Πριν λίγα χρόνια, η Ρούλα και ο Μάνος ήταν ένα νεαρό ζευγάρι που αποφάσισε να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Κι ο περίγυρος τους ήταν όλοι ευτυχισμένοι, όπως είμαστε συνήθως οι άνθρωποι όταν οι οικείοι μας παντρεύονται. Οι αρχές, πολιτειακές και εκκλησιαστικές, ήταν κι αυτές ευχαριστημένες γιατί οι θεσμοί της κοινωνίας συνεχίζονταν χωρίς αναταράξεις και το δημογραφικό θα είχε ελπίδες ενίσχυσης. Ελπίδα που επαληθεύτηκε. Τρία παιδιά ο καρπός του γάμου. Τα οποία όμως πέθαναν το ένα μετά το άλλο κάτω από περίεργες συνθήκες, με τη μάνα κατηγορούμενη για τον θάνατο τουλάχιστον του ενός παιδιού. Μετά από μακρά δίκη, η εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή της κατηγορούμενης μάνας. «Αν αναλογιστεί κανείς ποια είναι η αιτία για το θάνατο είναι να τρελαθεί. Η μικρή Τζωρτζίνα είχε μια ατυχία στη ζωή της, να έχει μάνα, μητέρα, τροφό, φροντιστή την κατηγορούμενη, ένα άνθρωπο που είτε δεν έχει συναίσθηση αυτών που συμβαίνουν, είτε δεν τον ενδιαφέρει» είπε ανάμεσα σ’ άλλα η εισαγγελέας.

Στη Γαλλία, μία μητέρα καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση γιατί το 2020 έφυγε από το σπίτι αφήνοντας μόνο το 9χρόνο παιδί της, ενώ η ίδια ζούσε αλλού με τον σύντροφο της. Κατά καιρούς το επισκεπτόταν παίρνοντας του κάποιες προμήθειες και το παιδί κατάφερε να επιβιώσει για δύο χρόνια ζώντας μόνο του. 

Στην Αγγλία, ένα παιδάκι 2 χρόνων βρέθηκε νεκρό από ασιτία δίπλα στον πατέρα του που είχε πεθάνει πιο πριν από καρδιακή ανακοπή. Η μητέρα που ζούσε αλλού, κατηγόρησε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες της χώρας, αλλά η αλήθεια είναι πως αν έψαχνε η ίδια το παιδί της πιο νωρίς, ίσως να αντιλαμβανόταν πως κάτι συμβαίνει. Μπορεί φυσικά να μην το έψαξε γιατί οι σχέσεις με τον πρώην σύζυγο της, πατέρα του παιδιού να μην το επέτρεπαν.

Οι τρεις αυτές περιπτώσεις, που είναι στην ειδησεογραφία αυτές τις μέρες, αφορούν ζευγάρια –άντρας, γυναίκα- που κάποτε αποφάσισαν να σμίξουν και να κάνουν παιδιά. Καμία αρχή και κανένας άνθρωπος δεν θα τους εμπόδιζε να το κάνουν. Κανένας δεν μπορούσε να πει – ακόμα κι αν το έβλεπε- πως δεν έχουν τα προσόντα να αναθρέψουν παιδιά.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά και πολλά πολλά παρόμοια, στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει εμφύλιος γύρω από την πρόθεση της κυβέρνησης να προτείνει νομιμοποίηση γάμου και απόκτηση παιδιών από ζευγάρια ομοφυλόφιλων. Δημοσκόπηση δείχνει πως το 54.6% διαφωνεί και το 10.6% μάλλον διαφωνεί. Ένα ποσοστό σχεδόν 65%. Αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι αν κάποιος έχει τα προσόντα, την ικανότητα, τη συνείδηση ευθύνης, την απαραίτητη αγάπη, για να είναι γονιός αλλά αν πληροί τα στερεότυπα. (Σε αυτό συμφωνεί, φυσικά, και η Εκκλησία της Κύπρου).