρεάν από το κράτος, αν θέλει να ανήκει στη λίστα των προοδευτικών κρατών. Διαφορετικά είναι ένα κράτος των επικοινωνιακών εντυπώσεων, των λόγων και όχι των έργων. «Έπεα πτερόεντα», όπως θα έλεγε και ο παμμέγιστος ποιητής, της Οδύσσειας και της Ιλιάδας. Είναι ένα κράτος της πλουτοκρατίας. 

Η πρόσφατη απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Φορολογίας για επιβολή 15% φόρου επί των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών, θα εμπλουτίσει τα έσοδα του κυπριακού κράτους κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία επίσης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Φορολογίας προβλέπει ότι οι πολυεθνικές θα καταβάλλουν τον φόρο εκεί που παράγεται το εισόδημα κι όχι στην χώρα που δηλώνεται!

Το Παρατηρητήριο εκτιμά ότι το σύνολο των χρημάτων που θα εισρεύσουν στα ταμεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεπεράσει τα 88,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Το θέμα όμως, που πηγάζει τόσο από τον εμπλουτισμό των εσόδων της Κύπρου, όσο και των ευρωπαϊκών κρατών, είναι ο τρόπος κατανομής τους και δεν δικαιολογείται αισιοδοξία, γιατί η κατανομή ευνοεί περισσότερο τις εταιρείες. 

Τα πράγματα στην Κύπρο είναι παραπάνω απαισιόδοξα, με την παρακάτω αναφορά και μόνο, από τον Τύπο, μετά από δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή: «Κατά την τελευταία οχταετία, περίοδος διακυβέρνησης Αναστασιάδη, προσελήφθησαν στο Δημόσιο ….. με καθεστώς αυτοεργοδοτούμενου, 80 πρόσωπα, τα οποία μετατράπηκαν σε δημόσιους υπαλλήλους, αορίστου χρόνου. Στους “τυχερούς” και τέσσερις συνεργάτιδες του Προέδρου Αναστασιάδη, εκ των οποίων η μια είναι αδελφότεκνη της Πρώτης Κυρίας». 

Δεν πάει άλλο. Η ημετεροκρατία δεν πρέπει να υπερισχύσει. Ο τόπος πρέπει να απαλλαγεί ταχέως από το καθεστώς της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, του πολιτικοοικονομικού συστήματος, της υποβάθμισης των θεσμών (προεδρίας, βουλής, δικαστηρίων, εισαγγελέα), του διορισμού των «άριστων των αρίστων», της διεθνούς αναξιοπιστίας και ανυποληψίας.

Δεν πάει άλλο. 61 χρόνια διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων είναι πολλά. Η διχοτόμηση παγιώνεται. Τα Βαρώσια, η Καρπασία, η Μόρφου τουρκοποιούνται και ο πρόεδρος μας, «αγρόν ηγόρασεν». Φταίει ο Τατάρ, λέμε. Ουδείς αντιλέγει. Το θέμα όμως είναι τί κάνουμε εμείς. Το είπαμε, θα το ξαναπούμε και θα το επαναλαμβάνουμε. Μονάχα η παραίτηση Αναστασιάδη από την προεδρία, αλλά και η παραίτηση Αβέρωφ από την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού διαχωρίσει πρωτίστως τις θέσεις του από την πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό, αλλά και τη διαφοροποίησή του από τη διεθνή εικόνα του προέδρου σε θέματα διαφθοράς, θα ταρακουνήσουν εσωτερικά τους Κυπρίους και εξωτερικά τους ισχυρούς της γης. Διαφορετικά, «όμοιος, ομοίω, αεί πελάζει», κύριε Αβέρωφ. Τα ευφυολογήματα στην πάντα! Είναι η ώρα της ειλικρίνειας και της αλήθειας. Ως πότε τα τηλεοπτικά Μ.Μ.Ε. κι η πλειοψηφία του φιλικού Τύπου θα κοροϊδεύουν τον κόσμο;

* Φιλόλογος, πρώην διευθυντής σε σχολεία Μ.Ε.